Den 1. november er det 20 år siden Nettavisen for første gang «gikk på luften».

Helt siden starten har sport vært et viktig område for avisen og her har vi trukket fram 20 minneverdige idrettsøyeblikk, fra de 20 årene som Nettavisen har vært en del av den norske mediehverdagen. Både journalister og utøvere har kommet og gått i løpet av disse 20 årene, men de store, norske høydepunktene har vært mange og minnverdige.

Les også: Nettavisens gründer måtte låne penger til mat - så rant millionene inn

BLOGG: Nettavisen - den digitale gjøkungen- fyller 20 år

1996: OL-gull til Vebjørn Rodal
Samme år som Nettavisen så dagens lys, løp Vebjørn Rodal inn til OL-gull på 800 meter under lekene i Atlanta. Prestasjonen har blitt hyllet som én av de største norske idrettsprestasjonene gjennom alle tider. Tiden 1.42,58 var ny olympisk rekord og ble først slettet i 2012.Padleren Knut Holmann vant også gull under Atlanta-OL.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1997: RBK i kvartfinale i Champions League
På midten av 1990-tallet var Rosenborg på høyden som norsk fotballs flaggskip. Vinteren 1997 spilte trønderne for første, og eneste gang til nå, kvartfinale i selveste Champions League, etter å ha slått AC Milan på San Siro året før. Kvartfinalen gikk mot et annet italiensk lag, Juventus, og endte med tap, men står fortsatt igjen som en stor bragd i norsk idrett. Trønderne vant for øvrig ligaen i 1997, elleve poeng foran Brann på andreplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1998: Norge slo Brasil i VM
23. juni 1998 er en merkedato for fotballfrelste i Norge. Norge lå under 1-0 i VM-møtet med Brasil da få minutter gjensto, men så utlignet Tore André Flo på glimrende vis. Minutter senere ble den samme Flo holdt i trøya og Norge fikk straffe. Kjetil Rekdal tok ansvar fra krittmerket og sendte ballen i mål. Norge gikk til åttedelsfinale, men tapte for Italia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1999: Solskjær avgjorde Champions League-finalen
26. mai 1999 var dagen da Ole Gunnar Solskjær for alvor skrev seg inn i Manchester Uniteds historiebøker. Nordmannen ble matchvinner i Champions League-finalen mot Bayern München. Bayern tok ledelsen tidlig, men ett minutt på overtid utlignet Teddy Sheringham. Like etter var målsniken Solskjær frampå og sikret trofeet for Manchester United.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2000: OL-gull til Trine Hattestad
År 2000 skulle bli spydfavoritten Trine Hattestads store år. Først satte hun verdensrekord på Bislett og samme sommer ble det OL-gull under lekene i Sydney. 2000 var også året da Norge slo Spania i fotball-EM, etter en scoring av Steffen Iversen, men landslagssjef Nils Johan Semb klarte likevel ikke å lede Norge til avansement fra gruppespillet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2001: Bente Skari med to VM-gull
Langrennsstjernen Bente Skari befestet sin posisjon som én av verdens beste kvinnelige skiløpere med to gull og et sølv under VM i Lahti. Hun vant individuelle gull på både 10 kilometer og 15 kilometer klassisk. 2001 var også året da en annen langrennsstjerne, Bjørn Dæhli, takket for seg og la opp, etter lang og tro tjeneste med ski på beina.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2002: Ole Einar Bjørndalen med fire OL-gull
Ole Einar Bjørndalen ble kongen av OL i Salt Lake City. Skiskytteren sopte med seg det som var av gullmedaljer og kom hjem med hele fire. 2002 var også året da syklisten Thor Hushovd for første gang gikk til topps i en etappe av prestisjetunge Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2003: Petter Solberg til topps i rally-VM
Spydeberg-gutten Petter Solberg gikk til topps i rallysirkuset dette året, og ble første norske verdensmester gjennom tidene. På veien mot triumfen sjarmerte den folkelige sjåføren en hel verden med dårlig engelsk og upåklagelig humør. Jørgen Brink huskes også fra 2003. Svensken sprakk som en ballong på stafetten under ski-VM i Val di Fiemme, og Thomas Alsgaard kunne gå Norge inn til en minneverdig triumf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2004: Liv Grete Skjelbreid med fire VM-gull
Skiskytter-VM i Oberhof ble folkekjære Liv Grete Skjelbreids store mesterskap og jenta fra Hålandsdalen vant hele fire gull i mesterskapet. Under OL i Aten dette året ble det også norsk jubel, og både roeren Olaf Tufte og spydkasteren Andreas Thorkildsen tok gull. Vålerenga ble seriemester i fotball og brøt med det Rosenborgs dominans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2005: Riise og Liverpool vant Champions League
25. mai 2005 var Liverpool-spilleren John Arne Riise med på et fotballdrama av de sjeldne. AC Milan ledet 3-0 til pause i Champions League-finalen, men Liverpool slo tilbake og sikret ekstraomganger. Kampen gikk til straffer, og Liverpool vant, selv om Riise misset. 2005 huskes videre for Bjørn Einar Romørens verdensrekord i skiflygning, at Thor Hushovd vant poengtrøya i Tour de France og at Suzann Pettersen vant fem turneringer på LPGA-touren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2006: OL-gull til Lars Bystøl
OL i Torino dette året ble en stor skuffelse for Norge, men hopperen Lars Bystøl var et lyspunkt. Han sikret norsk gull i normalbakken og fikk også med seg bronse fra både storbakken og lagkonkurransen. Kjetil André Aamodt tok også gull i Torino-OL.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2007: Ligagull til Brann
44 års ventetid var endelig over for tålmodige Brann-supportere og bergensklubben gikk til topps i eliteserien dette året. Det var klubbens tredje, og hittil siste, ligamesterskap i fotball. Alpinisten Aksel Lund Svindal tok sine to første VM-gull i 2007.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2008: OL-gull til håndballjentene
Endelig skulle det lykkes for hele Norges håndballjenter i et OL. Under ledelse av Marit Breivik gikk laget hele veien til topps i Beijing-lekene. Olaf Tufte og Andreas Thorkildsen tok også gull i Kina. 2008 var også året da Kurt Asle Arvesen vant den 11. etappen av Tour de France og fikk voksne menn til å bryte sammen i tårer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2009: Petter Northug ble VM-konge
Under ski-VM i Liberec skulle det meste handle om Petter Northug. Trønderen stjal oppmerksomheten både i og utenfor sporet og reiste hjem med tre gull. Etter bragden ble Northug én av de mest hyllede og omdiskuterte profilene i norsk idrett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2010: Marit Bjørgen med tre gull i OL
Etter flere tunge år slo Marit Bjørgen for alvor tilbake under OL i Vancouver og har siden dominert langrennssporten. Trønderjenta tok gull i klassisk sprint, dobbel jaktstart og stafett. Petter Northug tok to gull under mesterskapet. I 2010 syklet også Thor Hushovd inn til gull og ble verdensmester i sykling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2011: Ski-VM i Oslo - en folkefest
Mesterskapet i Oslo dette året ble en folkefest og en triumfferd uten like for norsk langrenn. Marit Bjørgen, Petter Northug og Therese Johaug var blant de største heltene, og svenskene ble slått ned i støvlene. Vi husker også 2011 for Alexander Dale Oens VM-gull på 100 meter bryst og tårene som trillet på kinnene hans på grunn av terroraksjonen i Oslo 22. juli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2012: Bartosz Piacesckis OL-sølv i London
De færreste hadde hørt om Bartosz Piacescki før London-OL i 2012, men i løpet av 2. august ble hele Norge hektet på fekting. Bartosz gikk hele veien til OL-finalen og kunne til slutt juble av glede for sølv. Håndballjentene og Eirik Verås Larsen tok også gull under OL i London. Dette året vant for øvrig Hødd sensasjonelt cupfinalen i fotball.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2013: Magnus Carlsen vant sjakk-VM
«Alle» fulgte med på sjakk noen uker i november 2013 og til slutt beseiret Magnus Carlsen inderen Vishy Anand og ble ny verdensmester. Norges første i sjakk. I 2013 herjet også Petter Northug nok en gang i ski-VM, mens Tora Berger tok fire gull i skiskytter-VM. De norske fotballjentene spilte EM-finale og tapte mot Tyskland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2014: Mats Zuccarello i Stanley Cup-finale
Den norske ishockeystjernen og hans klubb, New York Rangers, spilte seg hele veien til Stanley Cup-finalen i NHL-sluttspillet og Mats Zuccarello Aasen ble dermed første nordmann til å spille i de berømte finalekampene. Det ble til slutt tap for Rangers, men Zuccarello ble likevel historisk. I 2014 hyllet vi nok en gang Ole Einar Bjørndalen, som tok gull under Sotsji-OL og vi heiet fram 15 år gamle Martin Ødegaard, som debuterte på A-landslaget i fotball.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2015: Petter Northugs revansje
I 2014 var Petter Northug involvert i en bilulykke, mens han var påvirket av alkohol. Noen fryktet at Northugs karriere var over, men under VM i Falun i 2015 slo trønderen voldsomt tilbake. Northug fikk med seg hele fire gullmedaljer og ble VM-konge på svensk jord. På seierspallen, med gullet rundt halsen, tok skihelten til tårene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2016: Skiskytterfesten i Oslo
2016 har så langt bydd på flere nedturer, enn oppturer, men skiskytter-VM i Oslo ble en gedigen folkefest. Publikum møtte opp i hopetall for å se Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø vinne individuelle gull. Ole Einar Bjørndalen tok to sølv og én bronse i en alder av 42 år. På stafetten kom også gullet for veteranen. Også jentene stakk av med gull på stafetten.

Sett denne?