RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skulle holdt kjeft om FHM

(FOTO: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Vibeke Skofterud prøver å være mer kjedelig, men helt A4 blir hun aldri.

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Helt siden hun så smått begynte å yppe seg internasjonalt i 2000, har Vibeke Skofterud (27) vært en medieyndling. Til tross for varierende sportslige resultater har «Skoftis» forblitt en favoritt.

Jo da, det handler litt om blikket. Vibeke Skofterud har øyne som fengsler både journalister, tv-seere og avislesere. Og smilet, det er der (nesten) alltid når Vibeke har et kamera rettet mot seg. Og stort sett når hun ikke har det også.

Men mest handler det om at det alltid skjer noe rundt Slitu-jenta. Plutselig er laptopen hennes stjålet, et nakenbilde er ute på nettet, det går rykter om at hun skal stille opp lettkledd i FHM, hun planlegger fallskjermhopp, krasjer hodet i en murbygning på rulleskitur, råkjører og mister lappen eller rett og slett slenger med leppa – for eksempel i retning en eller annen landslagstrener.

- Fryktelig kjedelig
Men fra og med nå – eller egentlig fra og med i fjor på denne tida – skal det være mindre støy rundt Vibeke Skofterud. Det håper i hvert fall Vibeke Skofterud.

- Jeg vet det høres fryktelig kjedelig ut, men fokus nå er å gå flest mulig gode skirenn, sier Skofterud, og begynner i reneste Bjørndalen-stil å snakke om arbeidsoppgaver. Kvalitet på hver treningsøkt. Fokus på å gå teknisk godt på ski. Sånne ting.

Lite om resultater. Faktisk ingenting om resultater.

- Jeg vil ikke legge press på meg selv ved å si at jeg skal bli nummer det og det i det og det rennet. Da blir det feil fokus, fastslår Vibeke Skofterud.

- Aldri A4
Men heldigvis – skjerpet sportslig fokus betyr ikke at østfoldingen er blitt et kjedelig intervjuobjekt. Tvert imot, det er et høydepunkt å få 15 minutter på tomannshånd med «Vibs» i løpet av en intervjumaraton som den skiløpere og journalister var igjennom på Beitostølen i forrige uke, da Skiforbundet holdt sitt årvisse pressetreff.

For Vibeke snakker seg lett bort. Ifølge seg selv har hun to sider. Den ene trives i sofakroken. Den andre trives alle andre steder enn i sofakroken, nærmere bestemt der ting skjer.

Begge sidene må være der for at Vibeke skal fungere både som menneske og skiløper. Og begge er delvis til stede også når hun svarer på spørsmål fra journalister.

- Jeg blir aldri helt A4, konstaterer hun – og begynner å snakke om behovet for spenning i hverdagen.

To sider
- Jeg må utfordre meg selv og pushe grenser. Jeg tar nok større sjanser enn mange andre, sier Skofterud, og bruker hoppet på 17 meter i fritt fall som hun gjennomførte i Kragerø i fjor som et eksempel.

Et par treningsulykker setter hun på den samme kontoen.

- Samtidig som jeg pusher grenser, er jeg litt snublefot, og de andre jentene mener jeg er formann i vimseklubben. Da kan det skje en del uforutsette ting. Men jeg vil ikke forandre den delen av meg, smiler Skofterud.

I et sånt perspektiv mener Skofterud det blir barnemat å gjennomføre et tandemhopp i fallskjerm, slik hun skulle denne sommeren, men som Avinor satte en effektiv stopper for ved å stenge luftrommet.

- Når man hopper tandem, er det jo opp til andre, hevder hun (uten å overbevise Nettavisens utskremte helt).

Tenke – så snakke
En av Skofteruds aller viktigste selvpålagte arbeidsoppgaver er å tenke før hun snakker.

- Og jeg er blitt flinkere til å svare mer fornuftig, selv om det glipper av og til, mener hun.

- Angrer du på ting du har sagt?

- Njaaa ... Det har hendt, noen ganger.

- Har du noen eksempler?

- Ja, den gangen jeg hadde fått en henvendelse om å stille opp på bilder i FHM. Jeg var litt ubetenksom og nevnte det for en fotograf. Der skulle jeg ha holdt kjeft. Da hadde jeg spart meg for en del styr, konstaterer Vibeke Skofterud.

I bra slag
Denne uka blir det neppe like mye styr. «Skoftis» blir liggende på Beitostølen for å spisse formen ytterligere fram mot lørdagens verdenscuprenn. I løpet av helgen som gikk fikk hun gode bekreftelser på at slitet på trening i sommer og høst har gjort kroppen godt.

Lørdag ble hun nummer tre på 10 km fri, søndag klatret hun opp til andreplass på den klassiske femkilometeren.

- Lørdag gikk det fryktelig tungt, søndag gikk det faktisk litt lettere, oppsummerer Skofterud.

Kanskje går det enda lettere den kommende helgen?

Les alt om sesongåpningen på Beitostølen i Nettavisens vintersportsmagasin!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere