RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Andrew Powell / Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
Det er umulig å komme utenom Luis Suarez og Mark Clattenburg.

Du som leser disse kombinasjonene av bokstaver som jeg forsøker å sette sammen til meningsfulle setninger, skylder jeg en takk. Takk for at du gidder å lese dette. «20 tanker» er en serie hvor jeg på uhøytidelig vis rabler ned tanker jeg har og poenger jeg finner om Premier League.

Dette er altså ikke en vanlig artikkel hvor jeg fungerer som en journalist med mål om å dekke noe på objektivt vis. Nå synes jeg for så vidt at objektivitet blir misbrukt om journalistikk, for allerede når en reporter bestemmer seg for hvem som skal intervjues og hvilke spørsmål som skal stilles, er det subjektive valg som blir gjort. Beklager sidesporet – jeg forsøker bare å si at dette er en subjektiv spalte. Dette er mine tanker. Du har sikkert dine.

Nok bortkastet snakk.

1.Den store saken i England akkurat nå er påstanden om at dommer Mark Clattenburg kom med rasistisk hets mot John Obi Mikel. Jeg orker knapt å tenke på muligheten for at dette er sant. Har vi ikke fått nok med Luis Suarez og John Terry? Mens Clattenburg forsvarer seg etter beste evne og hevder at påstanden ikke er sann, klarer jeg ikke å slippe tak på teorien om at dette er noe som et par spillere i Chelsea har startet for å ta hevn for at dommerne ødela kampen mot Manchester United, som endte med tap 2-3 etter en tvilsom utvisning av Fernando Torres og et baklengsmål som burde ha blitt annullert for offside.

FEIL: Mark Clattenburg viser det røde kortet til Fernando Torres, som ble felt av Jonny Evans.
FEIL: Mark Clattenburg viser det røde kortet til Fernando Torres, som ble felt av Jonny Evans.

2. Fernando Torres burde ikke ha fått sitt andre gule kort for å gå overende i duellen med Jonny Evans. Så vidt jeg kunne se, traff Evans klokkerent på leggen til spanjolen, så klokkerent at det var vanskelig å se for Clattenburg. TV 2s dyktige ekspertpanel har uansett helt rett i sine uttalelser om at en dommer ikke bør gi gult kort for filming uten å være hundre prosent sikker på at det er filming. Ofte vil en spiller kaste seg for å unngå å bli sparket ned, altså for å beskytte seg selv. Jeg mener det var frispark til Torres, men ser at det kan diskuteres. Det gule kortet forstår jeg ikke at noen kan forsvare.

3. Gjett hvem som likevel plutselig skal forsvare det? Jo da, jeg må jo prøve på det også. Et poeng jeg ikke har sett noen ta opp, er nemlig dette: Tempoet er høyere enn noensinne. Spillerne jukser og manipulerer mer enn noensinne. Dette fører til at det er vanskeligere å dømme enn noensinne. Vi nyter repriser fra den ene vinkelen etter den andre – dommerne må ta sine beslutninger på sekundet. Tidligere kunne man til en viss grad stole på at det var frispark når en spiller gikk overende. Det kan man ikke lenger. Spillerne er med andre ord medansvarlige for litt av den dårlige dømmingen vi har sett den siste tiden.

4. Jeg lengter tilbake til den tiden sportsjournalistene ofte brukte «gentleman» for å beskrive en spiller i den engelske toppserien. Det ser man sjelden i våre dager. I kategorien «ledende spørsmål»: Mon tro hva det kommer av?

5. Fansen er ikke så mye bedre. John Terry dømmes for rasistisk hets mot Anton Ferdinand, som selvsagt får støtte av sin storebror Rio. Og Chelsea-fansen pep hver gang Rio Ferdinand hadde ballen? Eier ikke fansen stolthet? Kunne man ikke brukt energien på å støtte sitt eget lag? Beklager, Chelsea-fans, men dette var skammelig. Og til dere som nå er i ferd med å skjelle meg ut for denne holdningen, har jeg følgende å si: Lykke til med rasismeforsvaret deres og god bedring!

6. Dette betyr ikke at jeg ikke liker Chelsea. Jeg synes Chelsea har vært det soleklart beste laget så langt denne sesongen, og er ellevilt begeistret for trioen Eden Hazard, Juan Mata og Oscar. Dette er kunstnere av beste renessanseklasse. Passende nok, ettersom deres kreativitet har ført til en renessanse i Chelseas spillestil.

7. Når det gjelder Manchester United, er jeg ikke like imponert over deres spill. Samtidig er jeg imponert over poengsankingen, som igjen ligger i øverst sjikt av hva man kan forvente etter lagets spillemessige prestasjoner. Underholdningsverdien kan man i alle fall ikke si noe på; Målforskjellen er i snitt per kamp etter ni runder er 2,67 scorede mål og 1,44 innsluppede. Altså over fire mål per kamp totalt.

8. Flest baklengsmål har Southampton. Med god margin. Nest dårligst er QPR og Norwich med 18 baklengsmål på ni kamper. Southampton har 26. Et snitt på 2,89 per kamp. Samtidig har det bare blitt 0,44 poeng per kamp. Lurer på om disse to henger sammen på et eller annet vis?

LATTERMILD: André Villas-Boas ler av den stygge drakten til Gareth Bale. Waliseren må nesten flire litt av den, han også.
LATTERMILD: André Villas-Boas ler av den stygge drakten til Gareth Bale. Waliseren må nesten flire litt av den, han også.

9. Det er selvsagt ingen skam å tape 1-2 for Tottenham, slik Southampton gjorde i helgen. Det var for øvrig flott å se at Gareth Bale valgte å dempe sin feiring da han scoret mot gamleklubben. La oss kalle ham en gentleman.

10. West Bromwich Albion imponerte stort i august og september, og vi var nok mange som var spente på hvordan Steve Clarkes menn ville klare seg i testene mot Manchester City og Newcastle. Det endte med to tap. Plutselig er verden normal – og litt kjedeligere – igjen.

11. Jeg kommer ikke utenom Luis Suarez’ feiring av 1-0-målet mot Everton. Uruguayaneren anstrengte seg for å løpe bort til David Moyes for å stupe foran skotten, som før kampen hadde bedt dommerne passe på filmingen til Suarez. Hadde ikke Suarez filmet, hadde jeg tolket dette som latterliggjøring av Moyes’ kommentar. Ettersom vi alle vet at Suarez filmer, kan jeg ikke tolke det på annen måte enn at han ikke skammer seg over at han gjør det.

Uansett synes jeg det var litt morsomt gjort. Det er nok kjedelige spillere her i verden. Den merkelappen passer i alle fall ikke på Suarez.

12. Faste lesere av denne spalten vet at jeg har stor sans for Brendan Rodgers, og at jeg tror han er rett mann for Liverpool. En spade er uansett en spade når jeg snakker eller skriver, og når Rodgers etter kampen klager på at Phil Neville filmet i helgens kamp, blir jeg pinlig berørt. Nordiren får rydde opp i egne rekker før han skal rydde hos andre.

13. Men ja, Phil Neville er nå nominert til Oscar når denne spalten ved sesongslutt skal kåre årets beste skuespiller.

14. Når det er sagt, synes jeg David Moyes håndterte det strålende:

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('w25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '1okzmcrchv86412fbraodxndku', 468, 464, 'perfw25k5bkha78a1l1yvl8jymkgg-1okzmcrchv86412fbraodxndku', 'eplayer14');

15. Jeg føler også med Brendan Rodgers, som selvfølgelig er frustrert over hvor dårlig uttelling Liverpool har fått for innsatsen så langt i årets ligasesong. Luis Suarez scoret tre mål og ble frarøvet det tredje og avgjørende på grunn av en feilaktig offsideavgjørelse.

Den situasjonen oppfatter jeg som følger: Sebastian Coates vinner en hodeduell på fair vis. Han bruker ikke armene på vei opp, ikke så vidt jeg ser, men kommer såpass mye høyere at det kan se sånn ut. Suarez er onside med god margin, men det er mange spillere på få kvadratmeter og det går fort. I tillegg tror jeg Suarez kan ha blitt ekstra straffet fordi han er den usympatiske spilleren han er.

Det er selvfølgelig ikke riktig, men det er menneskelig. Og dette har jeg påpekt flere ganger – Liverpool må forstå at det ikke lønner seg å forsøke å lure dommerne uke etter uke. Da får man dommerne imot seg. Suarez burde ha blitt benket inntil han oppførte seg ordentlig, så ville han fått flere frispark og straffespark og scoringer, og Liverpool ville sanket flere poeng og flere fans.

INNBYTTER: Darren Bent kom først innpå da 70 minutter var spilt av Aston Villas kamp mot Norwich. I bakgrunnen ser vi Alexander Tettey.
INNBYTTER: Darren Bent kom først innpå da 70 minutter var spilt av Aston Villas kamp mot Norwich. I bakgrunnen ser vi Alexander Tettey.

16. Jeg har dårlig samvittighet for at jeg skriver så lite om Aston Villa. Det skyldes at laget er så grått at jeg sjelden ser det spille. Ergo har jeg heller ikke forstått hvorfor Darren Bent sitter på benken på Villa Park. Men det overrasker meg. Han er en målscorer.

17. Vi har spilt om lag en fjerdedel av sesongen og Manchester City er eneste lag igjen uten et eneste tap. Den regjerende mesteren har ikke dominert, men henger godt med i toppen og er således i strålende posisjon til å utnytte den formtoppen som snart kommer. For den kommer. Jeg tror gullet vil stå mellom City og Chelsea, men innser at jeg nok gjør en tabbe ved å utelukke Manchester United. Det er en tabbe jeg har gjort før. Jeg er dessverre tunglært.

18. Alexander Tettey ser ut til å stortrives i familieklubben Norwich City, og fortalte også om et positivt førsteinntrykk da jeg snakket med ham under en landslagssamling tidligere i høst. Det kan hende Norwich er klubben som får det beste ut av midtbanespilleren som ble født da «Living Doll» med Cliff Richard, «A Different Corner» med George Michael, «Rock Me Amadeus» med Falco og «Touch Me» med Samantha Fox herjet hitlistene.

19. Du måtte slå opp når Tettey ble født, ja? Ikke? Nei, vel, han ble født i april 1986.

20. Nye godbiter venter oss. Førstkommende helg spiller Manchester United hjemme mot Arsenal og Liverpool hjemme mot Newcastle. Det er bare å glede seg til mer dramatikk.

Og forhåpentlig mindre rasisme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere