Gå til sidens hovedinnhold

16 magiske vinterdager

Ti år er gått siden Mjøs-byen Lillehammer var sentrum for verdens oppmerksomhet. Vi har sett tilbake på tidenes vinterleker. Se bildene fra OL og fortell om ditt beste minne fra mesterskapet.

Seks år etter at IOC-president Juan Antonio Samaranch utløste spenningen med de klassiske ordene "the decision is Lillehammer", ble de 17. vinterleker åpnet. I dag er det nøyaktig ti år siden kronprins Haakon tente den olympiske ild i Lysgådsbakken.

Det ble innledningen til "16 days of glory". Et mer vellykket arrangement enn noen hadde drømt om. En 16 dager lang folkefest, med en jevn strøm av norske medaljer, løyper kranset av rødt, hvitt og blått, nesten sammenhengende sol fra skyfri himmel. Og en håndfull norske idrettshelter.

Legenden Koss
Størst av dem alle var Johan Olav Koss. Allerede på OLs andre dag innkasserte skøyekongen Norges første gull. Som om det ikke var nok med ny verdensrekord og gull på 5000 meter, fulgte Kjell Storelid opp med sølvmedalje.

Tre dager seinere fulgte Koss opp med ny verdensrekord og nytt gull på 1500 meter, før han i løpet av en uke fullførte hat tricket: Gull og verdensrekord på 10.000 meter. Også her ble det sølv til Kjell Storelid.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvem var Lillehammer-OLs beste norske utøver?
Lasse Kjus
Stine Lise Hattestad
Espen Bredensen
Johan Olav Koss
Fred Børre Lundberg
Thomas Alsgaard
Bjørn Dæhlie

Se resultat

To gull til Dæhlie
Men om Koss var den største helten på Lillehammer, ble han ikke den eneste norske helten. Bjørn Dæhlie fulgte opp den fantastiske innsatsen fra Albertville-OL med to nye gull, og fikk selskap på langrennstronen av Thomas Alsgaard, som sikret seieren på tremilen. Også Fred Børre Lundberg viste verden vinterveien i skisporet, med gull i den norske paradegrenen kombinert.

I hoppbakken hentet stakk Espen Bredesen av med seieren i normalbakke, mens Lasse Ottesen sørget for at også sølvet ble norsk. Bredesen ble dessuten nummer to i storbakkerennet. Og i den alpine kombinasjonen sørget Lasse Kjus for enda mer norsk jubel. Også her ble det dobbelseier, ettersom Kjetil André Aamodt tok ett av sine to sølv i denne disiplinen.

Gripende gull til Jansen
Hva så med jentene? Kun Stine Lise Hattestad fulgte opp innsatsen til gutta, da hun sikret jentenes eneste gull i kulekjøring. Jentene kopierte imidlertid det norske herrelagets sølv i langrennsstafetten.

Men det var ikke bare norsk jubel som gjorde Lillehammer-OL til et av tidenes mest minneverdige. Vi husker alle den følelsesladde 1000 meteren i Vikingskipet, hvor amerikanske Dan Jansen endelig sikret seg sin etterlengtede gullmedalje.

Vreni Schneiders gull, sølv og bronse i alpin og Manuela Di Centas fem langrennsmedaljer. Dessuten Myriam Bedard, som vant begge de individuelle skiskytingsøvelsene.

Nettopp resultatene i skiskyting viser hvordan det svinger i idretten. Mens Norge ”eier” skiskytter-VM i Oberhof i disse dager, ble det ikke en skarve pallplassering til skiskytterne på Lillehammer.

En fantastisk ramme
Selv uten suksess i skiskyting ble det en fantastisk medaljefangst for Norge. 26 medaljer, hvorav 10 gull, gjorde OL til en fest på hjemmebane.

Likevel er det kanskje den prikkfri måten OL ble gjennomført på, den fantastiske rammen rundt alle øvelsene og den utrolige stemningen på arenaene de 1739 utøverne, over 9000 frivillige og millioner av TV-seere verden over vil huske best.

Hva er ditt beste minne fra Lillehammer-OL? Si din mening i feltet under.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene