RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Mike Egerton / Pa Photos
Sist oppdatert:
Denne uka hyller vi Everton, Arsenal og Manchester United.

Takk for at du har klikket deg inn på min lille og uhøytidelige spalte, som publiseres hver tirsdag at det har vært serierunde i Premier League. Dette er andre sesongs fjerde utgave (her er den første, her er den andre og her er den tredje.

For nye lesere: Dette er ikke en ordinær artikkel med objektivitet i høysetet – dette er det renspikka idioti fra en kar som ikke har den minste peiling på fotball, som fortjener å steines for å mene noe annet enn deg subjektive tanker ment som underholdning og diskusjonsgrunnlag.

Sånn, da er vi klare til å starte.

1. Mandagens flotte hyllest av ofrene for Hillsborough-tragedien i 1989 var rørende å se. Det åpnet kanskje øynene på noen unge Liverpool-fans som fram til nå har trodd at Everton-fans var fiender. Det er de ikke. Det er faktisk på tide å legge vekk den steinaldermentaliteten - rivaliserende fans er ikke fiender, men kolleger, eller brødre i ånden. Som blir sterkere av å stå sammen.

2. Apropos steinaldermentalitet: Det er utrolig at ikke videodømming er innført i Premier League for lenge siden. Dette brukes med hell i for eksempel National Hockey League, uten at det tar nevneverdig lenger tid enn når Luis Suarez blir taklet og skal vri seg i smerte. Evertons Victor Anichebe ble snytt for scoring mot Newcastle mandag, da verken dommer eller linjemannen klarte å se at ballen faktisk var over streken.

3. Evertons Leighton Baines fikk mye skryt for innsatsen mot Newcastle, og det var ham vel fortjent. Venstrebacken scoret mål på sitt ene skudd, traff med 80 prosent av sine 51 pasninger, skapte tre målsjanser, traff med sitt ene taklingsforsøk, klarerte ballen to ganger, kom til åtte innlegg og lagde ingen frispark.

4. En spiller som ikke imponerte like mye, er Norwich' kanadiske spiss Simeon Jackson. Han fyrte av en kanonkule mot Jussi Jääskeläinen, men utmerket seg ellers mest ved å misbruke sin vidunderlige hurtighet til å løpe i offside. Hvorfor ikke en så rask spiss lærer seg å legge inn et par meter ekstra på offsidelinjen, er helt ubegripelig.

5. Ja, jeg ga Santi Cazorla mye skryt i forrige spalte. Spillet hans er så vidunderlig at jeg må gjøre det igjen. For en praktfull fotballspiller han er! Han forsynte seg åpenbart fra øverste hylle da han hentet både spilleforståelse og teknikk i fotballspillerfabrikken. Det er ingen tvil om at jeg kommer til å se mye på Arsenal denne sesongen. Londonklubben har mange gode spillere, men for meg er Santi Cazorla i en egen klasse der.

6. Southamptons debutant Maya Yoshida, den 24 år gamle midtstopperen fra Japan, opplevde en marerittstart på Premier League-karrieren. Han kom inn for Jos Hooiveld før halvtimen var spilt mot Arsenal lørdag, og bare sju minutter senere tabbet han seg skikkelig ut da han rykket ut for å markere Gervinho samtidig som ivorianeren satte inn et rykk motsatt vei. Yoshida åpnet døra på vid gap for Gervinho, som enkelt kunne punktere en kamp som bare var 35 minutter gammel. Dette var forsvarsspill på barneskolenivå.

7. Rune Jarstein og Espen Bugge Pettersen har fått mye tyn i norske medier for sitt landslagsspill den siste tiden, men også i verdens beste liga sliter keeperne med å unngå tabber. Selv Ali Al-Habsi, en av ligaens bedre keepere, hadde en foferdelig kamp i helgen, da Wigan tapte 0-4 mot Manchester United. Det er liten tvil om at keeperspill er blitt vanskeligere med årene, ettersom tempoet har økt og ballenes oppførsel i lufta har forandret seg.

8. Den dårligste keeperen i Premier League tror jeg må være Southamptons Kelvin Davis, som virker svakere enn gjennomsnittet på alle områder av keeperspillet. Dessverre for bunnlaget er det lenge til overgangsvinduet åpner igjen.

9. I helgen leste jeg et interessant intervju med Frank Lampard i The Guardian. Chelsea-stjernen forklarte at han lærte veldig mye av å bli lånt ut fra West Ham til Swansea som 17-åring, ikke minst fordi han måtte dele rom med Robbie Dennison, som den gang var 32 år og i den andre enden av karrieren.

- Vi hadde to enkeltsenger på rommet og jeg visste ikke helt hva jeg skulle snakke med ham om. Han hadde kone og to barn. Jeg hadde lyst til å gå ut. Det var vel hele poenget med at Harry (Redknapp) sendte meg dit. Det hjalp meg. Det bygde karakter å bo sammen med en eldre mann. Jeg liker å tro at jeg har beholdt den arbeidsmoralen gjennom hele karrieren min, forklarer Lampard, som nå er blitt 34 år.

10. Søndag viste TV 2 første episode av «Being: Liverpool», TV-dokumentaren som viser oss hvordan livet er i en av verdens største klubber. Det var interessant. Første episode fokuserte mye på ansettelsen av Brendan Rodgers og hans første dager i klubben. Han uttalte blant annet at det ikke er nok å vinne, i Liverpool vil man vinne med stil. Han lyktes jo med dette i Swansea, men ser ut til å trenge tid i Liverpool. Jeg håper han får det.

11. En spiller som har fått tillit av Rodgers innledningsvis, er 17 år gamle Raheem Sterling. Vingen har kanskje vært klubbens beste spiller så langt, etter at de fire første rundene er spilt. Sunderland fikk nærmest panikk hver gang Sterling hadde ballen. Nå gjelder det å foredle dette stortalentet. Det var derfor interessant å se hvordan Rodgers satte ham på plass i et klipp som produsentene av TV-serien har sluppet, noe vi skrev om noe vi skrev om i slutten av august.

Det var også interessant å se Luis Suarez gi Sterling en ekstra takk etter 17-åringens forarbeid til 1-1-målet som uruguayaneren satte inn mot Sunderland. En fin gest av Suarez, som sikkert verdsettes høyt av en ung og lovende spiller som Sterling.

12.«United-fansen har fått nye helter» skrev vi etter Manchester Uniteds 4-0-seier i jubileumsfesten mot Wigan. Enn så lenge duger fremdeles også de gamle heltene; Sir Alex Ferguson ledet laget hjemme på Old Trafford for 500. gang, Ryan Giggs spilte sin 600. ligakamp, mens Paul Scholes spilte sin totalt 700. kamp for klubben. Respekt.

13. «De nye heltene» er naturligvis Alexander Büttner og Nick Powell. Büttner, en 23 år gammel venstreback fra Nederland, markerte seg med både mål og målgivende. Han var et veldig friskt pust offensivt, men holder ikke Patrice Evras nivå defensivt og det gjenstår fremdeles å se hvor god han blir for United.

Powell er i mine øyne den mest spennende av de to. Han kom fra talentfabrikken Crewe Alexandra i sommer og fikk Ferguson til å sammenligne ham med Scholes etter kampen. Det er ikke småtteri.

14. Jeg glemte et poeng når det gjelder Liverpool, men kom på det nå. Det er kanskje litt uheldig. Det hadde kanskje vært best å la det ligge, men jeg klarer ikke. Jeg må bare spørre om det fremdeles finnes Liverpool-fans som ikke ser at Martin Skrtel ikke holder det nivået som tidligere ble krevd i en slik storklubb. Hadde Liverpool hatt en bedre makker til Daniel Agger, kunne klubben fort hatt to til fire poeng mer enn de to de har så langt.

15. Chris Hughton spilte 297 ligakamper og scoret tolv mål som høyreback for Tottenham Hotspur. Han var offensiv av legning og tvers igjennom solid. Hughton fikk også 53 landskamper for Irland mellom 1979 og 1991. Nå er han manager for Norwich. Jeg merker at jeg fremdeles heier litt på Hughton, som fortjente bedre enn å få sparken i Newcastle.

16. Hvis du er punsj nok til å gidde å lese denne spalten, er du sikkert også punsj nok til å få glede av samarbeidet vårt med ePlayer, som gir deg masse videostoff fra Premier League.

Get Adobe Flash player

17. Dimitar Berbatov har fått en god start i Fulham, med to mål i forrige kamp. Det er ingen overraskelse. Bulgareren holder høy klasse. Visste du av det var nordmannen Tor-Kristian Karlsen som hentet ham fra bulgarsk fotball? Karlsen oppdaget Berbatov da han jobbet som speider i Bayer Leverkusen. Nå er Karlsen, som ble presset ut av Fredrikstad FK, gitt all makt i den franske storklubben Monaco, som for tiden befinner seg i Ligue 2 i Frankrike.

18. Newcastle United var den store overraskelsen forrige sesong. Jeg tror Fulham har potensial til å bli det denne sesongen. Det betyr ikke at jeg tror Fulham vil kjempe om en plass i Champions League, men at jeg tror Fulham kan havne foran klubber som nettopp Newcastle og for eksempel Liverpool og Everton.

19. Det er for øvrig gledelig å se at John Arne Riise får mye skryt for innsatsen sin i Fulham nå i starten av denne sesongen.

20. Dere ventet kanskje at jeg skulle ta for meg håndhilsingsproblematikken, som ble aktualisert igjen etter at QPR og Anton Ferdinand i helgen møtte Chelsea og John Terry. Jeg vet ærlig talt ikke helt hva jeg skal mene om dette. Det er forståelig at forbundet ønsker å ha en slik respektfull gest foran kampene, men samtidig er det forståelig at Anton Ferdinand nekter å håndhilse på Terry dersom rasismeanklagene stemmer. En løsning hvor spillerne bøtelegges mildt for å nekte, er kanskje det beste. Disse spillerne tjener såpass bra at de kan leve med en bot på for eksempel 5000 kroner for å nekte å håndhilse. Det vil også gi forbundet anledning til å si at de gjør noe med problemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere