RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Nigel Roddis / REUTERS
Hva skal man si om Lucas Leiva?

Etter en vidunderlig ferie i New York, Pittsburgh, Asheville (en juvel!) og Washington, er jeg tilbake med en ny utgave av denne uhøytidelige spalten. Ole Jonny Eriksrud Hansen vikarierte med stil i forrige uke, men ettersom jeg er så glad i å provosere (slapp av, det er ikke alvorlig ment), slipper jeg den ikke fra meg denne spalten med det første.

Som alltid oppfordrer jeg dere lesere til å komme med egne meninger, enten i kommentarfeltet, på vår Facebook-gruppe eller via en e-post til meg.

Nok tomprat, over til Premier League og 20 ferske tanker.

1. Faste lesere vet at jeg ikke er noen stor fan av Lucas Leiva. Han er ikke god nok til å løfte mitt favorittlag Liverpool til topps i Premier League, etter min mening. Vel, hvis han fortsetter å spille like bra som han gjorde mot Manchester City, må jeg spise i meg de ordene. Lucas var strålende. Han viste til og med offensive egenskaper.

Noen tall fra Opta viser også at Lucas spilte sin beste seriekamp for sesongen:

Lucas slo flere pasninger enn i noen andre seriekamper denne sesongen (75, bare seks bom), traff med 95 prosent av pasningene på siste tredjedel av banen (18 av 19, også sesongbeste), vant sju av sju taklinger (også sesongbeste), brøt seks ganger (tangering av sesongbeste) og skapte én målsjanse (har skapt totalt 11 på 12 kamper).

2. Pepe Reinas venstrearm ble truffet av ballen da han avverget en målsjanse ved å storme ut av sitt straffefelt. Manchester City ville ha hands og rødt kort, men det var det ikke. Det er ikke hands med mindre det skjer med vilje, og man kan ikke påstå at Reinas plassering av armen var unaturlig i denne situasjonen. Hvis du påstår det, utfordrer jeg deg til å fortelle hvilken posisjon som ville ha vært mer naturlig.

3. Vincent Kompany er en gigant. Beklager, dette er åpenbart for alle og egentlig unødvendig å ta med, men jeg er så imponert at jeg ikke klarer å la det være.

4. Det snakkes ofte om Luis Suarez, både av gode og dårlige grunner. Tidligere lagkamerat Erik Nevland er forsiktig i sin kritikk. Jeg går gjerne lenger: Det er en skam for Liverpool at klubben tillater Suarez å holde på med så utbredt filming og sutring. Det er en skam at Kenny Dalglish, min første og største fotballhelt, tillater Suarez å holde på sånn. Dalglish kan løse dette ved å fortelle Suarez at han enten slutter med slikt tull eller finner seg en komfortabel plass på innbytterbenken.

5. Det er fascinerende å se Swanselona spille fotball. Pasninger, pasninger, pasninger. Laget virker faktisk bedre enn enkeltspillerne skulle tilsi, synes jeg. Det begrunner jeg med at laget sliter enormt med å skape målsjanser til tross for et konstant og solid overtak i ballbesittelse.

6. Alan Hutton burde fått rødt kort for taklingen på Neil Taylor bakfra. TV 2 viste i pausen også et klipp jeg ikke har fått med meg, av en takling Hutton satte inn i en kamp mot WBA (hvis jeg husker korrekt). Sesongens verste takling? I det klippet TV 2 viste, kvalifiserte han seg for flere måneders karantene, i mine øyne. Han hadde i alle fall åpenbart hatt godt av noen kamper på sidelinjen, for å roe seg ned.

7. Swansea har en fascinerende spillerstall: Neil Taylor kom fra ikke-liga-klubben Wrexham, Angel Rangel kom fra Terrassa i spansk 3. divisjon, Ashley Williams fra Stockport i League Two (fjerdedivisjon, som jeg liker å kalle det). Den eneste i startelleveren mot Aston Villa som kom til Swansea fra en Premier League-klubb, var Scott Sinclair. Premier League-debutanten Swansea ligger foreløpig på 13.-plass.

8. Morten Gamst Pedersen har skrytt veldig av den 20 år gamle spanjolen Ruben Rochina. Lørdag viste han at skuddfoten i alle fall holder høy klasse.

9. Newcastle har møtt Arsenal, Tottenham, Manchester City og Manchester United, og foreløpig er det kun City som har slått tynesidelaget. Det er på tide å ta Newcastle på alvor. Selv om det var noe bortimot et mirakel at ikke United vant lørdagens kamp.

10. Det er veldig mange grunner til å respektere Séamus John James Given. Han er en strålende keeper og har vært i Premier League siden Kenny Dalglish hentet ham til Blackburn i 1994. Da søndagens kamp mellom Aston Villa og Swansea startet, gråt Shay Given åpenlyst av sorg over Gary Speeds tragiske død. Han fullførte ikke bare kampen, men holdt også nullen. Respekt.

11. Stig Inge Bjørnebye gjorde en viktig jobb da han skrev sin bok om fotballivets skyggesider. I dette intervjuet med Nettavisen snakker han om viktigheten av at klubber ikke bare utdanner fotballspillere, men også mennesker. Jeg er enig med ham og vil trekke inn et argument til: Det faktum at nesten ingen homofile fotballspillere står fram, forteller at miljøet ikke er så godt som man skulle ønske at det var. Mennesker må lære seg å respektere hverandre som likemenn, uavhengig av kjønn, alder, religion, seksuell legning og så videre.

12. Punktet over har så vidt jeg vet ingenting med Gary Speed å gjøre. Jeg vil understreke dette på det sterkeste. Vi vet ikke hvorfor Gary Speed begikk selvmord. Det finnes utallige årsaker til at mennesker kommer til et slikt punkt, dessverre. De aller, aller, aller fleste årsakene kan imidlertid fjernes ved hjelp av eksperter, venner, respekt og samtaler.

13. Chelsea hevder at John Terry ikke pådro seg gult kort med vilje mot Wolverhampton da han brukte cirka 40 sekunder på å ta et innkast i 89. minutt. Det er selvsagt blank løgn (Du kan sjekke selv dersom du har TV 2 Sumo-abonnement). Slik reglene er i dag, har vel ikke Chelsea noe valg dersom klubben vil unngå ytterligere straff. Nå må Terry stå over en ligacupkamp i stedet for en ligakamp og det er slik Chelsea vil ha det. Jeg har ikke noe problem med at Terry pådrar seg gult kort med vilje. Han bruker bare eksisterende regelverk til sin fordel.

14. Forrige punkt minner meg om den dummeste regelen Premier League har hatt, nemlig at en manager må «stille med sitt sterkeste lag i hver kamp». Flere managere har faktisk blitt straffet av forbundet for laguttakene sine. Idiotisk. Hvis manageren ikke handler til klubbens beste, får han sparken av eieren. Denne regelen er heldigvis fjernet nå.

15. Det som slår meg mest når jeg ser på tabellen akkurat nå, er at alle de tre nykommerne - QPR, Swansea og Norwich - ligger på 13.-plass eller høyere. Kunne veddet en god del, hvis jeg var glad i sånt, på at minst ett av dem ville vært under streken etter 13 runder.

16. Robin van Persie får mye av æren, og det er vel fortjent, for at Arsenal har hevet seg de siste ukene. Thomas Vermaelen er også svært viktig. Arsenal har sluppet inn 19 mål på åtte kamper uten belgieren i lagoppstillingen, og bare fire mål på fem kamper med ham i laget (han står med seks kamper, men kom inn i 88. minutt mot Chelsea og jeg har derfor ikke tatt med den kampen). Arsenal har tatt sju av ni mulige poeng etter at Vermaelen kom tilbake fra skade.

17. Under det første punktet i ukens spalte, var jeg på grensen til å ta selvkritikk. Kanskje må jeg forandre mening om Lucas Leiva til slutt, men det skal mer enn én knallmatch til før det skjer. Jeg vil imidlertid innrømme at jeg nok har tatt grundig feil av Sunderland. I fjerde spalte spådde jeg at Steve Bruce ville lede laget til en sluttplassering mellom åttende- og tiendeplass. Nå ligger Sunderland på 16.-plass og fansen vil ha Bruces hode på et fat. Det skal mye til for at jeg får rett i den spådommen.

18. Blackburn ligger sist i Premier League og tapte 1-3 for Stoke i helgen. En årsak til at Gamstens klubb sliter? Feilpasninger. 120 av den sorten kom mot Stoke. Soleklart mest forrige runde - Everton var nærmest med 103 og Tottenham var best med 60. Flest vellykkede pasninger hadde Swansea (496), færrest hadde Newcastle (190, men møtte tross alt Manchester United) og Stoke (195). Alle tallene er fra Opta.

19. Premier League-lagene sortert fra best til dårligst treffprosent i pasningsspill forrige serierunde: Tottenham (88), Swansea (87), Arsenal (87), Chelsea (87), Fulham (86), Manchester City (85), Wolves (85), Liverpool (81), Manchester United (81), Wigan (81), WBA (79), QPR (78), Sunderland (77), Aston Villa (77), Everton (76), Bolton (73), Blackburn (71), Norwich (71), Stoke (69), Newcastle (66).

20. Mario Balotelli har en egen evne til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Mot Liverpool syntes jeg synd på ham. Utvisningen var streng i forhold til hva dommerne gir gult kort på i luftdueller ellers, jeg oppfattet ikke armbruken hans mot Martin Skrtel som slag. Reaksjonen hans da Roberto Mancini snakket til ham da han gikk av banen, vitnet om stor respekt for treneren. Behandlingen av garderobedøra på Anfield, vitnet ikke om respekt for Liverpool.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere