Vancouver Canucks har vært i finalen i NHL-sluttspillet to ganger. Forrige gang var i 1994, da New York Rangers beseiret dem over sju kamper. Nå får endelig OL-byen en ny sjanse.

Det sto 2-2 etter ordinær tid mellom Vancouver og San Jose Sharks, og ingen av lagene scoret i den første overtidsperiode. Dermed måtte man ut i en femte periode.

Utnyttet forvirringen
Midtveis i denne fikk pucken en merkelig stuss i vantet og flere av Sharks-spillerne kikket rundt etter den da Vancouver-backen Kevin Bieksa skjøt pucken forbi Sharks-målvakten Antti Niemi.

Konfetti dalte ned fra taket og de 18.860 tilskuerne ropte «Vi vil ha pokalen».

Målet ga Vancouver seieren 3-2 i kampen og 4-1 i kamper sammenlagt i den vestre avdelingsfinalen.

- Jeg så ikke hvor pucken var. Det var en heldig sprett for oss. Det er vanskelig å beskrive dette med ord. Det er utrolig. For en følelse! jublet kaptein Henrik Sedin etterpå.

Nå venter enten Boston Bruins eller Tampa Bay Lightning i selve finalen av Stanley Cup. Bruins leder 3-2 i kamper i denne serien.

Luongo storspilte
Det så faktisk lenge ut til at San Jose Sharks skulle tvinge fram en sjette kamp mot Vancouver. Etter at Alexander Burrows ga Canucks 1-0, utlignet Patrick Marleau for Sharks. Så scoret Devin Setoguchi til 2-1 for San Jose bare 24 sekunder ut i tredje periode.

Først med 13,2 sekunder igjen av ordinær tid utlignet Vancouver gjennom Ryan Kesler.

Vancouvers Roberto Luongo, som lenge har måttet tåle kritikk for sin innsats i sluttspillkamper, reddet 54 av 56 skudd. Han ble kåret til kampens beste spiller.

Luongo vant OL-gull i samme arena under lekene i Vancouver i fjor. Han slet med å sammenligne OL-seieren med å nå Stanley Cup.

- Det er store øyeblikk, begge deler. De er ikke like, men veldig spesielle. Jeg bare nyter øyeblikket. Jeg har vært heldig nok til å oppleve noen store øyeblikk det siste halvannet året, sa Luongo til TSN.

17 år siden sist
Kampen ble for øvrig spilt på dagen 17 år etter at Greg Adams scoret i andre overtidsperiode og ga Vancouver seieren 4-3 i kamper mot Toronto Maple Leafs i avdelingsfinalen. Dette målet sendte Vancouver til finalen. Nå var det Kevin Bieksa som sendte Vancouver til finalen med et mål i andre overtidsperiode.

- Det er hyggelig å klare det på samme dag, konstaterte Luongo.

Vancouver Canucks var grunnseriens beste lag med 117 poeng og vil derfor ha hjemmebanefordel i finalen. Det betyr at kamp én, to pluss eventuelt fem og sju blir spilt i Vancouver.