RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- VM er ekstremt viktig for norsk fotball

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Sjekk forskjellen på Norges landslag i dag og VM-lagene i 1994 og 1998.

Nederland er med sine 15 poeng på fem kamper i praksis klar for VM i Sør-Afrika neste sommer. Avstanden ned til nærmeste utfordrer i gruppe ni er åtte poeng. Avstanden ned til Norge, som ligger på sisteplass, er 13 poeng.

Norge har to kamper til gode på de fleste andre lagene, og det gjør at muligheten til å få andreplassen og en sjanse til å spille playoffkamper fortsatt er til stede.

- Totalt sett må vi bare innrømme at sjansene for å komme til Sør-Afrika ikke er så veldig store, men de er der. Slår vi Makedonia, øker sjansene betraktelig, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen til Nettavisen.

To spillere med erfaring
John Arne Riise og John Carew er de to eneste spillerne i troppen til kampene mot Makedonia og Nederland som har spilt et internasjonalt sluttspill. Begge var med da Norge deltok i EM i Belgia og Nederland i 2000.

- Det var enormt moro å være med i 2000. Stemningen var utrolig, supporterne som var der var utrolige, sier Riise til Nettavisen.

De eneste som har vært med på et VM-sluttspill i den norske troppen, er trioen i trenerapparatet. Egil Drillo Olsen ledet Norge til VM i både 1994 og 1998.

Han hadde med seg dagens assistenttrener Ola By Rise og dagens keepertrener Frode Grodås som reserver for Erik Thorstvedt i 1994. I 1998 var Grodås førstevalget i Norges mål og sto alle fire kampene.

- VM er det største, uansett hvordan du ser på det. Det er større enn EM og større en Champions League. Det er toppen, og så lenge spillerne vet at muligheten er der, så er de naturligvis kjempemotiverte, sier Drillo til Nettavisen.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

I en bølgedal
Norsk fotball har vært nede i en bølgedal de siste årene. I fjor vant ikke landslaget en eneste kamp. I år sliter en rekke tippeligaklubber med økonomien.

Bare sju av spillerne i den nåværende landslagstroppen, hører hjemme i utenlandske klubber, og bare fire av dem spiller i en av de tre største europeiske ligaene, Premier League, Serie A og Primera Division.

I 1994 var 17 av spillerne i VM-troppen til daglig å finne i utenlandske klubber, og 14 av dem spilte i England, Spania eller Tyskland. I 1998 tilhørte 18 av spillerne i VM-troppen utenlandske klubber, og 15 av dem spilte i England, Spania eller Tyskland.

- Hvis vi skulle gå til VM, øker interessen for norske spillere. Det får alltid konsekvenser. Men vi tenker jo ikke VM, vi tenker playoff. Det er mål én, så får vi eventuelt ta det derfra, sier Drillo.

Riise er enig i at et VM-sluttspill betyr mye.

- Den utenlandske interessen for norsk fotball vil øke, så det er ekstremt viktig, og det vet vi spillerne også. Men det er utrolig vanskelig å komme til sluttspill. Vi er et lite land, sier Riise til Nettavisen.

Interessen svinger
- Hva vil et VM-sluttspill bety for det norske folk?

- Folk er vel her som overalt ellers. Interessen svinger med prestasjonene. Ikke minst i en liten fotballnasjon som Norge, hvor det å komme til VM er veldig stort. Det er ikke det samme i Tyskland, Franrike og England, der er det krise hvis du ikke kommer dit, sier Drillo til Nettavisen.

Dersom Norge vinner mot Makedonia, vil vi stå med fem poeng på fem kamper og klatre fra sisteplass til tredje- eller fjerdeplass, avhengig av hva som skjer i kampen mellom Island og Nederland. Med seier vil vi være kun to poeng bak Skottland og andreplassen, fortsatt med én kamp til gode.

Så kommer onsdagens kamp mot Nederland, hvor alt annet enn tap må regnes som en enorm bonus.

Skulle det bli tap mot Makedonia, er situasjonen ganske annerledes. Da vil vi fortsatt ligge sist og fortsatt kun ha usle to poeng. Da er Norge i praksis helt avhengig av å vinne hjemme mot Skottland, borte mot Island og hjemme mot Makedonia - vi regner ikke med poeng mot Nederland her - og i tillegg være heldig med resultatene i andre kamper.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere