- Jeg blir lei meg på idrettens vegne. Det er tragisk og helt unødvendig. Jeg er kritisk til hele opplegget rundt Idrettsgallaen, ikke bare det som skjedde i år, uttalte den tidligere OL-vinneren Egil Søby til Nettavisen i forrige uke.

Søby og mange andre store, norske idrettsnavn reagerte spesielt da handikaputøverne Sarah Louise Rung og Tommy Urhaug skulle opp på podiet og ble akkompagnert av musikken de mener var smakløs.

Da Rung kom opp på scenen ble Nicky Minaj-sangen «Starships», med strofen «higher than a motherfucker», spilt over lydanlegget i Hamar OL-amfi.

Urhaug ble akkompagnert av 50 Cent-låten «In da club» som inneholder teksten «Go shorty, it's your birthday». Både Rung og Urhaug sitter i rullestol.

Søby har selv takket nei til å være med som prisutdeler på Idrettsgallaen. Ikke på grunn av smakløse musikkvalg, men på grunn av vitsene som utdelerne får beskjed av NRK om å lese opp.

- Ja, jeg takket nei til å lese den teksten. Det var for øvrig samme år som Tom Nordlie ble mobbet. Nordlie som er en slik fin fyr, fortalte den tidligere kajakkpadleren.

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har tatt initiativ til å sende inn en omfattende og detaljert klage. Han har fått støttesignaturer fra 100 andre idrettsinteresserte og sender derfor inn en klagen på nytt.

Les hele klagen her

- Som dere vil se, står flere av våre mest kjente tidligere idrettsutøvere på listen, sammen med kjente idrettsledere og vanlige idrettsinteresserte kvinner og menn. Det burde således være en ganske «tung» klage, sier Schanke.

Og han har rett i det.

Blant dem som gir sin støtte til klagen, finner vi tidligere OL-vinnere som Fred Anton Maier, Odd Martinsen, Magnar Solberg, Pål Tyldum, Tore Berger, Bjørn Bergvall, Ole Ellefsæter, Peder Lunde jr., og Harald Grønningen, samt allerede nevnte Egil Søby og tidligere verdensmester Gjermund Eggen.

I tillegg har også Erlind Trondsen, tidligere gullvinner i Paralympics, og Odd Helge Løvseth, tidligere sølvvinner i Paralympics, gitt sin støtte.

På toppen av dette står også tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og tidligere idrettspresident Hans B. Skaset oppført på den listen som Schanke mandag sendte ut til norsk presse.

Overfor Aftenposten uttalte redaksjonssef i NRK, Claus Wiese, at statskanalen ennå ikke har eavluert årets sending. Utover dette ønsket han ikke å kommentere disse utspillene.