RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

15 ting om helgens Premier League

Sist oppdatert:
Har Ferguson lurt oss igjen? Hvilket lag har de mest skuddkåte spillerne? Trenger du Fantasy-tips?

Som vanlig lader Sportspill.no opp til helgens PL-runde med litt fakta og svada. Skaderapport for samtlige 20 lag finner du her.

1. Vi starter med en gåte: Hva pleier Manchester Uniteds største stjerner å bli helgen før en midtuke med uviktige privatlandskamper? Svar: Småskadet.

Wayne Rooney gikk av banen ti minutter før slutt mot Aston Villa forrige lørdag med det som skal være en ankelskade. Han måtte dermed stå over Englands landskamp mot Sverige. En mystisk lårskade førte til at Robin van Persie glimret med sitt fravær i Nederlands kamp mot Tyskland. Vi blir ikke veldig forundret hvis begge spiller (uthvilte) fra start når Norwich inviterer til fest på Carrow Road kl 18.30 lørdag. Sleipt av Alex Ferguson? Ja, litt. Smart? Ja, veldig.

2. Hvordan kan oppgjøret mellom nummer åtte og sju på tabellen være rundens storkamp? Jo, det er Arsenal – Tottenham vi snakker om. Begge to er i akutt poengnød, og seier er det eneste som gjelder i jakten på medaljer og CL-spill neste sesong. Arsene Wenger og André Villas-Boas har begge press på seg fra skuffete fans. Men sistnevnte kan redde både sesongen og skinnet dersom han klarer å holde erkerivalklubben bak på tabellen når poengene telles opp i mai. Det har ikke skjedd siden 1994-95-sesongen da Gerry Francis var Spurs-manager. Arsenal har for øvrig ikke tatt færre poeng etter 11 seriekamper siden 1983-84-sesongen.

Arsenal er favoritt og gir 1,90 ganger pengene, mens Tottenham-seier er satt til 3,55 i odds.

3. Storvokste Olivier Giroud (hvis han blir klar av strekkskaden) er mannen tidligere Arsenal-kaptein William Gallas og Englands nye landslagsmidtstopper Steven Caulker må stoppe lørdadg. Etter en treg start etter overangen fra Montpellier, har den franske landslagsspissen endelig funnet veien til nettmaskene. På de åtte siste i serie og cup er det blitt seks scoringer.

4. Mark Hughes er trolig den manageren som lever farligst i ligaen om dagen. Etter 0-1 borte mot Stoke forrige runde, er fasiten for QPR 0-4-7 og sisteplass. Lørdag kl. 16.00 er det hjemmekamp mot jumbokollega Southampton (1-2-8). Blir det tap der, kan den tidligere stjernespilleren (163 mål og 606 kamper for Manchester United, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Southampton, Everton og Balckburn) bli tvunget til å ta capsen og gå.

Norsk Tipping tror mest på at QPR i dette oppgjøret.

5. Roberto Martínez så lenge ut til å bli Liverpools nye manager etter at Kenny Dalgish fikk fyken i mai. Spanjolen ble imidlertid værende i Wigan, og i stedet ble Brendan Rodgers hentet fra Swansea. Lørdag klokken 16.00 møtes de to 39-åringene på Anfield. Og det er ikke bare alderen de har felles. Rodgers snakker flytende spansk, så det blir ingen problemer for dem å diskutere fotballfilosofi på puben etter matchen.

6. Steve Clarke har gjort sakene sine strålende etter at han overtok managerposten i West Bromwich. Lørdag kl. 16.00 tar han imot sin gamle klubb Chelsea (han spilte back, har vært trener og assistentmanager) på The Hawthorns. Skulle det bli full pott til West Bromwich, vil laget bare være ett poeng bak forrige sesongs CL-mester.

7. Cheick Tioté er viktig som ballvinner på Newcastles midtbane. Men det er ikke alltid han spiller. Ivorianeren er nemlig en av Premier Leagues mest notoriske kortsankere, med 30 gule kort på 60 kamper for The Magpies. Han er tilbake fra karantene mot Swansea lørdag. Men får vi se ham mot Southampton neste runde?

8. Når vi er inne på Newcastle: Manager Alan Pardew risikerer å ha mange sentrale spillere ute mot Swansea. Jonás Gutiérrez (strekk) og Fabricio Coloccini (karantene) er helt uaktuelle, mens forrige sesongs stjerneskudd Papiss Cissé har falt i unåde hos det senegalesiske fotballforbundet etter at han droppet landskampen mot Niger. Forbundet truer med å nekte ham spill lørdag, noe de kan ha rett til å gjøre ettersom Newcastle skal ha rotet med papirene da de informerte om at spissen måtte trekke seg fra landskampen med en ryggskade. Viktige Yohan Cabaye ser ut til å miste kampen grunnet en lyskeskade, og det er også noe usikkerhet rundt angriperne Denba Ba og Sam Ameobi. Ryan Taylor, James Perch, Robert Elliot og Dan Gosling er fortsatt ute.

9. Det kan umulig være moro å være Sunderland-fan om dagen. På de siste 17 seriekampene er det blitt 1 seier. På sesongens første 10 kamper har laget scoret 7 mål – færrest i Premier League. Det hjelper litt at Martin O'Neills mannskap er gjerrige (kun 11 baklengs). Søndag er det bortekamp mot et Fulham-lag som både scorer og slipper inn langt flere mål enn normalt (24-19 i målforskjell). Da er det håp om at vi slipper å se Sunderland spille 0-0 eller 1-1.

10. Manchester Citys Joe Hart er garantert revansjesugen etter 2-4-fadesen mot Sverige onsdag, og det er langt fra umulig at han holder nullen mot et Aston Villa, som bare har scoret 10 mål på 11 kamper. Dette skrev vi mest for få en ny anledning til å vise Zlatans scoringsvideo:

Get Adobe Flash player

11. Nerdete statistikk er alltid gøy. Eplindex har laget en tabell basert på hvordan PL-lagene har gjort det etter å ha scoret først denne sesongen. Der troner Chelsea øverst med 20 poeng på de 8 kampene de har scoret først. West Bromwich har også scoret først i 8 kamper, og de har tatt 19 av sine totalt 20 poeng på denne måten. Manchester United har faktisk scoret først bare 4 kamper i høst, men har til gjengjeld vunnet samtlige. Dårligst til å holde på ledelser av dette slaget, er Reading og Southampton, som ikke har klart å vinne noen av de 4 kampene de har scoret først.

12. Samme nettsted har analysert ballposisjon kontra skudd på mål. Dette er et såpass sært og komplisert tema at vi nøyer oss med å nevne at Evertons spillere har skutt flest ganger denne sesongen (218), mens Sunderland-gjengen bare har ladet kanonen (luftgeværet) 87 ganger. Resten av denne nerdeorgien kan du lese her.

13. Etter tre knallsterke runder og et gigantisk byks på resultatlistene i det populære spillet Fantasy Premier League , drister undertegnede seg på tre tips. Lurer du på hvorfor bestekompisen din alltid har råd til de tre heteste spissene mens du må nøye deg med Djibril Cisse som den tredje angriperen? Trolig pleier kompisen din å bytte spiller(e) allerede helgen før den kommende runden. Slik får han med seg prisoppgangen på nyinnkjøpte spillere gjennom uken. Hvis du venter med å kjøpe de samme (hotte) spillerne lørdag morgen, betaler du normalt mer enn kompisen din.

14. Det lønner seg ikke å bruke for mye penger på keepere. Kjøp heller to målvakter som spiller fast på gjerrige lag litt ned på tabellen og som er gode på hjemmebane. Og sørg for at de to lagene har hjemmekamp annenhver runde. Da er du alltid sikret at én av keeperne har hjemmekamp.

15. Spillere som er kategorisert som forsvarere eller midtbanespillere i spillet, men som i virkeligheten et blitt plassert i en mer offensiv rolle, kan være verdifulle å ha på laget ettersom sannsynligheten for at de vil være involvert i scoringer øker. I Liverpools kamp mot Chelsea sist ble backene Glen Johnson og Jose Enrique flyttet opp som kantspillere i en 3-5-2-formasjon, mens midtbanespilleren Raheem Sterling var spissmakker med Luis Suarez. Enrique spilte for øvrig forrykende kamp, og skadeproblemene i høst har ført til at prisen hans har falt fra 6 millioner til 5,7. Les flere aktuelle tips fra Fantasy-speideren her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere