*Nettavisen* Sport.

- Visste det kom til å skje i dag

Foto: erlend Aas / NTB scanpix

Oilers-spillerne følte seg sikre på seier, og fikk rett.

06.04.13 20:42

VÅLERENGA - STAVANGER OILERS 1-4, 1-2 i kamper

JORDAL (Nettavisen): Mål av Petter Røste Fossen, Dan Kissel og Stian Høygård i tredje periode fikk fjernet Stavanger Oilers' bortekompleks i Jordal Amfi på best mulige tidspunkt.

Nå leder laget fra oljebyen plutselig finaleserien i NM-sluttspillet, og må finne seg i være favoritter til å vinne sin tredje NM-tittel på fire år.

Fossen er normalt ikke den av Oilers-spillerne som scorer flest mål. Løperen er som regel en del av fjerderekka til Petter Thoresens gutter.

I grunnserien stoppet han på tre scoringer. Lørdag sørget han for det viktige ledermålet, scoret dessuten for annen gang på to finalekamper på Vålerengas hjemmebane.

- Jeg jobber jo med å score mål jeg òg, men rollen min er kanskje en annen type. Jeg tar de sjansene jeg får, noen ganger går dem inn og andre ganger ikke. I dag gjorde den det, og det var veldig deilig, konstaterte Fossen overfor Nettavisen.

22-åringen fra Kongberg har fortid i både Lillehammer og Rosenborg, men er denne sesongen med å spille avgjørende kamper om NM-tittelen for første gang. Løperen innrømmer at Oilers-gutta har snakket mye om hvordan laget har slitt i Jordal Amfi tidligere.

- På tide
- Det er klart at dette er ting folk snakker om. Og vi snakker om det selv også. Det var på tide å vinne. Det var bare en sånn stemning i garderoben i dag som gjorde at vi visste det kom til å skje nå. Vi var på hugget, utdyper Fossen.

Målscoreren rettet også en takk til bortesupporterne som hjalp til godt fra tribunen. Oilers-eier Tore Christiansen kjøpte inn 1000 billetter og ga ut til folk som ville støtte gjestene. Den sterke støtten fra tribunen så ut til å rogalendingene en ekstra glød og giv ute på isen.

- Det gir energi, og var absolutt kjempemoro. Vi føler vi har med alle supporterne vi har hjemme. Helt supert, sier Petter Røste Fossen til Nettavisen, som er like sikker på seier i neste kamp på hjemmebane.

- Vi er innstilt på å kjøre det samme spillet, spille hardt og være aggressive. Jeg tror vi kommer til å ta dette.

Tidlig ledermål
Som i forrige finalekamp var det bortelaget som kom best ut av startblokkene.

Stavanger brukte sin første mulighet i overtall godt. Allerede etter ti sekunder av Filip Gunnarssons utvisning skjøt Oilers-back Tim Kunes i stolpen. Like etter gikk Christian Dahl-Andersen kjøkkenveien og sendte pucken rundt Steffen Søberg og i mål.

Da var det bare spilt drøyt tre minutter. Vålerenga kom raskt tilbake da Paul Traynor pådro seg Stavangers første utvisning. Etter knapt 50 sekunder i fem mot fire utlignet Ryan O'Marra til 1-1.

Mye av den øvrige tiden gikk med til krangling og utvisninger. Blant annet måtte tre spillere fra vært lag sitte to pluss to minutter for roughing.

Misbrukte sjanser
Intensiteten falt noe i midtperioden, men det var Stavanger som kom nærmest scoring med sitt andre skudd i rammeverket for dagen. Og da siddisene mot slutten av perioden fikk spille både fem mot tre og fem mot fire burde det ha vært duket for lagets annen scoring.

Svakt tempo i overtallspillet og oppofrende VIF-spillere gjorde at Oilers likevel ikke maktet å ta ledelsen.

To minutter ut i tredje periode kom likevel ledermålet for Stavanger Oilers. Petter Røste Fossen var mannen som overlistet en ikke helt patent Søberg med en backhand.

Dermed lå plutselig fjorårets dobbeltmester an til sin første seier i Jordal Amfi tre år, og bare den andre triumfen i VIFs lekegrind på de siste fem sesongene.

Vålerenga jaget utligning og fikk flere gode muligheter. Én av dem kom da Oilers-målvakt Henrik Holm var nær ved å rote pucken inn i eget mål i en situasjon som først så helt ufarlig ut.

- Enkle mål
VIF fikk dog ikke orden på angrepsspillet. Istedenfor en etterlengtet utligning, fikk oslolaget 1-3 i sekken av mannen med gullhjelmen hos Stavanger, Dan Kissel. I sluttsekundene satte Stian Høygård inn det fjerde Oilers-målet i tomt bur.

- Vi kom litt flatt ut og var vel ikke helt oppe der vi burde være. Vi slapp inn litt enkle mål, synes jeg. Og så scorer vi jo bare et mål selv og da blir det vanskelig å vinne hockeykamper, påpeker Vålerengas Morten Ask i samtale med Nettavisen.

- Stavanger gjorde en god defensiv jobb, og var flinke rundt eget mål. Vi må kanskje å prøve å skyte mer utenfra istedenfor å prøve å tråkle helt oss gjennom for å score mål.

Landslagsspiller Ask er ikke bekymret, selv om VIF nå er nødt til å vinne en kamp i Stavanger, der oslolaget sjelden får med seg seirer hjem.

- Hver kamp lever sitt eget liv, og det er ofte litt tilfeldigheter som avgjør hvem som vinner til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.