*Nettavisen* Sport.

-To Sky-sjefer sparket for doping

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Det britiske lagets antidopingpolitikk koster laget nye støttespillere.

28.10.12 10:00

Kun tre dager etter at Lars Petter Nordhaugs trener, Bobby Julich, fikk sparken av Team Sky har to nye sportsdirektører forlatt laget.

Britiske Sean Yates og nederlandske Steven de Jongh har fått deres kontrakter annulert.

Det melder The Telegraph.

Nyheten kommer i kjølvannet av at Team Sky har tvunget alle sine ansatte til å skrive under på en kontrakt på at de aldri har vært dopet. Hvis de ikke skriver under, får de sparken.

Syklet med Kjærgaard
Det er foreløpig usikkert hvilken tilknytning Yates og de Jongh har hatt til doping i løpet av deres karrierer som profesjonelle.

Steven de Jongh har syklet for TVM (1995-1999), Rabobank (2006-2009) og Quick Step-Innergetic (nåværende Omega Pharma-Quick Step, 2006-2009).

Det er spesielt sprinterens fortid i TVM som er mest innlysende. Steffen Kjærgaard fortalte tidligere denne uken, da han innrømmet å ha dopet seg i løpet av karrieren, at han fikk et inntrykk av at han var nødt til det for å henge med - nettopp i TVM (1996-1997).

- Min karriere som proff begynte i 1996. Gjennom de to første årene fikk jeg en forståelse for et skittent game jeg var ganske uforberedt på etter å ha vært amatør i Norge, sa Kjærgaard.

Samarbeidet med Bruyneel og Armstrong
Sean Yates har tidligere vært lagkamerat med blant andre Dag Otto Lauritzen. Briten syklet for Peugeot (1982–1986), Fagor (1987–1988), 7-Eleven (1989–1990) og Motorola (1991–1996).

- Sean Yates er en av de største navnene i britisk sykling, ikke minst fordi han er en av fire menn som har båret den gule ledertrøyen i Tour de France, skriver Sky på deres hjemmeside.

Siden har Yates vært sportsdirektør i Discovery Channel/Astana (2005-2009). I de årene samarbeidet han med Johan Bruyneel, som er hyppig nevnt i USADA-rapporten. Tour de France-strippede Lance Armstrong var også en sentral aktør noen av årene mens Yates satt i følgebilen der.

- Man trenger ikke kaste stein i glasshus
Sykkelkommentator i TV2, Ole Kristian Stoltenberg, er glad for at det britiske storlaget tar skittentøyvasken for alvor nå.

- Det er kanonbra at de rydder opp. Nå har jeg sluttet å la meg overraske. Få ting på bordet og bli ferdig med det. Jo før jo bedre, sier han til procycling.no.

- Burde Team Sky skjønt dette før nå?

- Det er vanskelig å si fra utsiden. Jeg velger å gi dem ros for å rydde opp nå. Den muligheten burde flere bruke. Det er morsomt å se Oleg Tinkov på Twitter at Johan Bruyneel må ut av sporten, mens han selv gir pengene til Bjarne Riis. Jeg er enig i at Bruyneel må ut av sporten, men de må feie for egen dør. Man trenger ikke kaste stein i glasshus.

Stoltenberg synes det er flott at Yates og De Jongh nå legger kortene på bordet, i stedet for å ta løgnen videre.

- Det er bra at de forskjellige sportssjefene er ærlige. De prøver ikke å tyne løgnen videre.

Han mener også at dette lover godt for Gabriel Raschs muligheter for å få en sentral jobb i laget etter at karrieren er over.

- Jeg tenker på Gabriel, jeg tror han var tiltenkt en rolle i etterkant, men det blir neppe noe vanskeligere nå. Jeg tror hans ekspertise og renhet kommer til å bli tungt etterspurt nå. Jeg håper flere følger Skys eksempel.

Hva med rytterne?
Ingen ryttere har foreløpig forlatt laget etter at antidopingkontrakten ble kjent.

Michel Barry var dog en del av laget da USADA-rapporten ble laget frem, men veteranen hadde allerede bestemt seg for å legge opp. Kanskje like greit.

Australske Michael Rogers var også nevnt i rapporten, men han slipper trolig unna med det. Til tross for at Rogers benyttet seg av doplegen Michele Ferraris tjenester i 2005.

Les også: Ny Sky-rytter kobles til doplege

Neste sesong sykler Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch (kommer fra FDJ-BigMat) for laget. Lars Petter Nordhaug drar som kjent til Rabobank (som det heter i år, ukjent neste år).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.