Sykkelproffene er for alvor igang med å finnpusse formen foran klassikerne. Denne uka står etapperittet Tour of Oman på programmet.

Tirsdag skulle rytterne ta seg 159 kilometer mellom kystbyen Muskat (start ved Al Alam-palasset) og ende opp i Wadi Al Hoqay. Etappen var flat og inneholdt to innlagte spurten underveis.

Tidlig på etappen gikk det et brudd bestående av Mikhail Ignatiev (Katjusja Team), Danilo Wyss (BMC Racing), Pengda Jiao (Champion System) og Alexandre Lemair (Bridgestone Anchor). Kvartetten hadde på det meste en ledelse på fem og et halvt minutt. Den ledelsen minket jo nærmere rytterne kom Wadi Al Hoqay.

Først og fremst var det Team Sky og Lotto-Belisol som holdt kontroll i front av hovedfeltet.

Nytt uhell for Cavendish
Ignatiev var mannen som holdt lengst unna. Han gikk solo med 20 kilometer igjen av etappen, men etter nesten 150 kilometer i brudd var det slutt for den temposterke rytteren.

Med samlet hovedfelt, ventet mange på en duell mellom André Greipel (Lotto-Belisol), Denis Galimzianov (Katjusja) og Mark Cavendish (Team Sky). Etter smellen han pådro seg under siste etappe i Qatar, gikk ting galt for Sky-stjernen denne gangen også.

- 160 kilometer, én sving og en velt. Knallbra, gutter! tvitret lagkamerat Ian Stannard etter etappen.

Chris Sutton skriver at «Cavendish måtte ned i bakken» og at han selv fikk foten ut av pedalen.

Les mer:«Kristoff kjørte meg av veien»

Heftig sprint line-up
Råsterke André Greipel hadde ingen problemer med å takle forholdene. Tyskeren tok med seg fire seirer hjem fra Australia i januar, og fortsatte seiersrekken i Oman. Lotto-Belisol-rytteren måtte droppe Tour of Qatar på grunn av sykdom, men vant tirsdagens etappe foran Galimzianov, Farrar, Kittel og Sagan.

Følgelig leder også 29-åringen rittet etter første dag.

Tour of Oman er mer kupert enn Tour of Qatar og har lokket sammenlagtstjerner som Andy Schleck, Vincenzo Nibali og Joaquin Rodriguez til startstreken.

Rekken av sprintere er nok enda mer imponerende: Tom Boonen, Marcel Kittel, André Greipel, Matthew Goss, Denis Galimzianov, Tyler Farrar, Andrea Guardini, Mark Cavendish og Peter Sagan.

Denis Galimzianov spurtet inn til andreplassen, mens amerikanske Farrar tok tedjeplassen.

Rasch: - Det gikk ekstremt fort!
Det er også to nordmenn på startstreken: Gabriel Rasch og Alexander Kristoff.

- Første etappe er unnagjort i Oman. Det var en relativt kjedelig etappe langs en motorvei. Det gikk fort hele dagen og det var sidevind. På slutten gikk det ekstremt fort! Beina mine er OK, men jeg sliter med en veldig vond nakke og en liten forkjølelse jeg fikk i Qatar. Jeg koser meg likevel i varmen her i Oman, skriver Gabriel Rasch i en tekstmelding til procycling.no.

Løpets andre nordmann kan si seg enig med Rasch angående farten.

- Det gikk rolig, men på grunn av medvinden gikk det likevel fort, sier Kristoff til procycling.no.

- På slutten ble det mye kluss, og jeg mistet hjulet til Galimzianov. Jeg kom meg opp med en halv kilometer igjen, men da hadde jeg ikke mer å gi. Derfor tok jeg det rolig på slutten.

Satser på seier
Russeren på Kristoffs lag begynner å bli vant til andreplasser. Tirsdagens etappe var andre gang den raske 24-åringen bare så seg slått av én person denne sesongen.

- Galimzianov er spurteren her nede. Han hadde håpet på å vinne i dag, men alle de beste er med, så det er ikke lett. Vi satser på seier i morgen, lyder det fra nordmannen.

Den sterke vinden gjorde for øvrig sitt til at alle forhåndsoppsatte tidsskjemaer for etappen sprakk, og at rytterne var i mål før klokka 13, tirsdag formiddag.

Norske stjerner i Europa
Thor Hushovd syklet Tour of Qatar forrige uke, men både han og Philippe Gilbert trener i Monaco denne uka, før duoen inntar Tour de Haut-Var til helgen.

Her finner du rittprogrammet til Thor Hushovd!

Edvald Boasson Hagen startet sesongen tidlig med Tour Down Under, og har valgt å prioritere europeiske ritt foran sin oppkjøring til vårklassikerne. 24-åringen sykler Algarve rundt sammen med Lars Petter Nordhaug fra onsdag til søndag, i stedet.

I fjor ble Boasson Hagen nummer to i Oman, bak Robert Gesink (Rabobank).

Her finner du rittprogrammet til Edvald Boasson Hagen!

Korte resultater, 1. etappe:
1. André Greipel (Lotto-Belisol)
2. Denis Galimzianov (Katjsusja) samme tid
3. Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) st.
4. Marcel Kittel (Project 1t4i) st.
5. Peter Sagan (Liuquigas) st.
6. Nacer Bouhanni (FDJ-BigMat) st.
7. Daniel Oss (Liquigas) st.
8. Andrea Guardini (Farnese Vini-Selle Italia) st.
9. Tony Gallopin (RadioShack-Nissan) st.
10. Matt Goss (GreenEDGE) st.
(..)
48. Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) +3
90. Alexander Kristoff (Katjusja) st.

Sammenlagt:
1. André Greipel (Lotto-Belisol)
2. Denis Galimzianov (Katjsusja) +4
3. Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) +6
4. Alexandre Lemair (Team Bridgestone-Anchor) +8
5. Mikhail Ignatiev (Katjusja) +9
6. Marcel Kittel (Project 1t4i) +10
7. Peter Sagan (Liuquigas) st.
8.. Nacer Bouhanni (FDJ-BigMat) st.
9. Daniel Oss (Liquigas) st.
10. Andrea Guardini (Farnese Vini-Selle Italia) st.
(..)
51. Gabriel Rasch (FDJ-BigMat) +13
90. Alexander Kristoff (Katjusja) st