18-åring klar for verdenscup

Foto: (FOTO: Jan Morten Frengstad/langrenn.com)

Marthe Kristoffersen (18) er klar for sin verdenscupdebut - og gir litt av æren til Therese Johaug.

19.11.07 19:58

Juniorjenta Marthe Kristoffersen banket på verdenscupdøra allerede sist vinter. Etter god innsats i den nasjonale åpningen på Beitostølen denne helgen, er det klart at hun får tillit i verdenscupen samme sted kommende helg.

Sølv i VM
Kristoffersen vant sølv på 5 km fri under forrige sesongs junior-VM. På plassene bak fulgte den gangen Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug.

Norge stiller med sju kvinneløpere på internasjonal kvote og ti på nasjonal. 18 år gamle Kristoffersen er funnet verdig en plass blant de sju internasjonale løperne.

- Dette er et renn som passer henne. Hun har ligget på Beitostølen sammen med resten av jentene siden før helga, og vi var på forhånd rimelig sikre på at hun kom til å gå rimelig fort, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Vil øke bredden
At Kristoffersen er tatt ut på den internasjonale kvoten, betyr imidlertid ikke at hun kommer til å gå mye verdenscup i vinter.

- I hvert fall ikke før jul. Vi er veldig opptatt av å øke bredden i norsk damelangrenn, og det gjør vi ved å gi folk sjansen. Men vi kommer nok til å matche Marthe på samme måte i år som vi har matchet Therese Johaug og Astrid Uhrendholdt Jacobsen tidligere. Det betyr at skandinavisk cup blir viktig, understreker Skinstad.

Kristoffersen, som ennå har to sesonger igjen på juniornivå, kom inn på juniorlandslaget for et år siden.

- Hun fikk bli med på juniorlandslaget, økte treningsbelastningen mye og utviklet seg voldsomt sist vinter, forteller juniorlandslagstrener Fredrik Aukland, som beskriver ungjenta slik som langrennsløper:

Gode holdninger
- Hun har veldig gode holdninger til trening og veldig god grunnfysikk. Derfor takler hun teknikk veldig bra, spesielt i skøyting, men også i klassisk, sier Aukland.

Han vil ikke spå hva eleven kan klare i verdenscupdebuten.

- Jeg vil ikke legge noe som helst press på henne. Jeg synes bare det er veldig morsomt at hun har klart å kvalifisere seg for den internasjonale gruppa, sier Aukland til Nettavisen.

Hovedpersonen vil ikke engang gjette hva hun kan oppnå resultatmessig.

- Jeg har ikke peiling, jeg vet ikke noe om hvordan dette er, innrømmer hun.

Uttaket endrer definitivt ikke på sesongens store målsetting.

Johaug setter standarden
- Det er junior-VM. Målet er å kvalifisere seg dit. Og så hadde jeg kanskje et håp om å få prøve meg i verdenscupen mot slutten av sesongen. At jeg får sjansen allerede, er litt overraskende, sier Meråker-jenta til Nettavisen.

- Hvordan har du blitt så god så fort?

- Jeg har trent bra lenge, og i fjor kom jeg inn på juniorlaget. Der har Therese Johaug satt standarden. Det hjelper på motivasjonen å ha noen å strekke seg etter.

- Er det langt fram til Johaugs nivå?

- Hun er en del foran oss andre på intervaller. Therese er noe for seg sjøl. Men det er bare å bite seg fast, en dag skal det være mulig å slå henne, konstaterer Marthe Kristoffersen.

Les alt om sesongåpningen på Beitostølen i Nettavisens vintersportsmagasin!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Marthe Kristoffersen

Mest lest på Sport

Annonsebilag