RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (SCANPIX)

2 x Zlatan - to verdener

Sist oppdatert:
De er begge av bosnisk opphav og spilte sine ungdomsår i Sverige. Men i Italia stopper likhetene mellom de to Zlatan-er.

På slutten av 1990-tallet var det mye snakk om to gigantiske spisstalenter i svensk fotball. Begge bar navnet Zlatan og var av bosnisk opphav.

Gode venner
Mens Zlatan Ibrahimovic ble født i Malmö med bosnisk far og kroatisk mor, bodde Zlatan Muslimovic sine første tolv leveår i Bosnia-Hercegovina før familien flyktet til Sverige. De to kjenner hverandre godt.

- Vi har møttes mange ganger. Vi har de samme røttene og kontakten ble knyttet allerede som guttespillere. Men vennskapet vårt er blitt litt overdrevet. Det stemmer ikke at vi kjemper om hvem som kan score flest mål, slik som de italienske avisene skriver, forteller Muslimovic til Expressen.

Ibrahimovic valgte å spille for Malmö FF i Allsvenskan, mens Muslimovic forlot IFK Göteborg som junior til fordel for Udinese.

To kamper på sju sesonger
Og mens Ibrahimovic har gått gradene via Ajax til Juventus og Inter, og har tatt steget inn i fotballens superklasse, har Muslimovic' karriere ikke tatt helt av.

Han er fortsatt eid av Udinese, men har bare to kamper for Serie A-klubben på sju sesonger. Stort sett har han blitt leid ut til andre italienske klubber.

Den beste sesongen hadde han i Rimini i Serie C1 for tre år siden. Da banket han inn 15 mål på 32 kamper og fikk vist frem litt av det som gjorde at Sverige drømte om «Zlatan og Zlatan».

Sesongen etter storspilte han til tider for Messina, men klubben ble tvangsflyttet til Serie B. Og sist sesong slet han med å få det helt til i Parma.

- Aldri følt meg hjemme
Nå er han i Atalanta, hvor det er blitt ett innhopp på ni minutter. Ellers har han blitt sittende på benken.

- Det har vært veldig tøft. Jeg har vært ett år i hver klubb. Etter hvert utlån har jeg kommet tilbake til Udinese, for så å bli sendt av gårde igjen. Jeg har måttet begynne på nytt i en ny klubb hver sesong. Nye lagkamerater, nytt spill, ny trener og nytt miljø. Jeg har aldri følt meg helt hjemme, forteller han til Expressen.

Da har det vært annerledes på landslaget. I EM-kvalifiseringen har den tekniske angriperen vært til tider briljant. Han var hovedmannen bak Bosnias sjokk på Ullevaal, og scoret også da Tyrkia ble slått.

Totalt står han nå med fantastiske sju mål på ni landskamper.

Kunne valgt Sverige
For det tok sin tid før han bestemte seg for hvilket landslag han skulle spille for. Svenskene håpet lenge at han skulle velge gulblått fremfor den bosniske landslagstrøyen.

Han søkte til og med Fifa om dispensasjon til å spille for Sverige siden han hadde spilt U-landskamper for Bosnia-Hercegovina.

- Vi får se. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil spille for Sverige eller Bosnia ennå. Nå har jeg i hvert fall muligheten til å velge, sa han til Aftonbladet i januar 2006.

Valget falt på Bosnia-Hercegovina. Han håpet at et godt landslag skulle virke samlende for et land, som har vært herjet av borgerkrig og religiøse motsetninger.

Kaptein i sin andre landskamp
Håpet var å kvalifisere seg til EM, men etter at Muslimovic fikk sin debut mot Malta i EM-kvalifiseringen, startet det interne bråket.

I tur og orden trakk landets største stjerner seg fra landslaget, og med bare en landskamp på baken var Muslimovic, sammen med Zvjezdan Misimovic, den mest kjente spilleren foran oppgjøret mot Norge.

- Etter å ha gjennomlevd en blodig borgerkrig med et helt annet alvor, er det trist at konfliktene henger igjen i fotballen, sa han til Aftonbladet tidligere i år.

Men med Muslimovic som enslig spiss, endte det 2-1 til Bosnia-Hercegovina på Ullevaal.

Tapet for Hellas på lørdag betyr at landet nå er ute av EM-dansen.

Muslimovic hadde kanskje fått EM-billett dersom han hadde valgt Sverige i stedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere