*Nettavisen* Sport.

- Vinokourov har kjøpt OL-gullet

Foto: Lefteris Pitarkis (AP/Scanpix)

TV-kanal med alvorlig beskyldning.

01.08.12 07:39

Den tsjekkiske syklisten Roman Kreuziger raser mot en TV-kanal i hjemlandet etter OL-fellesstarten på lørdag.

TV Nova hevder at 26-åringen med vilje ikke ville bidra til å kjøre inn gullvineren Alexander Vinokourov (Kasakhstan) og sølvmedaljøren Rigoberto Uran (Colombia).

Kreuziger er til daglig lagkamerat med Vinokourov i Astana. TV-kanalen gikk så langt i å spekulere i at Kreuziger skal ha blitt tilbudt penger fra kasakhstaneren, skriver Cyclingnews .

Beskyldningene har fått Kreuziger til å rase.

- For noe dritt! skriver tsjekkeren på sin hjemmeside .

- Etter rittet sa jeg at jeg ikke ville være den første til å jakte lagkameraten min. Men jeg sa også: Det var fordi det var andre ryttere der med lagkamerater. Etter dette uheldige sitatet har alt slått tilbake mot meg.

Les også: Den upopulære OL-mesteren

Angrep på likt
Uran og Vinokourov angrep på likt, på hver sin side av veien i finalen av OL-fellesstarten.

- Da Vino og Uran stakk fra gruppa med seks kilometer igjen, slo det meg aldri at de ville holde unna helt til målgang. Jeg visste veldig godt at det var noen raske ryttere i gruppa mi, som ville hente de inn igjen for å spurte om medaljene. I tillegg var jeg den eneste tsjekkeren i gruppa, sammenlignet med noen andre land som hadde flere ryttere. Det var tre spanjoler, to amerikanere, to nederlendere og to belgiere.

Tsjekkeren har helt rett i sin argumentasjon. Sykkeltaktisk er det ingenting som tilsier at han burde være den mest aktive i å jage duoen.

Han skriver videre at han er en svak spurter, noe som igjen ikke tilsier at han burde jage. Planen til Kreuziger var å angripe med tre kilometer igjen, hvis tetduoen hadde blitt hentet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Dro sammen med Brajkovic
Mot slutten av rittet ble Kreuziger og Janez Brajkovic, også fra Astana, sett foran i gruppa. TV Nova hevdet i etterkant at dette var for å bremse jakten på tetduoen.

Dette tilbakeviser Kreuziger kategorisk:

- Da jeg og Brajkovic var foran med tre kilometer igjen var det ikke fordi vi ville sinke gruppa, slik som tsjekkisk TV Nova hevdet. Det var fordi vi ønsket å få rytterne i gang, men ingen var interessert i å dra, skriver Kreuziger.

Les også: Var denne seieren kjøpt og betalt?

Landslag skaper kontroverser og rykter
Det som er unikt med sykkelmesterskapene er at rytterne danner landslag, og må konkurrere mot sine daglige lagkamerater. Det er ikke første gangen at slike ting skaper debatt i etterkant av mesterskap.

I 2000 vant Jan Ullrich OL-fellesstarten foran Vinokourov og Andreas Klöden. De tre var lagkamerater i T-Mobile på den tiden. Det har aldri blitt bekreftet offentlig, men det er svært få i sporten som tror at rekkefølgen ikke ble bestemt av ledelsen i daværende T-Mobile.

Også i VM i Lisboa i 2001 ble det bråk. Italienske Gilberto Simoni var solo på den siste runden, da hans italienske lagkamerat Paolo Lanfranchi satte seg foran for å kjøre i feltet.

Simoni ble hentet, Osar Freire ble verdensmester og Paolo Bettini tok sølv.

Fellesnevneren? Freire, Lanfranchi og Bettini syklet alle for Mapei.

Også under årets OL-fellesstart var det klart og tydelig at Sky-rytter Bernhard Eisel (Østerrike) kom til å hjelpe Mark Cavendish i spurten. Den andre østerrikeren, Daniel Schorn, jobbet også foran i feltet sammen med britene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Vinokourov beskyldt for å kjøpe triumfer før
Dette er heller ikke første gangen at Alexander Vinokourov beskyldes for å ha kjøpt en seier. I 2010 vant han Liège-Bastogne Liège. I etterkant dukket det opp beskyldninger om at han hadde kjøpt seieren av andremannen, russeren Alexander Kolobnev.

Vinokourov har tilbakevist alle beskyldningene.

UCI frikjente også veteranen.

PS: Kreuziger fullførte OL-rittet på samme tid som bronsevinner Alexander Kristoff. Tsjekkeren ble nummer 15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.