– Hvorfor kjører de så sakte?

Foto: Micke Fransson / SCANPIX

Mads Østberg gjør kort prosess med konkurrentene i Rally Sverige – men skjønner ikke helt hva som skjer.

11.02.11 19:24

Stort snøfall gjorde fredagens innledende etapper i de svenske skoger uhyggelig vanskelige for VM-førerne. Særlig vanskelig ble oppgaven for de som startet helt først.

Sebastien Loeb var førstemann og fungerte nærmest som brøytebil hele formiddagen. Langt hyggeligere ble åpningen for Mads Østberg, som startet som nummer ni.

Sammen med kartleser Jonas Andersson har østfoldingen kjørt rasende godt – og er i tet etter første dag. Tre etappeseirer på seks forsøk var mer enn hovedpersonen hadde drømt om.

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor de andre kjører så sakte. Jeg prøver å være forsiktig for ikke å gjøre noen feil. Jeg har tros alt aldri vært i denne posisjonen før, sa Østberg til wrc.com etter etappeseieren på prøve nummer fire.

– Alt føles bare utrolig bra. Jeg er så utrolig trygg på bilen, og bare nyter dette, sa han i tillegg tidligere på dagen.

Flyr gjennom skogen

I tillegg sendte den overraskende lederen følgende krystallklare hilsen til konkurrentene.

– Jeg tar ingen risikoer i det hele tatt akkurat nå, og er helt komfortabel med den farten jeg ligger i. Jeg kjører i midt tempo og har det gøy.

Ingen klarte å matche Østbergs fart mens snøen fortsatt lå tung på veien. På dagens to siste etapper forandret imidlertid underlaget seg til grus, og dermed ble det ikke lenger noen fordel å komme bakfra. Det kostet Østberg noen sekunder til forfølgerne, men østfoldingen leder likevel.

Ford-fører Hirvonen er nærmest, men er 15 sekunder bak.

Dagens store norske øyeblikk kom for øvrig på etappe nummer tre – da Østberg vant foran Henning Solberg Eivind Brynhildsen. Det gjorde det ikke mindre spesielt at deler av etappen gikk på norsk jord.

Sterk Solberg

Petter Solberg jobbet hardt med å håndtere forholdene i de svenske skoger på første dag, men er nummer tre sammenlagt etter solid kjøring innledningsvis fredag. 57 sekunder skiller opp til Østberg.

Foran etappe nummer fire ble spydebergingen ilagt ti sekunders tidsstraff – som følge av at han var et minutt for sen ut av serviceområdet. Årsaken var at Solbergs mekanikere valgte å bytte en del i siste øyeblikk.

– Ting er i orden nå, men vi tapte tid på det. Jeg gjorde alt jeg kunne på denne etappen, til tross for at vi hadde en liten stopp i en sving midtveis, forklarte Solberg.

Storebror Henning åpnet svakt, men fikk or alvor opp farten på siste del av dagen. I øyeblikket er han nummer fem sammenlagt – ett minutt og 20 sekunder bak teten.

Solberg har hemmelighet

– Jeg prøver å rette opp den svake starten i dag tidlig. Hvilke endringer vi har gjort med bilen, vil jeg ikke si, sa en hemmelighetsfull Solberg etter prøve nummer fire.

Eivind Brynhildsen er nummer åtte og imponerer også.

Svenske PG Andersson var en av de store favorittene fredag. Ikke minst fordi han har startnummer 11. På fredagens andre prøve var han raskest og på den fjerde delte han seieren med Mads Østberg. Utover det gikk imidlertid det meste skeis for hjemmehåpet.

Andersson var av veien og tapte over ett minutt på den første prøven – og punkterte på prøve nummer tre. Dermed er alt ødelagt allerede på første dag. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.