*Nettavisen* Sport.

20 F-16-fly beskytter fotball-EM

Portugals flyvåpen settes i høyeste beredskap foran fotball-EM. Landet frykter at selvmordspiloter skal slå til og setter 20 F-16-fly inn for å beskytte mesterskapet. I dag ble Nato bedt om å bistå med overvåkningsfly.

27.03.04 00:01

Fredag besluttet Portugal at flyvåpenet skal settes i høyeste beredskap. Men landets luftflåte, som består av 20 F-16-fly, er ikke nok, mener regjeringen, som i dag ba om ytterligere stridsberedskap fra Nato-land under fotball-EM, skriver Aftonbladets nettutgave.

Madrid-bombene har forsterket trusselbildet i Europa. Portugal frykter at terrorister og selvmordsbombere skal slå til under mesterskapet.

De 16 landslagstroppene er fylt med verdensstjerner i fotball og 1,2 millioner mennesker fra fire land som er med i den USA-ledede koalisjonen i Irak, er ventet på besøk.

I dag sendte den portugisiske regjeringen en formell forespørsel til Nato om at organisasjonen sender overvåkningsfly av typen Awacs.

Tanken er at Nato-flyene skal patruljere det portugisiske luftrommet gjennom de tre EM-ukene.

- Flyene skal, hvis vi får dem hit, stå i kontinuerlig kontakt med kampflyene, som skal være i høyeste beredskap, sier general Leonel Carvalho, sikkerhetsansvarlig for Euro 2004, til nyhetsbyrået AP.

I tillegg til luftforsvarets forberedelser pågår et intensivt arbeid for å skjerpe grensekontrollen inn til Portugal. I forbindelse med EM skal om lag 20.000 politifolk arbeide med grensekontroll.

Fotball-EM spilles 12.juni til 4. juli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.