Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Ed Garvey / Pa Photos / NTB scanpix
Sist oppdatert:
David Silva får skryt i denne spesialutaven av spalten.

Velkommen til denne uhøytidelige spalten, som publiserer hver tirsdag etter at det har vært en serierunde i Premier League. Her er det ikke objektivitet som gjelder, men subjektiv synsing blandet med tall og fakta som jeg synes er interessante.

Vi gjør det litt annerledes denne gang. Jeg tok lørdag for meg kampen mellom regjerende seriemester Manchester City og den tradisjonsrike klubben Aston Villa. Det er to grunner til dette: Jeg har dårlig samvittighet overfor Villa-fansen, fordi jeg har omtalt klubben nokså sjelden i denne spalten. Og jeg sparer enormt mye tid – denne spalten spiser som regel opp en veldig stor bit av fritiden min i helgene.

Neste uke kommer spalten i normal form igjen.

Her er mine notater, skrevet underveis i lørdagens kamp.

1. «Blue Moon» runger over høyttaleranlegget ved avspark. En fin sang, velegnet som supportersang. Det er et stykke opp til «You’ll Never Walk Alone», men den er det urettferdig å sammenligne med. Jeg liker Blue Moon veldig godt. Skulle ønske hele stadion sang av full hals.

Blue Moon ble skrevet av amerikanerne Richard Rodgers og Lorenz Hart i 1934. Kjente artister som Billie Holiday, Mel Torme, Elvis Presley og Bob Dylan har spilt den inn. I dag er den kanskje aller mest kjent som Manchester Citys sang.

Ifølge Citys hjemmeside dukket den sannsynligvis opp for første gang i forbindelse med åpningskampen mot Liverpool sesongen 1989/90. Tidligere hadde den vært mest forbundet med Crewe Alexandra.

HTML EMBED

2. Aston Villa sliter med å få tak i ballen fra City i åpningsminuttene. Det er stort sett spill på én banehalvdel, noe som knapt kan overraske når nummer to på tabellen møter nummer 16. Ifølge TV 2s kommentator er Villa det laget i Premier League som har tatt færrest poeng i hele 2012. Jeg antar at dette gjelder de lagene som har spilt i toppdivisjonen både denne sesongen og den forrige.

3. Stephen Ireland spiller i tierrollen for Villa mot sin tidligere arbeidsgiver. Iren er 26 år nå, men var regnet som et stort talent i tenårene. Han måtte likevel prøvespille for flere klubber før han fikk napp hos City. Årsaken til at mange var skeptiske, var at han slet med belastningsskaden Schlatters, som mange fotballspillende ungdommer gjør i oppveksten.

4. En annen spiller i Aston Villa som tidligere var i Manchester City, er Shay Given. Han har nå mistet plassen i Villa-buret til Brad Guzan. Det er ikke så lenge siden Given var i City og det var litt kontroversielt at Joe Hart ble satset på i stedet for iren. Formutviklingen til Given viser at dette selvfølgelig var et godt valg av Roberto Mancini.

Idet klokka passerer 19 minutter viser Hart hvor riktig det var med en aldeles vidunderlig redning på en god heading fra Christian Benteke. Kampens desidert største sjanse så langt.

5. Mario Balotelli er verken på banen eller innbytterbenken. Ifølge engelske aviser er ikke Roberto Mancini fornøyd med italienerens innsats på treningsfeltet og foretrekker spillere som jobber hardere der. Når en spiller er velsignet med et så stort talent som Balotelli, er det vel ikke alltid lett å motivere seg til å holde treningsiveren på samme nivå som talentet.

6. David Silva lirker inn 1-0 for Manchester City etter mange dueller inne i Villas femmeter. Det kommer som regel en scoring når motstanderen er så lite interessert i å angripe, for du får duellene såpass høyt oppe i banen av veien til nettmaskene blir relativt kort.

7. Finnes det noen som misliker David Silva? Jeg kan ikke se for meg det. Premier League er virkelig velsignet med noen herlige playmakere denne sesongen. Silva, Eden Hazard, Santi Cazorla er mine tre favoritter – fotball blir veldig mye morsommere når sånne artister opptrer.

8. Idet jeg skriver dette, går Southampton opp til 2-0 borte mot Queens Park Rangers. Det betyr at vi kan si farvel til en annen mann med fortid i Manchester City. Jeg kan ikke se for meg at Mark Hughes overlever et tap for sørkystlaget. Jeg regner derfor med at dette allerede er gammelt nytt når denne spalten publiseres. Med mindre QPR-eierne mener at det vil være ubarmhjertig å sette inn en ny manager før kampen mot Manchester United neste helg. Uansett om det skjer før eller etter United-kampen: Hughes er ferdig.

9. Ron Vlaar imponerer meg. Nederlenderen har stoppet City veldig mange ganger i løpet av de første 51 minuttene.

10. Straffespark! Ut av det blå. Jeg ser ikke helt hva det er. Jeg ser holding fra Cieran Clark på Vincent Kompany, men er usikker på om dette er grunnen. I min bok er den holdingen veldig klar – og reglene sier at det er ulovlig, så her er det ingenting å klage på. Sergio Agüero plasserer ballen helt borte ved Guzans venstre hjørne, utagbart. 2-0.

11. Slike situasjoner er det hundrevis av i hver eneste kamp, så jeg kan forstå det hvis Villa og deres fans er frustrert over dette. Reglene er imidlertid klare og jeg har i lang, lang tid ment at absolutt all holding burde gi direkte rødt kort (da blir nemlig praktisk talt all holding borte i løpet av en måneds tid), så jeg er fornøyd.

12. TV-produsenten kan tyde på at ballen så vidt er borti armen til Andreas Weimann. Dette er ikke nok til å dømme straffespark, i mine øyne. For det første er den eventuelle handsen ufrivillig og for det andre blir Weimann dyttet i ryggen.

13. TV 2s kommentator mener det motsatte av meg: Hvis det dømmes for holdingen, er straffen billig, hvis det dømmes for hands, er den grei. Dette er vel forklaringen på at fotballen fremdeles har disse uoversiktelige reglene – man klarer ikke å bli enige om noe nytt.

Bilder fra en ny vinkel viser at ballen ikke er borti armen. Men holdingen er altså soleklar. Det som også er soleklart for meg, er at dette kaoset her viser hvor håpløst regelverk vi har på dette området.

14. Nytt straffespark. Denne gang protesterer ikke Villa stort. Barry Bannan blir truffet av ballen i høyrearmen idet han sklir for å stoppe David Silva. Totalt ufrivillig berøring og ifølge regelboka skal dette ikke være straffespark. Men ikke engang spillerne er sikre på hva som er hands og hva som ikke er det. Carlos Tevez scorer sikkert og kampen er over.

Jeg kjenner at det irriterer meg at Det internasjonale fotballforbundet ikke kan gjøre noe med dette.

15. Kampen er over nå, selvsagt. Sergio Agüero lar ikke Aston Villa slippe unna med tre baklengsmål. Han setter inn 4-0 i keeperhjørnet. Ballen er så vidt innom Enda Stevens og skifter litt retning, så det var ikke så håpløst keeperspill som jeg først trodde.

I ishockey er det nå kutyme å roe ned og ikke ydmyke motstanderen, men slik er det ikke i fotball. Logisk nok – forrige sesong ble jo City seriemester på grunn av bedre målforskjell enn byrivalen Manchester United.

16. Carlos Tevez setter inn 5-0 i åpent mål etter et strålende innlegg fra Samir Nasri, som jeg mener City tidvis har savnet denne sesongen. Dette begynner å bli pinlig for en klubb av Aston Villas størrelse. Det har vært mye snakk om at Brendan Rodgers sliter i sin første sesong i Liverpool, men det ser enda mørkere ut for Paul Lambert, som er ny manager i Villa.

17. Kampen er over på ordentlig også nå, ikke bare i praksis. Dette ble ikke så interessant som jeg hadde håpet. Det var vanskelig å danne seg noe særlig inntrykk av Aston Villa-spillerne. Dette så rett og slett – sørgelig nok – ut som et nedrykkslag.

18. Aston Villa er en storklubb som en nostalgiker som meg liker å se kjempe i toppen, ikke i bunnen. Den gang jeg begynte å følge med på engelsk fotball, på tidlig 80-tall, var Villa ikke bare et av Englands beste lag, men et av Europas beste.

Villa vant forløperen til Champions League i 1982, året etter at birminghamklubben vant den engelske toppdivisjonen. Fem år senere ble det nedrykk. Nå har Villa vært i toppdivisjonen siden 1988.

19. Manchester City er en av flere klubber som satser tungt på YouTube. Gjennom klubbens offisielle kanal får man et innblikk av hvordan livet er bak kulissene. Her er den siste videoen jeg fant der:

HTML EMBED

20.Aston Villa har også en egen kanal på YouTube. Den oppdateres på langt nær like ofte. Den ferskeste videoen der er én måned gammel. Spalten avsluttes likevel med den, ettersom den var såpass interessant. Og husk; neste uke kommer spalten i normal utgave igjen.

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!