RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges største keepertalent

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/SCANPIX
Sist oppdatert:
Skal han bli eller skal han dra?

Andreas Lie (20) er Norges beste keeper under 21 år og følgelig fast på Norges U21-landslag. Den talentfulle målvakten må imidlertid finne seg i å varme innbytterbenken i Aalesund, hvor den dyktige amerikaneren Adin Brown står mellom stengene.

Fem ganger har Lie fått sjansen i Tippeligaen denne sesongen, og hver gang har han imponert.

Sammenlignes med Opdal
- Han har vist at han duger, sier Reidar Vågnes, sportslig utviklingsleder i Aalesund.

- Andreas har det meste som skal til. Det er vanskelig å sammenligne med noen, men hvis jeg skal gjøre det, er det mest naturlig å sammenligne han med Håkon Opdal. De har veldig like forutsetninger både fysisk og mentalt. Og Opdal er i dag Norges beste keeper, legger Vågnes til.

Sammenligningen er interessant. Håkon Opdal (25) fikk tillit i Brann allerede som 18-åring, og etablerte seg på laget som 21-åring. En ganske uvanlig satsing i internasjonal toppfotball. Det spørs om Lie får samme tillit.

- Vi hadde håpet at han skulle få mer spilletid. Jeg ville foretrukket at de leide han ut, ettersom de har en såpass god førstekeeper, sier Dan Riisnes til Nettavisen. Han er keepertrener for både Brann og U21-landslaget.

- Tredjedivisjon ikke godt nok
Riisnes har fulgt Opdals karriere hele veien, og var også mannen som anbefalte daværende Brann-trener Teitur Thordarson å satse på Opdal.

Han innser at det er vanskelig å gi unge målvakter den spilletiden de trenger for å maksimere utviklingen. Det er tross alt bare plass til én på hvert lag.

- Vi har et eksempel selv i Johan Thorbjørnsen (24), som vi må leie ut. Vi er nødt til å finne den balansegangen på hvor lenge vi kan ha de på benken og når vi må leie de ut, sier Riisnes.

Riisnes beskriver Andreas Lie som en reaksjonssterk keeper som er god i én mot én-situasjoner, og fremhever feltarbeidet som det området hvor 20-åringen har størst utviklingspotensial. Men skal han utvikle seg til en toppkeeper, og en potensiell A-landslagskeeper, slik mange tror han kan, må han få spilletid.

Det holder ikke å spille for andrelaget i tredjedivisjon.

- Det er ikke godt nok når du skal spille på U21-landslaget over lengre tid. Han bør selvfølgelig spille i Adeccoligaen eller høyere, fastslår Riisnes.

- Det er jeg helt enig i. Det er både klubben og jeg enig i, sier Andreas Lie.

Trives i Aalesund
Han trives godt i Aalesund Fotballklubb og har ikke noe hastverk med å komme seg vekk.

Men:

- Det er sant at jeg trenger spilletid. Nå kommer det inn en ny trener, og da håper jeg å bli førstekeeper, sier Lie til Nettavisen.

Det er ikke helt utenkelig. Andreas Lie har spilt til snittkarakteren 5,60 på Nettavisens børs denne sesongen. Adin Brown har snittkarakteren 4,85.

- Jeg føler at jeg har utviklet meg i år, men jeg håper å utvikle meg enda mer neste år. Fram til i sommer var det veldig frustrerende, men etter sommeren – når jeg har fått spille – føler jeg at jeg har tatt sjansen. Det har vært deilig å vise at jeg holder Tippeliga-nivå, sier Lie.

Reidar Vågnes vil ikke love Andreas Lie spilletid, og utelukker verken en plass på førstelaget eller et utlån til en annen klubb.

- Det eneste jeg kan si er at vi skal gi han gode utviklingsmuligheter. Vi ser på han som en framtidig toppkeeper, sier Vågnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere