RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Ville stagnert uten Emil

Det beste fra to generasjoner møtes i Östersund.

I ettermiddag får vi svaret på hvem som står seirende igjen etter sesongens første duell mellom jyplingen Emil Hegle Svendsen og perfeksjonisten Ole Einar Bjørndalen, når verdenscupen innledes med normaldistansen i Östersund.

- De er jo nesten representanter for to forskjellige generasjoner: Emil med sitt ungdommelige pågangsmot, og Ole med sin systematikk og profesjonalitet i alt han gjør, sier landslagstrener Torgeir Bjørn til Nettavisen.

- Jeg tror fortsatt Emil kan lære av den grundigheten og bli en skikkelig 24-timersutøver på sikt, legger han til.

Uoppnåelig i starten
La oss begynne med utfordreren: 23 år gamle Emil Hegle Svendsen fra Trondheim.

Gjennom fem sesonger var Kjell Ove Oftedal trener for et helt unikt skiskyttertalent. Et av de tidlige grepene han gjorde var å be ham studere Ole Einar Bjørndalen.

- I begynnelsen var nok nivået til Ole Einar forholdsvis uoppnåelig. Da han nærmet seg senioralder og begynte å hospitere på landslaget, sa jeg til ham at det ikke var noen grunn til ikke å lære av det Ole gjør, sier Oftedal til Nettavisen.

Han ga seg som landslagssjef for Norge etter den fantastiske fjorårssesongen. Da så han utøveren han tidligere trente som junior i tre sesongen, gradvis ta steget ut av skiskytterkongens skygge.

Tjener på samarbeidet
Oftedal mener at både Hegle Svendsens inntog på landslaget og heving av treningsnivået de siste sesongene er vel så viktig for Bjørndalen selv.

- Ole Einar er en foregangsmann og en av dem i verden med mest kompetanse på skiskyting totalt sett. Å ha vært i de situasjonene han har vært, gjør ham helt unik. Det er ikke dermed sagt at Emil skal kopiere alt han gjør, men han skal ta til seg læring. Det har han gjort til gagns, også fordi han hele tiden er ydmyk nok til å høre på andre.

- Hva får Bjørndalen ut av samarbeidet?

- Jeg tror Ole ville stagnert dersom alt skulle ha dreid seg om ham. Han er nødt til å være i et miljø med utvikling rundt seg. Hvis ikke kan han like gjerne slutte. Den dagen han ikke fortsetter å utvikle seg, kommer han til å gi seg.

- Derfor tror jeg han drar mye nytte av dette. Det vil alltid være en sosialiseringsprosess på slike lag. Du vil alltid bli preget av det sosiale miljøet og om dette miljøet er opptatt av å utvikle seg. Jeg tror at Ole både lærer av trenerne og andre utøvere, og at dette går begge veier, sier han.

Ser mer til Bjørndalen
I Obertillach har 34 år gamle Ole Einar Bjørndalen fått snekre sammen sitt eget skiskytterparadis. Der finnes det optimale anlegg for trening om sommeren, så vel som vinteren.

For Norges mestvinnende utøver innen sin idrettsgren, har det til tider vært fristende å gjøre unna mye av treninga et par mil unna svigerforeldrenes hotell i Italia.

Men etter at elitelaget ble kuttet fra ni til fem utøvere foran denne sesongen, har Ole Einar blitt stadig mer involvert i det norske treningsarbeidet.

- Hva trenger en utøver som Ole Einar hjelp til?

- Han er jo en fenomenal utøver. Skal man kunne hjelpe slike utøvere videre, må man bruke tid på å komme seg inn i hans problemstillinger. Ole Einar har kommet så langt i utvikling av både skiutstyr, børse og trening, sier landslagstrener Torgeir Bjørn.

- Ligner på Northug
Historisk sett har Roger Grubben (tidligere landslagssjef) vært den viktigste støttespilleren for Bjørndalen. I en periode bodde også skytetrener Joar Himle i Italia for å hjelpe ham på standplass.

I høst har Mikael Löfgren tatt over mye av skytedelen, mens Torgeir Bjørn følger ham tett på det fysisk-tekniske.

- Hvor mye har Emils inntreden betydd for Ole Einar?

- Den viktigste personen er nok Ole Einar selv. Han har veldig mye iboende og er nesten laget til å bli en god skiskytter. Samtidig med dette har han også plukket opp nye impulser. Å få opp en unggutt som Emil er helt klart en fordel, noe som kan stimulere Ole ytterligere i treningsarbeidet.

- På hvilken måte?

- Emil er på mange måter en råtass. Han er litt lik Petter Northug som type. Han gyver på, får bank – men bare spretter opp igjen. Dessuten går Emil veldig fort på ski. Han er god i enkelte terrengtyper, som Ole Einar ikke har vært like god i. Det er nok et område de to har hentet ut kunnskap fra hverandre på, mener Bjørn.

Dødt løp i høst
Hegle Svendsen har lenge blitt omtalt som arveprinsen i norsk skiskyting. Under sesongoppkjøringen fra mai til oktober har det vært omtrent dødt løp mellom skiskytterkongen og -prinsen på intervalløktene.

- Din tidligere trener Kjell Ove Oftedal mener at Ole Einar Bjørndalen hadde stagnert om ikke dere også hadde utviklet dere i takt med ham, hva tror du om det?

- Det er nok den store årsaken til at han nå er mer og mer med på landslaget og samlingene våre. Det at vi øvrige på laget også holder et høyt nivå, gir ham en matching han ellers ikke ville fått om han skulle holde på for seg selv hele tiden. Samtidig er det alfa og omega for oss å ha verdens beste skiskytter på laget vårt. Vi er sinnssykt heldige på den måten, sier Hegle Svendsen til Nettavisen.

Bygd til å lykkes
Etter to VM-gull i Östersund forrige sesong, må trønderen takle et stort forventningspress denne sesongen.

Oftedal tror ikke vi har sett det beste av 23-åringen ennå. Han peker på ungguttens mentale og fysiske egenskaper som forklaring på hvorfor han lykkes i spesielle konkurransesituasjoner, i tillegg til en utrolig konsentrasjonsevne.

- Jeg tror ikke han har nådd toppen ennå, til tross for at han ble dobbelt verdensmester i fjor. Han har en kropp som tåler mye trening. Sammen med arbeidsmoral og nitidig jobbing, kan det bli en ganske uslåelig kombinasjon.

PS! Ole Einar Bjørndalen har mistet to treningsuker på grunn av magesykdom. Han er derfor ikke ventet å være i toppform under sesongåpningen i Östersund.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere