- Ville fått uvenner om jeg spurtet

Foto: AFP/Scanpix

Thor Hushovd ble snytt for spurtsjanse på andre etappe av Tour de France.

06.07.10 15:31

Regnvær og en glatt og sleip vei førte til kaos på mandagens andre etappe av Tour de France. En velt førte til at store deler av hovedfeltet gikk i bakken, blant dem flere av favorittene.

Begge Team Saxo Bank-brødrene Frank og Andy Schleck var involvert i velten. Det var også storfavoritt Alberto Contador.

Thor Hushovd var imidlertid en av dem som overlevde velten, uten å få dratt nytte av det. I regi av Saxo Banks Fabian Cancellara ble nemlig feltet samlet, og alle syklet sammen i mål.

Like før målgang var sveitseren nede å snakket med ledlesen i deres røde følgebil. Da han kom tilbake i feltet pekte han og organiserte de andre rytterne slik at det ikke ble spurt.

- Er misfornøyd
Dermed fikk ikke Hushovd muligheten til å styrke sine sjanser i kampen om den grønne trøyen. Nordmannen kunne ha tatt over poengtrøyen med en god spurt, men fikk ikke sjansen.

- Thor er meget misfornøyd med det som skjedde på slutten her. Alle favorittene hadde jo blitt samlet igjen, så her gikk det mange poeng tapt, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll til TV 2.

32-åringen ble oppført som nummer 7 resultatlisten som kom opp etter målgang. Han kunne avsløre at han ikke var spesielt enig med det Fabian Cancellara hadde tatt initiativ til.

- Det er ikke Cancellara som tar avgjørelsen, men han tar initiativ. Så sier han til oss at komisæren har tatt avgjørelsen. Vi får bare å vente å se hva som skjer, sier Hushovd til TV 2.

- Vi har kjempa hele dagen, og så kommer en sånn velt. Så skal det liksom nullstilles. Det blir helt feil. Jeg kunne absolutt ha tatt grønn trøye i dag. Jeg hadde lyst til å spurte, men hadde jeg gjort det, ville jeg fått masse uvenner i feltet, og det er ikke bra. Derfor valgte jeg å gjøre slik i dag, sier Grimstad-gutten.

Ingen poeng
Ifølge den offisielle Tour de France-nettsiden har etappevinner Sylvain Chavnel også tatt over den grønne poengtrøyen. Franskmannen står nå med 44 spurtpoeng. Alessandro Petachhci følger på andre med 35 poeng. Thor Hushovd har falt ned til en 5.-plass med 26 poeng. Dette betyr at Chavanel er den eneste som har blitt tildelt poeng ved målgang på etappen.

Franskmannen sanket også spurtpoeng underveis i løpet siden han lå i brudd. Det gjorde også Omegas Jürgen Roelandts, som også avanserteforbi Hushovd i kampen grønn trøye.

Utbryter vant
Allerede etter 10 kilometer på mandagens etappe gikk Sylvain Chavanel fra Quick Step i brudd. Men selv ikke franskmannen kunne vel trodd at det skulle holde helt inn til målgang i Spa.

Men takket være aggressiv kjøring fra Chavanels side, og det nevnte regnværet, skulle det altså bli mulighet for 30-åringen å feire i mål. Han tok også over den gule trøyen fra Cancellara.

- Jeg tenkte på kone og barn. Det har vært en tøff start på sesongen, uten seier før i dag. Dette er den lykkeligste dagen i karrieren. De beste er barna som ble født, sier Chavanel.

- Nå føler jeg bare, bare glede. Det var en veldig tøff etappe, men jeg visste jeg kunne gjøre noe, og hadde lyst til å gjøre noe.

Edvald Boasson Hagen ble for øvrig registrert inn til en 96.-plass. 23-åringen havnet i en gruppe bak etter massevelten, men kom seg altså opp igjen sammen emd de andre rytterne.

Topp 10
1 Sylvain Chavanel (Quick Step) 4:40:48
2 Maxime Bouet (AG2R La Mondiale) +0.03.56
3 Fabian Wegmann (Team Milram) samme tid
4 Robbie McEwen (Team Katusha) st
5 Christian Knees (Team Milram) st
6 Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto) st
7 Thor Hushovd (Cervelo Test Team) st
8 Linus Gerdemann (Team Milram) st
9 Matthieu Ladagnous (Française des Jeux) st
10 Bernhard Eisel (Team HTC - Columbia) st
(..)
96 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team st

Sammenlagt
1 Sylvain Chavanel (Quick Step) 10:01:25
2 Fabian Cancellara (Team Saxo Bank) +2.57
3 Tony Martin (Team HTC-Columbia) +3.07
4 David Millar (Garmin-Transitions) +3.17
5 Lance Armstrong (Team Radioshack) +3.19
6 Geraint Thomas (Sky Professional Cycling Team) +3.20
7 Alberto Contador (Astana) +3.24
8 Levi Leipheimer (Team Radioshack) +3.25
9 Edvald Boasson Hagen (Sky Professional Cycling Team) +3.29
10 Linus Gerdemann (Team Milram) +3.32
(..)
103 Thor Hushovd (Cervelo Test Team) +4.16

Sjekk farsen her!

HTML EMBED

Procycling.no fulgte 2. etappe LIVE:
17.40: Da er LIV'en avsluttet for i dag. Vi er tilbake i morgen og da blir det trolig mer dramatikk.

17.25: Poengene ved målgang blir annullert. Dermed er kampen om den grønne trøyen så å si uforandret.

17.21: Ifølge grafikken er Hushovd blitt tildelt en 7.-plass. dermed blir han ikke å se i grønt på neste etappe.

17.19: Hushovd satt bra plasser i feltet, men i regi av Fabian Cancellara ble det aldri noen spurt på den norske rytteren.

17.18: Det ser ut som feltet har bestemt at det ikke blir spurt. Dermed blir det trolig fotofinish om poengene ved målgang.

17.15: Thor Hushovd sitter i hovedfeltet og vil trolig bli involvert i en massespurt om viktige poeng i poengkonkurransen.

17.13: Sylvain Chavanel har klart det. Etter en hel dag i brudd kan han endelig heve armene i været og juble for seier.

17.04: Chavanel har 2,47 ned til hovedfeltet og tar trolig over den gule ledertrøyen fra Fabian Cancellara ved målgang.

17.01: Schleck-gruppen er tilbake i hovedfeltet. Dermed er favorittene samlet. Thor Hushovd sitter godt plassert i feltet.

16.56: Chavanel er 2,37 min foran feltet og 3,24 foran Schleck. Dermed ligger Chavanel godt an til å vinne etappen i dag.

16.55: Gruppen med Hushovd og Cancellara har blitt hentet inn av gruppen med Armstrong. Også gruppen til Schleck-brødrene nærmer seg, slik at det blir et samlet hovedfelt igjen.

16.50: Det er 1,37 fra Chavanel og ned til gruppen med Hushovd og Cancellara. Boasson Hagen sitter trolig i gruppen sammen med Armstrong og de andre sammenlagtkanonene.

16.47: Begge brødrene Schleck skal ha blitt berørt av krasjen, og Frank skal ha slått seg skikkelig. Også sammenlagtfavoritt Alberto Contador fra Astana skal ha vært i bakken.

16.46:3. sprint: Roelandts 6p, Chavanel 4p, Monfort 2p.

16.41: Fabian Cancellara i gul trøye sitter nå over tre minutter foran sin kaptein Andy Schleck, som gikk i bakken. Dette ser virkelig ikke bra ut for danske Team Saxo Bank.

16.39: Mannen i den grønne trøyen, Alessandro Peatcchi, var også involvert i krasjen Det er bare rundt 20 mann igjen av det som var hovedfeltet. Tetduoen øker sin ledelse i kaoset.

16.35: En mann har sklidd og dratt med seg det meste av hovedfeltet. Thor Hushovd og Fabian Cancellara slapp unna.

16.33: Roelandts har hentet inn Chavanel. Mens Andy Schleck har gått i asfalten og ser ut til å være skadet i hånden.

16.32: Det er vått og glatt. Flere ryttere har gått i bakken som en følge av de vanskelige forholdene på veien.

16.27: Sylvain Chavanel har tatt en sjanse å stukket av fra seksmannsbruddet. Han ligger 57 sek foran hovedfeltet. Taaramae har blitt hentet inn av feltet, mens også Pineau seiler akterut. Jurgen Roelandts ligger mellom Chavanel og Maxime Monfort. HTC-Columbia-rytteren har kommet opp fra hovedfeltet.

16.24:4. klatring: Pineau 4p, Taaramae 3p, Burghardt 2p, Gavazzi 1p. Pineau har når kapret 13 klatrepoeng i dag.

16.17: Matthew Lloyd og Sebastien Turgot har begge måttet slippe fra tetgruppen. Hovedfeltet tar også sakte med sikkert inn på de siste seks i bruddet. Luken er bare på 50 sek nå.

16.14: Lyst til å vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix? Delta i vår Tour-de France-Quiz nederst i denne saken.

16.09: Avstanden mellom brudd og felt er under minuttet nå. I hovedfeltet sitter Jens Voigt og Team Saxo Bank og kjører

16.07: Agressive Sylvain Chavanel prøve å rykke fra resten av bruddet, men de andre luktet lunta og tettet luken.

16.05: Vi har passert 150 km. Bare 51 km igjen. Avstanden mellom hovedfeltet og de åtte i brudd er nå på 1,26 min.

16.00: Fem lag har nå mistet en mann, og har kun åtte igjen i troppen. Footon har mistet Manuel Cardoso, HTC-Columbia har mistet Adam Hansen, BMC har mistet Mathias Frank, Cervelo har sendt hjem Xavier Florencio, og nå er altså Omegas Delage ute.

15.57: Omegas Mickael Delage skal ha brutt løpet. Dermed er det 193 ryttere igjen i årets utgave av Tour de France.

15.53: Det skal ha vært en ny krasj i hovedfeltet. Mickael Delage fra Omega skal ifølge letour.fr blø fra ansiktet, og får behandling. Julian Dean fra Garmin skal også ha vært involvert i krasjen. Han og de andre som gikk over ende skal være på sykkelen igjen.

15.51: Avstanden mellom de åtte i brudd og feltet er nå 1,56.

15.43: Det regner og veien er våt.

15.40: Så langt har Pineau samlet ni klatrepoeng, Taaramae fem poeng, og Lloyd fire. Nå venter snart tre tredjekategoristigninger der det er flere poeng å hentet for de klatreglade.

15.39:3. klatring: Pineau 3p, Taaramae 2p, Lloyd 1p.

15.32: Gruppen i front er samlet igjen etter klatringen. Det nærmer seg fort neste klatring også. Luken til feltet er 2,28.

15.30: Omega Pharma-Lotto-rytteren Sebastien lang skal ha gått i bakken inne i hovedfeltet. Tilsatden er uvisst. Samtidig skal hans kaptein, Jürgen van den Broeck, ha punktert.

15.26:2. klatring: Pineau 3p, Taaramae 2p, Lloyd 1 p.

15.21: Hovedfeltet knapper litt inn på de åtte mann i brudd nå. Avstanden er nå på 2,45 minutter med 75,5 km igjen.

15.10: Thor Hushovds Cervelo Test Team kjører fortsatt først i hovedfeltet. Men like bak det sveitsiske laget ligger Lance Armstrong og hans soldater i Team RadioShack og lurer.

15.10: Avstanden mellom brudd og feltet er nå 3,08 min.

15.04:2. sprint: Roelandts 6p, Turgot 4p, Chavanel 2p.

14.55: Vi har passert 105 km. Bare 96 km igjen.

14.50: Reine Taaramae (COF) fra Estland er den virtuelle lederen på dagens etappe. Den eneste estlender så langt i gul trøye noensinne i Tour de France var Jan Kirsipuu i 1999.

14.45: Etter at utbrytergruppen ble litt splittet under klatringen, har de nå samlet seg igjen. Nede i hovedfeltet er det Cervelo Test Team som kjører i front. Luken er på 3,37 min.

14.41:1. klatring: Pineau 3p, Lloyd 2p, Taaramae 1p.

14.39: Gjennomsnittsfarten den andre timen av dagens ritt er på 46,4 km/h. Gjennomsnittsfarten den første timen var 46,6 km/h. Dette betyr at det sykles meget fort på dagens etappe.

14.36: De åtte i front er: Matthew Lloyd (OLO), Jürgen Roelandts (OLO), Marcus Burghardt (BMC), Sylvain Chavanel og Jeremy Pineau (QST), Sebastien Turgot (BTL), Francesco Gavazzi (LAM), og Reine Taaramae (COF). Luken er på 3,15 min.

14.33: Vi har passert 92 km. Bare 109 km igjen.

14.26: Det nærmer seg mat og langingssonen i Ampsin. Avstanden mellom bruddet og feltet er nå på 3,37 minutter.

14.21: Lyst til å vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix? Delta i vår Tour-de France-Quiz nederst i denne saken.

14.20: Del oss på Facebook

14.19: Avstanden mellom felt og brudd er nå 4,15 min.

14.13: Lyst på Thor Hushovd-skoen? Sjekk denne linken.

14.06: På denne etappen deles de første klatrepoengene ut. I åttemannsbruddet sitter Mathhew Lloyd fra Omega Pharma-Lotto, som tok klatretrøyen totalt under Giro d'Italia.

14.03: Team RadioShacks Andreas Klöden skal ha punktert, og får service. Uten at det er spesielt dramatisk.

14.01: Vi har passert 70 km. Bare 131 km igjen. Avstanden mellom feltet og utbryterne er nå på 4,25 minutter.

13.55: Temperaturen for rytterne er på 21 grader nå, og veiene er tørre. Det regner imidlertid i målbyen Spa.

13.50: Hovedfeltet nærmer seg bruddet. 4,50 min nå.

13.44: HTC-Columbias Adam Hansen måtte takke for seg i årets tour etter en velt i går. - Det var en uheldig krasj. Jeg så noe på veien like før jeg krasjet, og sykkelen min skeld på tvers av feltet. Heldigvis ble ikke mange truffet av meg, sier han til letour.fr.

13.41: De åtte i front er: Matthew Lloyd (OLO), Jürgen Roelandts (OLO), Marcus Burghardt (BMC), Sylvain Chavanel og Jeremy Pineau (QST), Sebastien Turgot (BTL), Francesco Gavazzi (LAM), og Reine Taaramae (COF). Luken er på 5,40 min.

13.40: Vi har passert 50 km. Bare 151 km igjen. Hovedfeltet har tatt litt inn igjen på bruddet nå, og er 5,55 min bak.

13.32: En liten kuriositet. I dag er det eksakt ti år siden Marcel Wüst vant sin første og eneste etappe i Tour de France, etter en massespurt. Tyskeren hadde polkadottrøyen den dagen.

13.30:1. spurt: Roelandts 6p, Chavanel 4p, Gavazzi 2p.

13.28: Siden bruddet nå har etablert seg, vil tre av disse rytterne trolig ta de første spurtpoengene i dag. Den første spurten kommer etter 39,5 Km. Hushovd kan dermed spare krefter.

13.21: De åtte i bruddet har nå passert 36 km. Bruddet startet ved rundt 10 km, og ble satt i gang av Sylvain Chavanel. Tidsdifferansen ned til hovedfeltet har nå økt til 6,55 minutter.

13.18: Lyst til å vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix? Delta i vår Tour-de France-Quiz nederst i denne saken.

13.14: Utbryterne har nå en luke på 4,25 min.

13.10: Av de åtte rytterne i brudd har vi to tidligere etappevinnere i Tour de France med. Sylvain Chavanel og Marcus Brughardt vant faktisk hver sin etappe under rittet i 2008.

13.05: Bruddet på åtte mann drar sakte med sikkert fra hovedfeltet. Luken ned er nå på 1 minutt og 55 sekunder.

13.00: Vi har passert 22,5 km. Bare 178,5 igjen

12.57: De åtte i front er: Matthew Lloyd (OLO), Jürgen Roelandts (OLO), Marcus Burghardt (BMC), Sylvain Chavanel og Jeremy Pineau (QST), Sebastien Turgot (BTL), Francesco Gavazzi (LAM), og Reine Taaramae (COF). Luken er på 40 Sek

12.55: Sylvain Chavanel har nå fått selskap av ytterligere syv ryttere. Gruppen på åtte mann har en luke på rundt 20 sek

12.52: Utbrytergruppen har nå blitt kjørt inn. Franske Sylvain som sykler for Quick Step har imidlertid prøvd å stikke.

12.50: Team Saxo Bank og deres gule trøye Fabian Cancellara kjører i front av hovedfeltet. Vi har kjørt 13 kilometer.

12.48: Letour.fr melder at den er en liten utbrytergruppe på gang, men enn så lenge er ikke rytterne identifisert.

12.44: De første klatrepoengene i årets tour skal også deles ut i dag. Flott flott i polkadott! De tre tredjekategoristigningene gir 4, 3, og 2 poeng til de tre første over, mens de tre fjerdekategoriklatringene gir 3, 2, og 1 poeng til de tre første.

12.42: Åtte mann har forsøkt seg på et brudd.

12.35: Det er tre innlagte sprinter på dagens etappe. Den første kommer etter 39,5 km, den andre etter 112 km og den siste etter 177. Seks poeng til førstemann, fire poeng til annenmann og to poeng til tredjemann. Alessandro Peatcchi sykler i grønn trøye.

12.34: LIVE'en fortsetter selvfølgelig helt til målgang.

12.33: Da er vi i gang! TV-bildene fra etappen kommer først etter klokken 14, men vi skal følge det som skjer så godt det kan gjøres her fram til da, og prøve å gi et bilde av utviklingen.

12.22: Vi vil også gratulere Stian Andersen fra Tønsberg som dagsvinner på quizens andre dag. Premien er et gavekort.

12.21:Les mer om konkurransen her.

12.20: Lyst til å vinne en VIP-pakke til Intersport Oslo Grand Prix? Delta i vår Tour-de France-Quiz nederst i denne saken.

12.20: Del oss på Facebook

12.17: Topp 3 grønn trøye: 1.) Alessandro Petacchi (LAM) 2.) Mark Renshaw (THR), 3.) Thor Hushovd (CTT).

12:15: Topp 3 i sammendraget: 1.) Fabian Cancellara (SAX), 2.) Tony Martin (THR), 3.) David Millar (GRM)

12.12: Alessandro Petacchi sikret seg sin totalt 45. etappeseier i Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a Espana, da han spurtet inn til seier på den årets første etappe i touren.

12.07: Adam Hansen, som veltet tidlig på den 1. etappen, har brukket kragebeinet og er ute av touren. Dermed er det bare 195 ryttere igjen i årets utgave av det tradisjonsrike rittet.

11.51: Etappen starter rundt 12.30.

11.50: Velkommen til procycling.nos livedekning av den andre etappen i årets Tour de France mellom Brussel og Spa.

Alt du trenger til Tour de France!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

2055-0

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.