*Nettavisen* Sport.

– Som å se Northug

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)

- Jeg hadde ikke trodd at Thor skulle være så god i år.

23.07.09 15:34

Det var etappenes etappe. Den tøffeste. Med fem fjell. Det var duket for et bikkjeslagsmål om seieren i Tour de France. Alberto Contador mot Lance Armstrong og resten.

Men i stedet stjal oksen fra Grimstad, Thor Hushovd, lenge hele showet.

Overrasket alle
I det andre fjellet klinte nemlig 31-åringen til. Det holdt hele veien opp, og nedover finnes det ingen i verden som er bedre enn nordmannen. Ledelsen økte, han tok først seks spurtpoeng, kjørte alene i tet, klatret alene opp et nytt fjell, tok nye klatrepoeng og den siste innlagte spurten underveis.

Les mer om etappen her.

Det var egentlig så man måtte gni seg i øynene.

Og med 12 spurtpoeng onsdag, leder Hushovd nå med 30 totalt.

Game over, Mark Cavendish.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En utrolig råskap
Atle Kvålsvoll, Hushovds personlige trener, var like imponert som alle oss andre.

- Han har jo de fysiske lovene mot seg, med vekta, blant annet. Det andre er det mentale ved å gjøre dette. Han har en råskap som er helt utrolig, sier Kvålsvoll til Nettavisen.

- Det han gjør kan vel kanskje sammenlignes litt med Petter Northug. Han gjør ting konkurrentene ikke forventer, fortsetter treneren, som selv syklet Tour de France seks ganger mellom 1988 og 1994.

Les Nettavisens sammenligning mellom Petter Northug - og Mark Cavendish ...

Kontrasten fra 2008 er enorm. Riktig nok vant nordmannen én etappe da også, men etter å ha syklet med penicillin i kroppen på 12 av rittets 21 dager, var han helt nedkjørt etterpå. Han måtte trekke seg fra OL. Resten av sesongen ble ødelagt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hadde ikke trodd dette
Etterpå fastslo Kvålsvoll at det norske sykkelesset nok burde brutt rittet.

Nettopp derfor er det Hushovd har levert hittil i år også smått sensasjonelt. Han har vunnet etapper i Catalonia Rundt, California Rundt og altså også en etappe i Tour de France. I tillegg kjørte han inn til tredjeplass både i klassikeren Paris-Roubaix og i Milan-San Remo.

- Trodde du at han kunne komme tilbake på denne måten?

- Han tøyde strikken veldig langt under fjorårets Tour. Det var en risiko for at han hadde ødelagt seg for lang tid fremover, og jeg hadde ikke forventet at han skulle være så stabil som han har vært. Noen topper trodde jeg på, men ikke at han skulle være så stabil i toppen.

Hushovds trener mener det var helt avgjørende at han avsluttet fjorårets sesong med en gang man så hvor nedkjørt han var. Dermed fikk han hvilt seg ordentlig, samtidig som man tok blodprøver og andre målinger for å finne ut nøyaktig når han kunne begynne å trene for fullt igjen.

Det fungerte tydeligvis. Etter at vårens klassikere ble syklet, har Hushovd nemlig levert oppsiktsvekkende stabile toppresultater.

- Dette er en dag som man bare opplever én gang hvert tredje år, sa Hushovd til TV 2 Sporten onsdag kveld.

- Kan skje igjen
Men akkurat det kjøper ikke Kvålsvoll helt.

- Dette var en ekstrem dag, men han har jo hatt noen dager i nærheten av dette tidligere i rittet også, så se ikke bort ifra at det kan skje igjen.

- Bare ikke i år. Det er ikke flere etapper som denne igjen.

Men én ting gjenstår.

Champs-Élysées.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.