RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

20 tanker om Premier League

Foto: Scott Heavey / Getty / All Over Press
Sist oppdatert:
Mens julenissen besøker Arsène Wenger, kårer vi ukens mann.

Hjertelig takk for at du har klikket deg inn til min uhøytidelige spalte om den mest vidunderlige fotballigaen i verden. Her skal vi boltre oss i synsing, usakligheter og litt fakta. Det er i alle fall det vi pleier å gjøre.

Dette er sannsynligvis den siste spalten i 2012. Jeg har juleferie fra og med lørdag og ut året, så neste spalte kommer nok ikke før tidlig i 2013 (Her får jeg vel ta et ørlite forbehold, ettersom det ikke er helt utenkelig at jeg får tid og lyst innimellom alle selskapelighetene i romjula).

Faste lesere har nok lagt merke til at spalten gjerne skrives til litt musikk. God musikk gjør livet bedre, og denne spalten har nok også behov for noe som kan dempe aggressiviteten til de mest hissige leserne.

Det nærmer seg jul. La oss nyte derfor den gamle Bing Crosby-klassikeren «Little Drummer Boy».

Nok småprat. På tide å starte.

1. David Moyes – for en mann! Kan ikke de andre managerne besøke Goodison Park for å lære litt om hvordan et ekte mannfolk oppfører seg? Skotten nølte ikke med å si at Marouane Fellaini burde få karantene for nedskallingen av Ryan Shawcross, selv om Fellaini er en av hans viktigste spillere. Det er slike holdninger som gjør verden til et bedre sted å være. Moyes klarer å se hva som er til felles beste, ikke bare sitt eget beste. Ukens mann i engelsk fotball!

Marouane Fellaini fikk også tre kampers karantene. Det er på sin plass.

2. Samtidig må jeg – igjen! – få påpeke at det er på tide å ta holding ut av fotballen. Fellaini ble ikke bare holdt av Shawcross, han ble omfavnet på en måte som er klammere enn når den illeluktende tanten din, som ikke har sett et menneske eller en deodorant siden jula 2011, får møte favorittnevøen sin igjen nå i romjula.

3. Dette problemet kan løses veldig enkelt, selv om fåtallet av dere tror på meg: Direkte rødt kort for all holding. Det vil ta en måneds tid med mange utvisninger, men så vil spillerne etter hvert skjønne at det ikke er lov. Og da er problemet praktisk talt helt borte fra sporten.

Jeg skjønner samtidig alle dere som ikke tror dette er noen god idé. Det er jo mye morsommere å se spillere holde hverandre enn å se målsjanser og scoringer (jepp, nå gjorde jeg narr av dere med et virkemiddel man gjerne kaller sarkasme).

Det er så mye holding i fotball at jeg ikke kan begripe hvordan homofobi fortsatt kan være et problem her.

4. En kompis av meg holder med Everton (hei, Jens!) og mener at Tony Pulis også burde få karantene. Jeg er enig. Stokes manager burde få tre kampers karantene for å dyrke destruktiv fotball.

5.Tottenham slipper inn flere mål enn jeg hadde trodd londonlaget ville gjøre under André Villas-Boas, men klarer seg foreløpig bra. Fjerdeplass er ingen selvfølge for Spurs, selv om Harry Redknapp løftet laget opp til dette sjiktet.

Vi har vært innom mange spillere vi mener tilhører de beste kjøpene i forrige vindu, men Tottenham har også en kandidat i Jan Vertonghen.

6. Et av de store samtaleemnene for tiden, er posisjonen til Arsène Wenger i Arsenal. Franskmannen er ikke lenger urokkelig. Fansen har begynt å diskutere hvem som kan overta. Det gleder meg å se at flere av ekspertene i engelsk presse, for eksempel Gary Neville, argumenterer for at Wenger bør få bli værende i jobben. Arsenals problemer virker å være større lenger opp i hierarkiet enn manageren sitter.

Get Adobe Flash player

7. Queens Park Rangers har mistet bilringen i seierskolonnen. Det tok sin tid. Adel Taarabt scoret begge målene i 2-1-seieren mot Fulham og plutselig har QPR kontakt med lagene over seg. Londonlaget ligger ikke engang på sisteplass, til tross for at lagets første seier kom først i 17. runde.

8. Desember måned er normalt kaldt, men jeg tror likevel det er en del mennesker i Sunderland og Newcastle som småsvetter litt. Se på tabellen – det kan bli en spennende sesong for de to gigantene i Nord-England.

9. Newcastles manager Alan Pardew har skjønt det. Han avlyste julefeiringen.

- Det gjør vi av respekt for fansen og det vi har servert dem i år. Det blir ingen fest for spillerne og heller ikke for ledelsen. Det er sånn det skal være, sier Pardew til Evening Chronicle.

- Tro meg, selv om det er blitt sagt horrible ting om vår gruppe, står vi sammen og kjemper for å få alt på skinner igjen, legger han til.

10. Apropos Fulham: Der er man veldig opptatt av hva Brede Hangeland velger å gjøre til sommeren. Normalt ender det med at spillere som ikke forlenger før nyttår til slutt forlater klubbene de er i. Hangeland er ikke som fotballspillere flest, han er mer reflektert enn snittet, så det er ikke sikkert at han følger det «normale» mønsteret, men jeg tipper han forsvinner til en annen klubb.

11. Det er nok av lag som trenger en midtstopper av hans kaliber. Større lag. I England har man et overfokus på duellsterke forsvarsspillere. Forsvarsspill består av mer enn dueller, som eksempelvis markeringsevne og posisjoneringsstyrke, samt distribusjonsferdigheter under press.

12. Hvilket vel bringer oss over på Liverpool, som gikk på en skikkelig smell hjemme mot Aston Villa. Det meste gikk galt for Brendan Rodgers' menn der. Det er likevel ingen grunn til å miste hodet. Jeg sa vel allerede i starten av sesongen noe sånt som at 2012/13 for Liverpools del handler om å få tilbake en egen identitet, om å få et nytt spillesystem på plass og om å få inn kvalitet og få ut kvantitet. Liverpools stall er ikke god nok til en plass blant de fire beste, uansett.

13. Og så skal vi samtidig rose Christian Benteke, som virkelig har blomstret opp den siste tiden. Den tidligere Gent-spilleren – eller gentlemanen, om du vil - har scoret fire mål på sine fem siste kamper og ni mål på sine 14 siste, om vi tar med både cup og landskamper. Den storvokste 22-åringen scoret to ganger for Villa i 3-1-seieren på Anfield. Overgangen til sju millioner pund begynner å se ut som et kupp for birmimghamklubben.

Get Adobe Flash player

14. Mario Balotelli tjener 170.000 pund hver uke i Manchester City. Det er virkelig ikke rart at han liker seg der, selv om det til stadighet er bråk rundt ham. Denne uka skal han argumentere for hvorfor han ikke skal bøtelegges to ukelønner, slik Manchester City ønsker, for sin elendige disiplinærstatistikk forrige sesong.

Hadde jeg tjent over 1,5 millioner kroner i uka, hadde jeg både godtatt to ukelønner i bot og generelt gjort alt jeg kunne for at arbeidsgiveren skulle være fornøyd med meg.

15.Alexander Tettey. Statistikken kan ikke være tilfeldig. Norwich stortrives når trønderen er på plass sentralt i laget.

Tettey har spilt ti kamper for Norwich etter at han etablerte seg på laget gjennom 1-0-seieren mot Arsenal 20. oktober. På disse ti kampene har Norwich seks seirer, mot lag som Arsenal, Tottenham og Manchester United, samt fire uavgjorte. Norwich er altså ubeseiret på sine ti siste kamper med Tettey på laget, og har i snitt sluppet inn 0,6 mål per kamp når nordmannen har spilt.

Til sammenligning er snittet til Norwich totalt 1,5 baklengsmål per ligakamp så langt. Laget slapp også inn fire mål mot både Swansea og Aston Villa i de to kampene Tettey nylig sto over på grunn av skade.

16. Santi Cazorla var endelig tilbake der han skal være, som en dominerende spiller og ikke som en skuespiller. Hans tre scoringer mot Reading er mer enn godt nok påskudd for å bruke mitt favorittbilde av spanjolen sammen med sin klubbkollega Olivier Giroud etter en landskamp mot Frankrike tidligere i høst.

17. Reading er, etter 2-5-tapet mot Arsenal, det eneste laget i Premier League med over to baklengsmål per kamp i snitt. Tabelljumboen slipper inn 2,12 mål per kamp. Lykke til med å redde plassen med det snittet!

18. Manchester United ser ut til å ha funnet sin duo sentralt på midtbanen i Michael Carrick og Tom Cleverley. Går det an å spille på Manchester United og likevel være undervurdert? Kan det virkelig være tilfelle at begge de sentrale midtbanespillerne hos serielederen er undervurderte? Jeg lener mot et «ja» på begge spørsmålene.

19. Det ryktes for øvrig at Nicolas Anelka er på vei til QPR. Sannelig på tide at den klubben satser noen kroner på spillerforsterkninger! Eller, vent nå litt ...

20. Helt til slutt tar jeg med en spådom. Martin Skrtel får straffespark imot seg i neste kamp. Dommerne i Premier League har nemlig bestemt seg for å slå hardere ned på holding. Tony Pulis er vel så kynisk at han like godt setter Ryan Shawcross ut av laget (ikke tolk dette bokstavelig, da).

God jul, kjære lesere!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere