*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: Martin Ricketss / Pa Photos / NTB scanpix

Her ser du en av nøklene til Manchester Uniteds suksess.

15.01.13 18:12

Velkommen til min uhøytidelige spalte, enten du er fast leser eller ny. Her skyter vi ballen på både spillere og mål, og tillater oss dessuten også et og annet sleivspark opp på tribunen.

Jeg håper alle har hatt en fin jule- og nyttårsfeiring og gleder seg til sesonginnspurten, som forhåpentlig blir både spennende og underholdende.

Det har skjedd mye siden forrige spalte, men jeg fokuserer mest på forrige serierunde. Faktisk ikke så mye på overgangsvinduet vi nå er inne i (husk at vi følger dette live her i hele januar).

Nok småprat – nå tar vi avsparket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mike Hewitt / Getty / All Over Press

1. Laurent Koscielnys kurs «Slik holder man motspillere uten at dommeren oppdager det» har fremdeles en god del ledige plasser. Påmelding sendes til skjønnerikke@reglene.no. Det sies at franskmannen er overrasket over den lave interessen for dette kurset.

2. Arsenal er ikke bedre enn at laget trenger elleve spillere på banen. Det skal sies at mange dommere ville nøyd seg med å blåse straffespark mot Koscielny, men Mike Dean hadde regelboka på sin side og tok en helt korrekt avgjørelse.

Man kan selvsagt diskutere hvorvidt det er fornuftig at et lag skal straffes med både rødt kort og straffespark imot, men Koscielny bør kunne reglene like godt som dommeren og akkurat her er regelboka mye tydeligere enn når det gjelder hands og offside, så jeg klager ikke.

3. Utvisningen av Vincent Kompany er det mer grunn til å klage over. Det så ut som en strålende takling, men la oss ikke glemme at dommerne må ta disse avgjørelsene i løpet av brøkdelen av et sekund.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stephen Pond / Pa Photos / NTB scanpix

4. Uten at jeg holder med Manchester City, må jeg innrømme at jeg synes det var bra at Roberto Mancinis gjeng vant mot Arsenal. Det blir for kjedelig om ligagullet skal sendes til Old Trafford allerede i februar eller mars. Arsenals sesong handler uansett om å ta fjerdeplassen, ikke noe mer. Jeg kan ikke se for meg at Wenger & co. skal kunne ta igjen Chelsea og snappe tredjeplassen.

5. Eden Hazard sendte inn sitt bidrag til sesongens mål i Premier League da han sendte ballen i nettmaskene, oppe ved krysset, fra 25 meters hold i Chelseas 4-0-seier mot Stoke. Nydelig scoring av belgieren, som vel ikke helt har fulgt opp den fenomenale starten han fikk i Chelsea-drakten.

6. Vi kommer jo ikke utenom Jonathan Walters, som scoret to selvmål i Stokes 0-4-tap for Chelsea. I tillegg misbrukte han et straffespark. Dette var ifølge TV 2s kommentator Øyvind Alsaker fjerde gang en spiller har scoret to selvmål i én kamp.

Jeg husker at Jamie Carragher gjorde det for Liverpool mot Manchester United, mens kollega @sverrenschulz i VG Nett kunne fortelle at Michael Proctor gjorde det for Sunderland mot Charlton i 2003, da Sunderland tapte 1-3 (etter totalt tre selvmål). Nå stoler jeg på at dere kan opplyse meg om fjerdemann i kommentarfeltet.

7. Southampton-importen Jay Rodriguez filmet seg til straffespark borte mot Aston Villa og slutter seg til den etter hvert store gjengen med juksemakere i Premier League.

Som Gary Lineker sa på Twitter: «We have a diving issue». Det er et understatement.

HTML EMBED

8. Basert på det Romelu Lukaku viste for West Bromwich mot Reading, kan man mistenke Chelsea for å ha plassert sin beste spiss i et annet lag. Nå er jo Demba Ba på plass, så den påstanden er kanskje ikke like korrekt nå som den var for et par uker siden. Uansett: Tror dere Steve Clarke hadde takket ja dersom Chelsea tilbød dem å bruke Fernando Torres i stedet for Lukaku resten av sesongen? Jeg tror ikke det.

9. Midtbanekampen mellom Manchester United og Liverpool ble ingen kamp. Michael Carrick, Tom Cleverley og Shinji Kagawa vant på walk-over. Englands landslagssjef Roy Hodgson må ha kost seg på tribunen – Carrick, Cleverley og Gerrard høres ut som en solid trio i mine ører.

Klikk på bildet for å forstørre.

Duoen Carrick og Cleverley fortjener all ros som kommer deres vei nå for tiden.

10. Joe Allen falt virkelig igjennom i den kampen. Alle kan ha en dårlig dag på jobben, men jeg mener at han ikke er god nok til å forsvare prislappen på 15 millioner pund. Det er altfor mye penger å betale for en balldytter.

11. Daniel Sturridge satte fart på Liverpool da han kom inn på Old Trafford. Det er på tide at Brendan Rodgers treffer blink med et spillerkjøp. Fabio Borini har ikke vist noe som helst, Joe Allen har vi vært innom, Oussama Assaidi har vi knapt sett og Samed Yesil er lovende, men foreløpig for ung. Liverpool har de siste årene brukt altfor mye penger på spillere som ikke hever laget.

HTML EMBED
Get Adobe Flash player
addCustomPlayer('1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw', 'C4473D7CA3E4464BB37427E0BB13D300', '1jh4s454whtmv16p1hehewz89q', 575, 524, 'perf1llly6b4r2ttx1lnaknugkvgdw-1jh4s454whtmv16p1hehewz89q', 'eplayer14');

12. Jeg leste denne saken med stor interesse. Arsenal, Liverpool, Manchester United og Tottenham har samarbeidet om et brev til sjefen for Premier League, Richard Scudamore, hvor de ber ligaen om å innføre strengere regler for økonomisk fair play. Selv om jeg har stor forståelse for at de ønsker fokus på dette, skal vi heller ikke glemme at dette var de samme klubbene som for et par tiår siden sørget for å innføre Premier League for å tjene mer penger selv og nekte mindre klubber en like stor andel av inntektene. Det står mer om stiftelsen av Premier League her.

13. Norwich City fortsetter med sin gjerrige fotball med Alexander Tettey på banen. Nå sist ble det 0-0 mot Newcastle. Bortsett fra kampene mot Chelsea (1-4) og Manchester City (3-4) har ikke Norwich sluppet inn mer enn to mål med Tettey i startelleveren. Gjennomsnittet er 0,93 baklengsmål per kamp med Tettey fra start, hvis vi trekker fra 1-4-tapet for Chelsea i hans første kamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg har sett enda nærmere på Tettey-tallene:

Tettey har startet 15 ligakamper og Norwich har sluppet inn 17 mål mens han har vært på banen. I løpet av de sju andre kampene har kanarifuglene også sluppet inn 17 mål. Snittet er altså 1,13 baklengsmål per kamp med Tettey på laget og 2,42 uten nordmannen på laget.

Norwich har i snitt tatt 1,33 poeng med Tettey fra start og 0,86 poeng uten nordmannen på plass ved avspark. 20 av lagets 26 poeng har kommet mens Tettey har startet.

Dette er jo fenomenale tall! Alexander Tettey fortjener stor ros for den jobben han har gjort i Norwich så langt.

14. Nå skal jeg ta dere over i et litt barnslig eksperiment, som er ment å vise hvor fort situasjoner kan snu i fotball og hvor viktig dagsform er. Stoke slo Liverpool 3-1 i romjula, før Liverpool vant 3-0 mot QPR og QPR deretter vant 1-0 mot Chelsea. Resultatet mellom Stoke og Chelsea burde sånn sett ha gått i Stokes favør med god margin, men Chelsea vant deres møte 4-0. Fotball kan være så vidunderlig uforutsigbart, kanskje spesielt i Premier League.

15. - Jeg var kanskje litt ekstra tålmodig med én eller to spillere, uttalte Sunderlands manager Martin O'Neill ifølge Daily Mail etter 3-0-seieren mot West Ham sist helg.

En av dem han snakket om, er ganske sikkert Adam Johnson. Vi har jo ventet på at den tidligere Manchester City-spilleren skulle blomstre i Sunderland, men det har tatt sin tid. Nå begynner formen å komme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tekniske vingen har scoret tre mål på sine åtte siste kamper, samtidig som Sunderland har tatt tolv poeng på sine sju siste kamper. De tre kampene som har endt med tap i denne perioden, kom mot Manchester United, Tottenham og Liverpool.

16. Vi var jo innom Romelu Lukaku i West Bromwich tidligere, men det er umulig å passere 20 tanker uten å vie én av dem til Reading. Vi snakker om et lag de fleste dømte nord og ned (merkelig uttrykk, for øvrig) før sesongen, som lå under 0-2 idet klokka rundet 80 minutter av kampen mot WBA. Som altså vant 3-2.

Jimmy Kepé (81), Adam Le Fondre (straffe, 87) og Pavel Pogrebnijak (90) snudde kampen fra en nullpoenger til en viktig trepoenger. Nå er det kontakt med Aston Villa og Wigan på plassene over dem.

17. Jeg skrev en artikkel om John Arne Riise i forrige uke, hvor ryktene rundt hans framtid i Fulham ble tatt opp. Noe virker galt der. Han har vært fast inventar siden han kom fra Roma, men nå brukes plutselig spillere som Matthew Briggs og Kieran Richardson plutselig på venstre backplass, mens Riise er henvist til benken.

Dette blir garantert lagt merke til av andre klubber. Vi snakker om en tvers igjennom topptrent spiller med 108 landskamper og Roma, Liverpool og Monaco på CV-en, samt en Champions League-triumf på merittlisten. Han har fremdeles et godt navn som vil tiltrekke interesse fra andre lag. Mitt tips er at han enten blir fast inventar igjen veldig raskt - eller solgt.

18. I romjula var jeg så heldig at jeg fikk med meg tre ligakamper fra tribuneplass, mens jeg var på tur til England sammen med en kompis som er ihuga Liverpool-fan. Jeg var på Craven Cottage og så Fulham - Swansea (1-2), QPR - Liverpool (0-3) og Liverpool - Sunderland (3-0).

Spillet til QPR var nøyaktig like elendig som pølsene de selger i kioskene på Loftus Road, derfor fikk jeg bortimot sjokk da den samme gjengen vant 1-0 borte mot Chelsea tre dager etterpå. I forrige runde ble det ett poeng (0-0) mot Tottenham.

Harry Redknapp har utrettet mirakellignende ting tidligere, men hvis han klarer å styre QPR unna nedrykk denne sesongen, vil det være en av hans aller største bragder.

19. Nikica Jelavic imponerte oss i fjor og scoret bra med mål for Everton også tidlig i denne sesongen. Nå har det tørket litt inn for kroaten. I løpet av de elleve siste ligakampene har han kun scoret én gang. Det gjør det vanskelig for Everton å henge med i kampen om en Champions League-plass.

Everton ligger nå tre poeng bak fjerdeplassen. La oss gjøre et nytt tankeeksperiment: La oss si at Jelavic hadde scoret ett mål i hver av Evertons elleve siste ligakamper. Hvor mange ekstra poeng ville det gitt merseysideklubben? Tolv! Det hadde løftet Everton til andreplass, mellom de to Manchester-lagene.

Selv halvparten hadde holdt til tredjeplass i Premier League nå.

20. Jeg avslutter med å promotere bloggen til Mads Hansen. Han er nå i gang med å kåre Premier Leagues beste personlighet. Gå inn og stem!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.