RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 millioner - null gull

Sist oppdatert:
Langrennsløpernes OL-satsing har kostet 20 millioner. Nå kan bare sprinterne redde Norge fra en komplett fiasko.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): Norge skulle vinne sju langrennsgull i Torino, varslet sportssjef Bjørnar Håkensmoen i forbindelse med sesongåpningen på Beitostølen i november.

Prislapp: 20 millioner kroner.

I tillegg kommer det tverridrettslige glidprosjektet, som skulle sikre norske utøvere superski i OL – og som har et årlig budsjett på rundt to millioner.

Mot Calgary-kopi
Etter åtte av tolv OL-langrenn er det bare å konstatere at målsettingen var et luftslott. Norge står fortsatt uten gull, og kan dermed maksimalt få fire. I øyeblikket er det imidlertid mye som tyder på at beholdningen blir den samme som i Calgary i 1988: Null gull.

Tor Arne Hetland kan vinne herresprinten, men Björn Lind er storfavoritt. Marit Bjørgen og Ella Gjømle kan vinne damesprinten, men ingen av dem har dokumentert storform. Kristin Størmer Steira kan kjempe høyt oppe i fristil-tremila, men får det tøft mot Kristina Smigun, Katerina Neumannova og Julia Tsjepalova. I femmila for herrer har Norge i øyeblikket ikke medaljekandidater.

Ikke rart Bjørnar Håkensmoen var spak etter femteplassen i herrestafetten søndag.

- Ikke i nærheten
- Vi er ikke i nærheten av å være på det nivået vi burde ha vært. Det er veldig trist, medgir den avtroppende sportssjefen.

Hans tid som sjef hadde før Torino-lekene vært en sammenhengende gullalder for norsk langrenn, med 14 medaljer både i Val di Fiemme-VM i 2003 og Oberstdorf-VM i fjor.

- Når vi står her med tre sølv og en bronse i dag, er det klart at det er en nedtur. Jeg tror fortsatt at vi kan gjøre det bra på de fire distansene som gjenstår, men dette er uansett for dårlig, konstaterer Håkensmoen.

Bjørgen-sykdom koster dyrt
Forklaringen på fiaskoen mener han er sammensatt, med sykdom, formsvikt og smørebom som de viktigste ingrediensene.

- For det første var målsettingen om sju gull veldig offensiv. En stor del av det regnestykket var basert på at Marit Bjørgen skulle gjøre et bortimot like godt mesterskap som i fjorårets VM, der hun tok tre gull-, en sølv- og en bronsemedalje. Med Marit syk og ute av form er forutsetningene blitt litt annerledes, poengterer han, og fortsetter:

- Jeg har hele tiden sagt at det er tre forutsetninger som må til for å vinne i langrenn. Man må være frisk, være i form og ha gode ski. I dette mesterskapet har mange av disse forutsetningene ikke vært til stede.

- Ingen varig bølgedal
Bjørnar Håkensmoen mener den norske langrennstroppen har hatt uflaks. Samtidig innrømmer han at det har vært gjort feil underveis.

- Etter OL må vi selvfølgelig foreta en grundig evaluering av hva som er blitt gjort, konstaterer han.

Håkensmoen ser likevel ikke svart på framtida for norsk langrenn.

- Alle ser at vi er nede i en liten bølgedal akkurat nå, men jeg tror jeg kan garantere at det ikke blir noen varig bølgedal. Vi har både rutinerte løpere og unge folk som kommer til å prege langrennsporten i årene fremover. Norge kan være tilbake i front allerede i Sapporo-VM neste vinter.

Neste gullmulighet for langrennsløperne: Sprint for kvinner og menn, onsdag.

Ps: Ifølge 2004-regnskapet brukte Skiforbundet 52,7 millioner på landslagene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere