RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
Vi hyller en mann som aldri har vunnet på Anfield. Selvfølgelig gjør vi det.

Velkommen til min nesten-faste tirsdagsspalte, hvor jeg dytter ut mer eller mindre tilfeldige tanker om Premier League. Tankene er mine egne, de er ofte subjektive, og for spesielt hårsåre mennesker kan de nok tidvis lugge litt. Jeg gjemmer meg bak ytringsfriheten.

Det er lov å være uenig (det tror jeg alle klar over), men jeg har liten sans for mennesker som kaller meg for eksempel «idiot» eller «patetisk» fordi de mener noe annet enn meg om en fotballklubb, spiller, manager, scoring, hands eller offside. Det er nok av andre, ikke-fotballrelaterte grunner til å kalle meg sånt. Når det er sagt, liker vi gode og saklige diskusjoner i kommentarfeltene her i Nettavisen. Bruk dette gjerne til å komme med dine egne betraktninger om Premier League.

Husk at fotball er underholdning, ikke krig. Når vi journalister bruker ordet «krig» i fotballsammenheng, er det en metafor. Ikke virkelighet.

Nå er det som måtte sies, blitt sagt, og vi kan gå over til krigene, unnskyld, tankene.

1. The Independent er kanskje min favorittavis i England. Lørdagens utgave bød på en stor artikkel om Fernando Torres og hans problemer med å finne nettmaskene, som jeg vil anbefale interesserte å lese. Artikkelen tar opp spørsmålet om Torres noen gang vil finne tilbake til toppformen. Det er ikke lett å svare på. Det kan godt hende det ikke skjer før han er tilbake i Spania.

2. Likte godt at Jordan Henderson uttalte i Daily Mirror at fansen har lov til å være kritisk til innsatsen hans i Liverpool så langt. Den eneste måten han kan stilne kritikken på, er å prestere bedre.

3. Djibril Cissé utlignet til 1-1 etter å ha fått ballen i offsideposisjon mot Bolton. Det var en slags poetisk rettferdighet i dette, ettersom QPR ble snytt for scoring i første omgang fordi dommerne ikke klarte å se at Clint Hill scoret.

4. Manchester Uniteds 1-0-mål ble styrt inn av Wayne Rooney etter et skudd fra Javier Hernandez, men mesteparten av æren for scoringen vil jeg gi til Paul Scholes. Det er hans overblikk og pasningsfot som legger grunnlaget for denne situasjonen.

5. Oasis-stjernen Noel Gallaghers intervju med Mario Balotelli er verdt å få med seg. Det er fascinerende hvor selvsikker og arrogant han fremstår på banen og hvor sjenert og ydmyk han fremstår utenfor. Man skal for øvrig ikke overse hvor vanskelig det er å stille opp på intervjuer på et språk du ikke snakker flytende.

6. Hvor mye er øredobbene hans verdt? Jeg tipper at de alene kunne hjulpet Hellas ut av krisen.

7. En manager som får altfor lite oppmerksomhet, er David Moyes i Everton. Han har nå sittet i jobben i ti år - noe som er usedvanlig imponerende i hans yrke. Mitt inntrykk er at han alltid får maksimalt ut av den spillerstallen han har til rådighet.

8. Moyes er en herlig type. «For seks uker siden hadde jeg ikke orket å bruke tid på å se på Everton. Vi spilte ikke godt nok, og resultatene var ikke bra. Men vi tok oss sammen», sier han til The Independent. Denne ærligheten minner meg om da han for noen år siden uttrykte sterk skepsis til at alderen til Ayegbeni Yakubu var riktig. Nigerianere må sies å være kjent for å jukse med alderen i fotballsammenheng.

9. Evertons skotske manager har aldri vunnet mot Liverpool på Anfield. Han har forsøkt ti ganger. I ligaen har det blitt fem poengdelinger og fire tap og i FA-cupen endte det uavgjort. Han ble spurt om dette før 2-2-kampen i fjor, og svarte at dette ikke gjorde ham noe, og la til at «hvis noe gnager på meg, må det være det finansielle gapet mellom oss og storklubbene». Jeg forstår ham godt. Tirsdag får han sjansen igjen, til å slå Liverpool på Anfield, når lagene møtes for 217. gang. Moyes er nok mest opptatt av at seier vil sende Everton forbi Liverpool på tabellen.

10. Liverpool spiller på hjemmebane, men jeg anser Everton som favoritt tirsdag kveld. Liverpool har tre strake tap i ligaen og faktisk bare to seirer på sine elleve siste seriekamper. Everton har slått både Tottenham, Chelsea og Manchester City i 2012. Dette er et godt tegn for oss Liverpool-fans, for jeg pleier å bomme med tipsene mine.

11. Leon Osman gjorde et strålende forarbeid til Nikica Jelavics seiersmål for Everton mot Tottenham, men jeg tviler på at det hadde vært mulig om Michael Dawson hadde spilt i stedet for Younes Kaboul. Snakk om å selge seg i en duell!

12. Det er lett å le eller gjøre narr av Kenny Dalglish når han sier at suksess ikke nødvendigvis måles i poeng eller trofeer, men like gjerne i sponsoravtaler. Han sier imidlertid mer, blant annet at suksess også kan måles i stemning i klubben utenfor banen eller i hvordan ungdomsarbeidet forbedres. Jeg er villig til å gi han delvis rett, for jeg er tilhenger av at man jobber med et langsiktig perspektiv i en klubb. Til syvende og sist kommer man likevel tilbake til at det måles i poeng og trofeer, og ingenting annet. Spørsmålet er bare hvor lang tid en manager får på seg fram til da.

13. Det beste hjemmelaget i ligaen er utvilsomt Manchester City, som har 14 seirer av 14 mulige på Etihad Stadium, samt nådeløse 42-6 i målforskjell. Borte er det byrivalen United som har den overlegent beste statistikken. United har 10 seirer og bare ett tap på 14 bortekamper.

14. Jeg var spent på Swanseas hjemmekamp mot Manchester City, av to grunner: Swansea er gode på Liberty Stadium, men også et lag jeg kunne se for meg stjernegalleriet til City undervurdere.

15. Greit at Swansea er et godt hjemmelag, men var det nødvendig for Roberto Mancini å stille med både Gareth Barry og Nigel de Jong fra start? Fotballelskeren i meg misliker å se Sergio Agüero og Adam Johnson på en innbytterbenk.

16. Arsenals kamp mot Newcastle mandag kveld: På overtid og stillingen 1-1 førte Aaron Ramsey ballen i angrep for Arsenal. Fem av lagkameratene hans stormet inn i Newcastle-feltet, en sjette ga ham et alternativ på høyrekanten og en sjuende fulgte opp rett utenfor, i tilfelle det kom en retur. Det var altså åtte mann i angrep. En midtstopper, Thomas Vermaelen, scoret i dette angrepet. Jeg elsker denne viljen til å vinne. Elsker den!

17. Arsène Wenger er kjent som en intelligent mann, og kalles vel innimellom også «professoren», men man trenger ikke å være spesielt intelligent for å forstå at det er lønnsomt å angripe. Seier gir tre poeng, uavgjort ett og tap null. Bær over med meg her. La oss si at Arsenal og Newcastle er i denne situasjonen, 1-1 på tampen av kampen, og spiller den ut ti ganger. Hvis Arsenal satser på å beholde det ene poenget, vil jeg tippe de likevel vinner om lag to av ti kamper, men samtidig taper to. Og spiller uavgjort seks ganger. Hvis de går i angrep for å få seieren, vil jeg tro de kan vinne fire, men samtidig tape tre. Og spille uavgjort tre ganger. Den defensive holdningen vil i så fall gi dem 12 poeng på ti kamper. Den offensive vil gi 15 poeng.

18. Robin van Persie har scoret 26 mål på 28 kamper denne sesongen, noe som gir et snitt på 0,93 per kamp. Holder han samme skjema inn, ender han på 35 mål.

19. Det vil være ny rekord, ikke bare så lenge ligaen har bestått av 38 kamper, men også inkludert sesongene hvor det ble spilt 42. Alan Shearer og Andy Cole deler den nåværende rekorden, som er 34, satt mens det ble spilt 42 kamper. Shearer deler med 31 mål også rekorden for flest mål i 20-lagsserien (38 kamper), her med Cristiano Ronaldo. I Premier Leagues historie har toppscoreren i snitt scoret 24,04 mål og hatt et snitt på 0,69 mål per kamp.

20. Tror kanskje jeg har tatt opp dette før: Når skal noen lage en fotballspiller-variant av Wordfeud? Jeg har lyst til å spille det!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere