RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bryr seg ikke om gullrekord

For Fredrikstads Ardian Gashi er det mer alvorlige ting som teller.

- Kosovo, sier Fredrikstad-spilleren til Nettavisen.

- For å være helt ærlig. Jeg har to store ønsker for 2008. Det ene er å gjøre det best mulig for Fredrikstad. Det andre er at Kosovos løsrivelse fra Serbia skal gå mest mulig fredelig for seg, fortsetter han.

Vi skulle egentlig snakke om Fredrikstads sjanser i Tippeligaen i år, Nettavisen tipper østfoldingene på 8. plass, og om Gashis mulighet til å bli den første norske spilleren i nyere tid som vinner gull med tre forskjellige klubber. Og det uten å ha spilt for Rosenborg.

- Det skal nok meget mye til for at det skal skje, og det er ikke noe jeg har tenkt på. Samtidig er det ikke helt dumt. Jeg har som mål å ta medalje med hver klubb jeg spiller for, sier Gashi.

Før han legger til.

- Jeg vet ikke helt om jeg vil at du skal skrive om det. Jeg vet ikke helt om jeg ønsker slik oppmerksomhet.

Spent
Så kommer det med Kosovo. Gashi ble født i Kosovo, og bodde der til han ble seks år. En dag forandret livet seg radikalt. Faren, som var politisk aktiv, måtte flykte til Norge. Like etter fulgte han og moren etter. I vinter har Kosovo blitt en egen stat, og Norge har vært ett av landene som har anerkjent løsrivelsen fra Serbia. Men det har ikke skjedd uten bråk.

Gashi følger konflikten nøye.

- Jeg er mye i kontakt med menneskene der nede. Det er jo fødelandet mitt, og jeg følger utviklingen daglig. De trenger all den hjelp de kan få, og jeg håper vi slipper nye opptøyer, sier han.

Men selv om han heller snakker om Kosovo enn gullrekorder, snakker han selvfølgelig villig om Fredrikstad. I fjor trodde ikke Nettavisen på klubben. Vi tippet dem på 12. plass. De hadde jo solgt unna sin beste spiller fra sesongen før, Simen Brenne, og han var ikke erstattet. Vi trodde ikke på direktør Morgan Andersen som før sesongen fastslo at Fredrikstad skulle være inne blant de fire beste i Norge innen 2010. Det virket helt utenkelig.

Nå gjør det ikke lenger det.

Virker sterkere
Stallen ble forsterket med viktige Kasey Wehrman og Gashi midtveis i sesongen, og selv om Fredrikstad fortsatt rotet seg bort i kamper mot lag de burde slått, så viste de også et voldsomt potensial. De tok poeng fra alle de sju lagene foran seg på tabellen, og slo blant annet Viking, Rosenborg og Stabæk i enkeltkamper.

Nå er keeper Rami Shaaban og midtbanespiller John Anders Bjørkøy borte, men det virker likevel som om klubben har tatt et nytt, lite steg mot Norges-toppen i vinter.

Vi utelukker ikke at et Fredrikstad-lag med flyt kan bli årets overraskelse. Så jevnt er det i toppen. Og det er ikke mange poeng som vil skille Fredrikstad fra lagene Nettavisen tipper på plassene foran på tabellen.

- Vi har ikke satt en felles målsetting i år, men jeg har veldig stor tro på dette. Skal jeg tippe beskjedent, så må det bli 6. plass, sier Gashi til Nettavisen.

Treningskampene tyder i alle fall på at Fredrikstad ikke blir noe dårligere i 2008. Plankebylaget har kun tapt to av åtte treningskamper, og skalpene til Tromsø, Vålerenga, Lyn og Strømsgodset henger i beltet etter vinterens kamper.

Abgar Barsom (midtbane) og Fernando Wallace (venstreback) er nye, og trener Anders Grönhagen har en haug med valgmuligheter. Spesielt offensivt. Nettavisen teller et tosifret antall spillere å velge mellom, (Gashi, Wehrman, Raymond Kvisvik, Barsom, Andreas Tegström, Gardar Johansson, Brian West, Ismael Fofana, Hans Erik Ramberg, Tarik Elyounoussi), og bakover har klubben kanskje Tippeligaens beste midtstopper i Raio Piiroja.

- Vi skal bli bedre borte
- Det er mange å plukke av, og dette kan bli en kanonsesong for klubben. Stallen er større og mer komplett, og det er mange sultne spillere her. Vi skal også gjøre en bedre figur på bortebane i år, nærmest lover Gashi.

Og akkurat borteformen blir klubbens største utfordring. Fredrikstad vant kun en bortekamp i fjor. De vant kun en bortekamp også i 2006. Skal laget for alvor spise kirsebær med de store gutta må det ikke bare en borteseier til i år. Det må mange til.

Nettavisen var skeptiske til Fredrikstads sjanser i fjor, og tviler også på om de vil ta steget opp på øvre halvdel i år. Vi tok imidlertid feil i fjor, og innrømmer lett at vi ikke bli overrasket om Fredrikstad blir en av årets store overraskelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere