RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Matthew Peters / Getty / All Over Press

20 tanker om Premier League

Sist oppdatert:
Krise i Liverpool? Det kunne faktisk vært det i Manchester United.

Takk for at du har klikket deg inn på min lille og uhøytidelige spalte, som publiseres hver tirsdag at det har vært serierunde i Premier League. Dette er andre sesongs femte utgave (her er første, andre, tredje og fjerde utgave).

De fleste av dere kjenner kanskje spalten nå, men jeg føler alltid at jeg må understreke at dette ikke er en vanlig artikkel, men en subjektiv spalte ment som ren underholdning.

Noe av det vanskeligste med denne spalten, er å ta med stoff om alle 20 lagene. Det går ikke i én spalte, men jeg forsøker å være innom så mange lag så ofte som mulig. Jeg kommer likevel ikke utenom at det blir mer om de store lagene. Det betyr at jeg sitter med dårlig samvittighet overfor eksempelvis Aston Villa-fansen. Sesongen er heldigvis lang, så jeg har tid til å rette opp dette.

Denne gang blir det unektelig mye om kampen mellom Liverpool og Manchester United, men vi starter med andre lag.

1. Papiss Demba Cissé (27) var en av de store sensasjonene i Premier League forrige sesong, med utrolige 13 mål på 14 kamper etter overgangen fra Freiburg i januar. Denne sesongen står han uten mål. I kampen mot Norwich ville lagkameratene hjelpe senegaleseren i gang.

Da Newcastle fikk straffe på overtid av første omgang, ga Hatem Ben Arfa ballen til Cissé, selv om det er enten han eller Demba Ba som skal ta disse straffesparkene. Papiss Cissé blåste ballen over mål. I stedet for å styrke spissens selvtillit, endte man opp med å svekke den ytterligere. Kampen endte uansett med seier 1-0. Ben Arfas gest vitner om god lagånd i laget, og det er også viktig.

LES OGSÅ: Nettavisen lanserer gratis Premier League-app

2. Demba Ba scorer imidlertid mål igjen. Han opplevde jo en tørke da Cissé kom til Newcastle, mye fordi han ble skjøvet ut på kanten. Forrige sesong scoret han fem mål på sine fem første kamper fra start, denne sesongen står han med fire mål etter fem runder. Også Hatem Ben Arfa har vært god for Newcastle så langt.

3. Journalisten Sam Wallace i The Independent hadde nylig en veldig interessant kommentar om Arsenal og Theo Walcott. Den 23 år gamle vingen er inne i siste sesong av kontrakten sin og klarer foreløpig ikke å bli enig med londonklubben om en ny avtale. Arsenal sitter med de dårligste kortene her.

Nå har manager Arsène Wenger uttalt at denne situasjonen påvirker hvor mye spilletid han gir Walcott, og dermed gjort det enda vanskeligere å komme vinnende ut av dette. Poenget til Wallace er godt: Arsenal må lære seg å enten skrive langtidskontrakter med spillerne minst to år før deres eksisterende avtaler går ut eller selge dem da, slik at de får penger for dem. Det er dårlig business for en klubb å miste spillere uten å få penger for dem eller for en redusert salgssum fordi kontraktene snart går ut.

4. Før sommeren fikk jeg høre at en jeg kjenner har en kilde som mente at Walcott kunne havne i Liverpool. Denne kilden har vist seg å ha peiling tidligere, men jeg var likevel skeptisk. Det ble sagt at Walcott var liverpoolsupporter i oppveksten. Nå kobles han jo til Liverpool også i engelsk presse. Neste gang jeg hører noe fra denne kilden, tror jeg sannelig jeg skal formidle det videre, om ikke annet så i det minste her i denne spalten.

5. Keepersituasjonen i Tottenham er veldig spennende. I sommer fikk klubben satt klørne i en keeper mange nok trodde ville havne i en enda større klubb. Hugo Lloris regnes blant de beste i verden i sin posisjon. Nå sitter han på innbytterbenken til fordel for en 41 år gammel amerikaner. Brad Friedel storspiller og får hovedæren for at det ble seier i stedet for tap i helgens kamp mot QPR. Både Friedel og lagkameratene vil nok reagere negativt om han blir satt ut av laget, så det er vanskelig for André Villas-Boas å sette inn Lloris. Samtidig kan han umulig holde Lloris på benken hele sesongen. Han skal jo være den langsiktige løsningen på keeperplassen. Det kan ikke en 41-åring være.

6. En av mine favorittspillere i Premier League: Jermain Defoe. Har alltid ment at han er en av ligaens beste målscorere, selv om han har hatt perioder med måltørke. Nå scorer han.

mario balotelli
mario balotelli

7. Mario Balotelli stjeler overskrifter hele tiden, men fortjener ros for at han ikke gjør det akkurat nå. Mange spillere på hans nivå ville nok ha sutret i pressen om de ikke fikk spille fast. Balotelli gjør ikke det, selv om han ble avspist med fem minutter som innbytter mot Arsenal. Rett nok virket han å sutre overfor manager Roberto Mancini etter kampslutt, men han gjør det i hvert fall ikke i pressen.

Agenten hans, Mino Raiola (som også er agenten til Zlatan Ibrahimovic – tenk dere julebordene der!), fremholder også at Balotelli trives utmerket i Manchester City.

8. Når vi først er inne på City: James Milner spiller fast for England, men har ikke engang blitt vurdert som god nok for innbytterbenken til Mancini i de tre siste kampene. Lykke til med å bygge et slagkraftig lag, Roy Hodgson!

9. Det var godt å se Darren Bent score mål igjen. Hans 1-0 for Aston Villa mot Southampton var spissens første scoring siden februar. Han mistet jo EM-sluttspillet i sommer på grunn av skade, og har også tidligere gått glipp av mesterskap han i mine øyne var kvalifisert for. Dessverre for Aston Villa ble det ikke seier, ettersom Nigel Adkins’ gutter leverte en gnistrende andreomgang.

10. Fortsatt gjenstår 87 prosent av sesongen, men akkurat nå synes jeg det ser ut som Southampton kommer til å havne over Aston Villa på tabellen til slutt. Om det holder til å unngå nedrykk, er en annen sak.

jonjo shelvey, liverpool, mark halsey
jonjo shelvey, liverpool, mark halsey

11. Klaging på dommere er meningsløst. Det var nok av slikt da Liverpool ufortjent tapte for Manchester United. Liverpool var uheldig med flere viktige avgjørelser; Luis Suarez burde ha fått et straffespark, men fikk det ikke, og Antonio Valencia filmet seg til et straffespark for United. Man får likevel ikke gjort noe med dømmingen – og man kommer heller ikke utenom at en tredjepart må ta avgjørelsene, og disse må nødvendigvis gjøre på bakgrunn av skjønn.

12. Sett dere inn i Mark Halseys situasjon i de to straffesparksituasjonene. Luis Suarez, som er kjent for å filme, faller teatralsk. Hadde dere tatt sjansen på å blåse straffespark der? Jeg hadde ikke gjort det. Men jeg burde ha gjort det, for det var straffe. Antonio Valencia har ikke dette ryktet som Suarez har. Jeg hadde mest sannsynlig gitt straffespark der. Og det ville vært – og var – helt feil.

13. Liverpool var svært uheldig som ikke fikk poeng ut av innsatsen på søndag. Laget opplever sin verste seriestart på 100 år, og ligger under nedrykksstreken, men det finnes faktisk lyspunkter. Spillemessig har laget imponert i flere av kampene. Den stallen som Liverpool har per dags dato skal egentlig ikke kunne spille ut både Manchester City og Manchester United, men den har faktisk gjort det – selv om resultatene har uteblitt. Jeg tror Brendan Rodgers er i begynnelsen av noe som kan bli veldig bra.

14. To grunner til at framtiden ser lysere ut enn nåtiden for Liverpool, er ungguttene Raheem Sterling (17) og Suso (18). Begge fikk spilletid mot United og viste positive takter. Ettersom Liverpool har en veldig tynn stall, og disse tenåringene er så gode, vil de nok få mye spilletid denne sesongen.

15. Resultatmessig ligger Manchester United i toppen, men prestasjonene i sesongstarten bør bekymre sir Alex Ferguson. Det ble tap mot Everton, burde ha blitt tap mot Liverpool og det kunne lett ha endt med poengtap mot både Fulham og Southampton i tillegg. Hadde de hatt uflaksen til Liverpool, kunne faktisk United ha stått med tre bare poeng så langt.

16. Diskusjonen gikk heftig på sosiale medier da Liverpools Jonjo Shelvey ble utvist for taklingen mot Manchester Uniteds Jonny Evans, som også hadde kastet seg inn med beina først. Evans fortjente et kort selv, men det er ingenting å utsette på det røde til Shelvey. Slike taklinger kan ødelegge karrierer og hører ikke hjemme på en fotballbane.

17. Spør bare Aaron Ramsey, som nær fikk karrieren ødelagt av en grusom takling fra Ryan Shawcross. Waliseren var borte fra Arsenal-laget i lang tid, og har trengt ytterligere tid på å nærme seg det nivået han holdt før skaden. Det er derfor utrolig gledelig å se ham sette sitt preg på Arsenal i disse dager.

18. Apropos Arsenal: Ville det ikke vært typisk om londonlaget ble ligamester nå som Robin van Persie har dratt til Manchester United for å vinne ligaen?

19. Skal det skje, bør nok Gervinho stille inn siktet bedre. Sånne sjanser som han fikk i sluttminuttene mot Manchester City, da han upresset kom til skudd fra 17 meter, må settes i mål om det skal bli ligagull.

20. Helt til slutt: Mange lesere tror at vi sportsjournalister skriver positivt om et lag fordi vi er fans av dette laget, eller negativt om et annet fordi vi er fans av erkerivalen. Dette er tull. Vi er arbeidstakere som fokuserer på å løse arbeidsoppgavene våre.

I Nettavisen er vi raskest i Norge med å publisere saker fra de store fotballkampene – de publiseres omtrent idet dommerne blåser for full tid. Dette betyr at vi må skrive artiklene mens kampene fremdeles spilles.

Arbeidsoppgavene er da som følger: Finn en vinkling (gjerne en rekord eller en kontroversiell/spennende hendelse) så raskt som mulig (bør skje før 70. minutt om du skal rekke å skrive ferdig artikkelen i tide) og finn et bilde som passer til vinklingen. Last ned bildet. Rediger bildet. Legg bildet inn i publiseringssystemet.

Skriv om den hendelsen du har vinklet på. Legg inn bakgrunnsinfo og konsekvenser av resultatet som kampen ser ut til å ende med. Oppdater artikkelen med de siste, viktige hendelsene i kampen. Be til høyere makter om at resultatet ikke endrer seg, så du slipper å vinkle om rett før slutt – for det har du ikke tid til. Publiser. Og svar høflig på all drittslengingen du snart får av leserne per e-post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere