– En komplett kombinertløper

Foto: Reuters/Scanpix

– Han er blitt en komplett kombinertløper, sier Petter Tande om Jan Schmid. Og sølvgutten innrømmer at han er enig.

Det kan han trygt gjøre med fasit i hånd.

– Andreplass i hopprennet, bare et halvt poeng bak vinneren, og fjerde beste langrennstid, fastslår han der han finleser resultatlista.

– Jo, Petter har nok et poeng der. Sant å si synes jeg at jeg fortjener sølvmedaljen, sier den rolige og sindige trønderen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), og smiler tilfreds.

Gjennombrudd
Visst har han mang en gang levert gode enkeltprestasjoner både i bakken og sporet. Men den store forskjellen på tidligere utgaver av Jan Schmid og denne vinterens, er at han nå får til begge deler i ett og samme renn.

Dermed har også det lenge etterlengtede gjennombruddet kommet. Fem ganger har han stått på verdenscupppallen før i vinter. Nå kronet han jubelsesongen – i hvert fall foreløpig – med et VM-sølv som er gull verdt.

Og det er grunn til å si «foreløpig», for det er trolig mer i vente.

Guttedrømmen
– Gull i lagkonkurransen er den store drømmen. Og vi har et godt lag, så jeg har stor tro på at den blir oppfylt, sier 25-åringen fra Tiller rett sør for Trondheim.

Det var en drøm som ble oppfylt i Tsjekkia søndag også. Uten at han tar av den grunn. For som type er Jan Schmid stikk motsatt av søndagens andre norske medaljevinner, Petter Northug.

Men etter å ha fått bragden litt på avstand, sier han – stille og beskjedent:

– Jeg er veldig fornøyd. Det er jo dette man trener for. Men jeg er også temmelig utladet. Jeg kom til VM med store forhåpninger. Nå kan jeg senke skuldrene.

Bannet over kulen
Dagens første mål var å få til et godt skihopp – og det gjorde han til gavns. 100,5 meter var rennets lengste.

– Det var der nøkkelen lå. For jeg visste at langrennsformen er god. Dermed var mye gjort. Men jeg må innrømme at jeg bannet litt for meg selv utover kulen. Det virket tungt, men heldigvis fikk jeg hjelp av god oppdrift nedover i bakken, sier han

– Trodde du på gull etter hopprennet?

– Jeg håpet i hvert fall. Men slik det utviklet seg, er jeg kjempeglad for sølvmedaljen. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Og det var den beste som vant, sier han om duellen med amerikaneren Todd Lodwick.

Resepten virket
Begge ville unngå spurtoppgjør og begge planla å slå til i den siste bakken.

– Da Lodwick rykket, var jeg sjanseløs, sier Jan Schmid.

– Når skjønte du at det ville bli medalje?

– Da vi klarte å riste av oss Anssi Koivuranta på tredjerunden. Det var nettopp det som var planen min da jeg gikk opp og dro halvveis. Til da hadde Todd gjort en stor jobb med å holde farten oppe for å unngå at det kom noen bakfra og tok oss igjen. Resepten virket helt perfekt, sier mannen som ga kombinertgjengen et etterlengtet løft etter nedturen på fellesstarten.

LES OGSÅ: -Drømmen er laggull.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.