RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– «Alkis»-utsagnet en bagatell

Foto: Teigen, Trond Reidar (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Arild Stavrum forsvarer Kjetil Rekdal. Det gjør definitivt ikke Mini og Ivar Hoff.

Det er selvfølgelig fredagens store «snakkis» i Fotball-Norge, torsdagens verbale trefninger i Bergen mellom Eirik Bakke og Kjetil Rekdal.

Bakke skal ha kalt Rekdal «en feit gris». Rekdal svarte med å kalle Bakke en «alkis», og det på direktesendt fjernsyn.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Aalesund-direktør Henrik Hoff fordømmer trenerens utspill. Det samme gjør fotballpresident Sondre Kåfjord.

HOFF: - Sårende og barnslige ord
KÅFJORD: - Kan ikke ha det sånn

Stavrum: - Moraliserer
Men det er langt fra alle som er ensidig fordømmende. Tidligere Molde-kollega og nåværende Skeid-trener Arild Stavrum advarer mot moralisering.

– Det er et sleivete utsagn som blir fanget opp av kamera. Sånt sies hele tiden på fotballbanen. Det finnes trenere i Norge som har stått sånn i ti år og sluppet unna, sier Stavrum til Nettavisen – uten å ville utdype hvem han sikter til.

– Så du mener ikke Rekdal bør straffes?

– Nei, jeg synes det er en bagatell, og en sak som bør glemmes kjapt. Alle kommer til å snakke om at det bringer fotballen i vanry. Men de fleste som moraliserer kunne like gjerne ha havnet i samme situasjon selv. I en opphetet situasjon kan det meste skje.

– Tror du Rekdal blir straffet?

– Ja, han blir nok fort det. Men jeg vil ikke spekulere i hva slags straff det blir.

Mini: - Ikke holdbart
Mens Arild Stavrum synes ekspertisen bør holde seg for god til å moralisere, velger Mini Jakobsen å gjøre nettopp det.

– Å si noe sånt, er ikke holdbart i det hele tatt, fastslår Mini, som selv er kjent for å være frittalende.

Han mener det er en formildende omstendighet at også Eirik Bakke skvettet bensin på bålet, men ingen unnskyldning.

– Det lyser ikke respekt av å si «din feite gris» til noen, heller. Men som trener har du et større ansvar enn spillere. Er du trener, så er du sjef.

– Er det Rekdals ordvalg som er oppsiktsvekkende, eller er problemet at det sies på direktesendt fjernsyn?

- Det er ikke greit å si noe sånt uansett. Det er jo ikke sånn at det er ok så lenge du ikke blir tatt. Men det er kanskje en litt større aksept ute på banen rett etter en takling, enn etter kampen. Da må det gå an å styre seg.

– Hva er det verste du er blitt kalt i fotballsammenheng?

– Nils Arne Eggen kalte meg «en forbanna liten dverg» som han skulle kappe beina av, sier Mini, og forteller om tilrop fra supportere som rett og slett ikke egner seg på trykk.

– Hva er det verste du selv har sagt?

– «Kveithau» var et ord jeg brukte ganske mye. Både dommere og Kjetil Rekdal har fått høre det ...

Hoff: - Mangel på anstendighet
Ivar Hoff reagerer enda kraftigere enn Mini, og lar det skinne igjennom at han er direkte provosert av Rekdals adferd.

– Det er så lavmål at jeg finner ikke ord, sier Hoff til Nettavisen.

– Det viser en total mangel på anstendighet og folkeskikk. Det skal ikke forekomme enten du er spiller, trener, journalist, student eller hva du er, sier TV 2-eksperten, som heller ikke mener det er noen unnskyldning at det av og til koker over på fotballbanen.

– Man kan si at ting sies i kampens hete, men dette var ikke i kampens hete. Det var i teknisk sone etter kampen, for åpent kamera. Og dessuten spiller ikke situasjonen noen rolle. Sånt sier man ikke en gang hvis man er alene med noen i et rom, hvis man har et minimum av oppdragelse, raser Hoff.

Han er klar på at episoden bør få konsekvenser:

– Jeg skal ikke si hva som bør bli straffen. Jeg regner med at NFF ser på saken, men først og fremst er det Aalesund som arbeidsgiver som bør ta grep. De kan ikke la dette passere, sier Ivar Hoff.

Streng strafferamme
Både fotballpresident Sondre Kåfjord og Aalesund-direktør Henrik Hoff har altså vært tydelige på at de ikke aksepterer Rekdals «alkis»-uttalelse.

Fredag ettermiddag sendte NFF ut en pressemelding om at forbundet «på bakgrunn av ordvekslingen mellom Kjetil Rekdal og Eirik Bakke i gårsdagens kamp, har bedt Aalesunds FK og Brann om en redegjørelse innen tirsdag 30. juni».

I verste fall risikerer Rekdal en streng straff

– I sanksjonsbestemmelsene er irettesettelse den mildeste straffen for upassende opptreden eller uttalelse. Så er det bøter, på inntil 500.000 for klubber og inntil 50.000 kroner for enkeltpersoner, og i punkt D er det karantene i fra én eller flere nærmere bestemte kamper til maksimalt tre måneder, forteller leder Sven Olav Larsen i Doms- og sanksjonsutvalget til Nettavisen.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere