RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

17 finaler på rad

Han er verdensmester i speedpoker og har 17 finalebord på rad. Møt Henning Granstad.

- Han er ingen morsom mann å ha på bordet. Uortodoks, aggressiv og vanskelig å lese, sier Edgar Skjervold om Henning Granstad. Begge er regnet blant Norges beste pokerspillere.

Hvis du spør landets pokerelite om hvem som er Norges beste spiller, dukker tre-fire navn opp oftere enn andre. Og Henning Granstad er ett av disse navnene.

- Det er kjempegøy å høre, sier lillestrømgutten til Nettavisen.

Utrolig rekke
Det er først og fremst VM-tittelen i speedpoker som utmerker seg på 35-åringens merittliste. Men han har også nådd finalebordet i en rekke andre internasjonale turneringer.

- Jeg har en del prestasjoner som er ganske sterke og har blitt lagt merke til, og det er gøy. Men når jeg setter meg ned ved et bord, er jeg likevel klar over at alle får de samme kortene, påpeker Granstad.

Det mest imponerende på merittlisten hans, er trolig hans 17 strake finalebord på en av de største klubbene i Oslo, en klubb som nå er nedlagt. Store deler av den nåværende norgeseliten lærte sin poker der.

- Den rekken på 17 finalebord på rad er jeg veldig stolt av. Det er ganske utrolig, faktisk, smiler Granisimo, som han kaller seg når han spiller nettpoker.

«Landslagskaptein»
Vi sitter i presserommet på «The Vic» i London. Det er fullstendig kaos rundt oss, italienske, britiske og norske journalister flyr om hverandre. Joe Hachem sitter i et hjørne og spiller nettpoker. Australieren banner i frustrasjon over en motspiller.

Granstad bryr seg ikke. Han er vant til å omgås pokerstjerner.

Tidligere i år spilte han World Cup of Poker, en turneringsvariant som en av de store pokeraktørene organiserte som et slags fotball-VM, med kaptein, straffekonkurranse og det hele.

Granstad var kaptein og ansvarlig for laguttaket, og tok med seg tidligere europamester Torstein Iversen og den tidligere fotballspilleren Espen Baardsen, som har en fortid i Tottenham og på det norske landslaget.

- Det at Partypoker spurte meg først av alle norske spillere, synes jeg var veldig stort. Kapteinene på de andre lagene var navn som Daniel Negreanu (Canada), Gus Hansen (Danmark) og Kenna James (USA). Da føler du at du har gjort noe riktig, sier Granstad.

Norge røk ut for Nederland i første runde, selv om det lenge så veldig bra ut. En femmer på riveren hjalp Noah Boeken til å slå ut både Baardsen og Granstad i samme hånd.

- Større press nå
Granstad røk tidlig ut i London også. Han er ikke fornøyd med spillet sitt om dagen.

- Du får liksom et press på deg etter hvert. Det er mange pokermagasin som er ute og oppdaterer fra turneringene. Det var lettere før, da ingen la merke til hva du gjorde. Du kunne gjøre dårlige spill uten at noen merket det. Nå kommer alle trekkene dine rett på pc-en til 100.000 mennesker.

Team Eurolinx-spilleren bruker en hånd fra første dag i EPT London som et eksempel på at han er blitt en mer forsiktig spiller. Granstad satt med A-Q, en liten stakk hadde satset alt, og en middels stakk hadde gjort det samme.

- Jeg hadde lyst til å syne, men så tenkte jeg at jeg ikke kan ryke i en så stor pott med A-Q. «Det går jo ikke an. Jeg er bedre enn det,» liksom. Så det endte med at jeg kastet, selv om jeg hadde hatt 5.000 igjen selv med tap. Det kom en dame i floppen og en ny dame på turn, så jeg hadde vunnet potten og sittet på 25.000-30.000.

Granstad ser på Hachem, som tydeligvis vant en stor pott akkurat nå, og smiler.

- Jeg var for øvrig oppe mot 10-J og J-J i den potten, så jeg manglet ikke akkurat potodds. Og i neste hånd røk jeg ut med et straigtflushdrag, sukker han.

Spesialitet: Kruttsyn
Det er kanskje ikke så mye igjen av den uortodokse spillestilen Granstad hadde tidligere. Men en ting er han bedre til enn noen gang: Synene etter sistekortet.

- Det er det jeg får mest chips av; synene jeg gjør i bunn. Jeg syner med utrolig mange rare hender, og har ofte rett. Fjerdepar, ess høy. Det er noe som går på erfaring, noe du må lære deg, mener romerikingen.

Det råeste synet gjorde han kanskje i London, i en turnering hvor han ble sittende igjen med ti høy etter et drag som ikke kom, og ble satt all in av motspilleren. Henning synte – og vant.

Sykt, som det heter på pokerspråket.

- Den andre styrken min er nok evnen til å maksimere gevinstene og minimere tapene.

Dermed har vi kanskje funnet hemmeligheten bak Granstads suksess. Selv er han litt frustrert for tiden, fordi han etter eget utsagn er blitt for forsiktig i turneringsspill.

- Før var den største svakheten min at jeg spilte for mange hender. Nå er det heller at jeg spiller for få, mener Granstad, som tidligere jobbet som eiendomsmegler og senere som oddssetter for Norsk Tipping og et par utenlandske bookmakere.

Fotballfortid
Bakgrunnen fra meglerbransjen og oddsspill kan tyde på at 35-åringen er glad i både penger og gambling. Men Granstad har sluttet å spille på oddsen, og er heller ikke den typen pokerspiller som gambler med høyest innsats.

- Jeg er ikke lenger like fotballinteressert som jeg var før. Jeg har bare spilt på oddsen én gang det siste året, og det var bare fordi det var så feil odds på Groruddalen, smiler Granstad.

I hjørnet av presserommet roper Hachem et kraftig «Yes!». Journalistene flokker seg rundt ham. Noen har satt opp et kamera, tydeligvis for å filme australierens eskapader på nettet. All poker er tydeligvis god tv i disse dager.

Granstad smiler, og vi fortsetter.

En gang i tiden var han en lovende fotballspiller. Også på dette grønne dekket var det blikket for spillet som gjorde at Granstad utmerket seg.

- Men jeg ble skadet i en avgjørende fase av karrieren, og måtte stå over ni måneder. Så jeg ble en halvgod tredjedivisjonsspiller etter hvert, og ga opp siste rest av ambisjoner da jeg ble eiendomsmegler.

Granstad forstod raskt at meglerbransjen var økonomisk interessant, men at oddsspill faktisk kunne være enda mer interessant. Og så ble han verdensmester i speedpoker. Bare denne ene turneringen ga ham 300.000 kroner.

Da er det ikke så rart at han ble pokerspiller på heltid.

Mer akseptert
Paradoksalt nok dukker det stadig opp nye pokerproffer i forbudslandet Norge. Mytene om poker er mange og seiglivede, men ser nå ut til å nærme seg pensjonsalderen.

- Det blir lettere og lettere, stadig mer akseptert, å være pokerspiller i Norge. Nesten alle kjenner en som lever av å spille poker. Det vanskeligste er skattereglene. Jeg vil gjerne betale skatt i Norge, men det er umulig så lenge vi ikke får trekke fra tapene. Da risikerer vi å skatte 100 prosent, kanskje mer, sier Granstad til Nettavisen.

- Selv den mest fåfengte politiker skjønner at det blir urettferdig. Men den dagen poker blir lovlig, regner jeg med at staten finner et rettferdig skattesystem.

Det er jo lov å håpe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere