RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Morgan har jukset før

Sist oppdatert:
Her er den knusende dommen som viser at Morgan Andersen tidligere har drevet med dokumentjuks.

Fredag ble tiltalen mot Morgan Andersen offentliggjort av statsadvokat Terje Nybøe.

Torsdag ble det kjent at Andersen er tiltalt for dokumentforfalskning. Ifølge politiet skal den nåværende FFK-direktøren ha forfalsket signaturen til spilleragenten John Shittu på en kontrakt vedrørende fotballspilleren John Obi Mikel - da Andersen jobbet i Lyn.

Knusende dom
Nettavisen gjengir nå deler av en dom som viser at Morgan Andersen tidligere har jukset med dokumenter. Borgarting lagmannsrett felte i 2004 en knusende dom over sportsprofilen.

Retten skriver i dommen at det er hevet over enhver tvil at Andersen, mens han han var daglig leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), ba sin egen markedssjef om å skrive fiktive reiseregninger.

I tillegg viser dommen at Andersen fabrikkerte og tilbakedaterte et dokument i et forsøk på å skvise markedsjefen ut av NISO.

Instruert til å levere falske regninger
Etter det Nettavisen erfarer, vil statsadvokaten trekke frem disse opplysningene når straffesaken mot Andersen kommer opp for retten. Dette vil trolig skje til våren neste år.

I 2004 var Morgan Andersen vitne i en arbeidsrettssak som dreide seg om ugyldig oppsigelse av markedssjef Thorleif Norum i NISO. Ifølge NISO og Andersen fikk Norum sparken fordi han hadde levert fiktive reiseregninger.

Imidlertid kom det fram under behandlingen i Borgarting lagmannsrett at det var Morgan Andersen selv som hadde instruert Norum til å skrive de falske reiseregningene.

- Forsøkte å skvise meg ut
- Andersen ba meg skrive falske reiseregninger, og han forfalsket et dokument der jeg angivelig skulle ha innrømmet økonomisk mislighold uten hans viten. Dette var et forsøk på å få meg ut av NISO. Utover det vil jeg ikke si noe om denne saken, sier Thorleif Norum til Nettavisen.

Lagmannsretten felte en knusende dom over NISO og Morgan Andersen. I dommen heter det blant annet:

«Norum hevder at Morgan Andersen ga uttrykk for at dette (bilutgifter, red. anm.) skulle dekkes ved at Norum skrev fiktive reiseregninger med diett for beløp som tilsvarte samlede bilutgifter. Norum har forklart at Andersen foreslo dette i en samtale de to hadde. [...] Andersen har forklart at han aldri har gitt uttrykk for noe slikt.»

Til orientering ble ikke Andersen dømt for dokumentfalsk i denne saken, ettersom dette var en sivil arbeidsrettssak og ikke en straffesak.

Bestillingsverk
Selv om versjonene spriket kraftig, ble det fremlagt en lang rekke dokumenter i saken som støttet Norums versjon, nemlig at de falske reiseregningene var bestillingsverk fra Morgan Andersen.

Videre i dommen står det:

«Morgan Andersens troverdighet er svekket gjennom hans forklaringer om dette spørsmålet. [...] Det samlede bevistilfanget [taler] klart i favør av Thorleif Norums versjon.»

Retten festet ingen lit til NISOs tidligere daglige leder da han hevdet at han var ukjent med at Norum leverte falske reiseregninger.

«Det framstår som uforståelig at Andersen [...] besluttet at man skulle utbetale beløpene i påvente av en endelig klarlegging av saken. Hvis Andersens versjon var riktig, hadde NISO nettopp avslørt alvorlige økonomiske misligheter hos markedssjefen, misligheter som ga grunn til mistanke om at også tidligere reiseregninger kunne være uriktige. At en arbeidsgiver i en slik situasjon skulle utbetale beløp som var erkjent fiktive, framstår som usannsynlig med mindre det var avtalt med daglig leder.»

Problematisk for Morgan
Utfallet av arbeidsrettssaken var at NISO måtte betale Thorleif Norum 350.000 kroner i erstatning.

Dermed fastslår Borgarting lagmannsrett at Morgan Andersen selv ba Thorleif Norum om å skrive falske reiseregninger.

Dommen fra det sivile søksmålet kan komme til å stå sentralt i straffesaken som kommer opp neste år, ettersom det viser at Andersen har bakgrunn for å jukse med dokumenter.

- Vi er kjent med saken du viser til. Hvilken plass den vil få i straffesaken mot Morgan Andersen, vil tiden vise, sier statsadvokat Terje Nybøe til Nettavisen. Han uttaler til flere medier at han føler seg sikker på at Andersen vil bli dømt i dokumentfalsk-saken.

- Når vi tar ut tiltale, føler vi oss sikre på hva galt som er gjort, og at vi kan bevise det, sier statsadvokaten.

Morgan Andersens forsvarer, Cato Schiøtz, var fredag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere