*Nettavisen* Sport.

20 tanker om Premier League

Foto: Ap /Scanpix

Kan dette være forklaringen på fiaskoen Fernando Torres?

22.01.13 15:17

Hei og velkommen til denne uhøytidelige spalten. I motsetning til vanlige artikler, hvor en journalist tilstreber objektivitet, er dette et sted hvor jeg slår meg løs og mener noe om det som skjer i og rundt engelske fotballbaner.

Dere kan også slå dere løs, i kommentarfeltet. Bare ikke slå løs på hverandre. Vi kan være venner selv om man holder med forskjellige fotballag, vet dere.

Faste lesere vet at jeg er glad i musikk og innimellom kommer med tips til hva dere kan lytte til mens dere leser disse tankene. Denne gang klinker jeg til med skikkelig rock av det irsk-inspirerte slaget.

HTML EMBED

1. Jeg lovte et par lesere å skrive mer om Tottenham Hotspur. Det forbauser meg faktisk at Spurs ikke har vært overrepresentert i denne spalten, for i likhet med de fleste som bryr seg om engelsk fotball, er også jeg begeistret for dette laget. Det er jo enkelt å like det. Tottenham Hotspur er det fineste fotballnavnet jeg vet om, laget spiller i rene, hvite drakter og er aldri noen trussel i kampen om ligagullet.

Midtbanen deres er imidlertid på nivå med det beste engelsk fotball har. Aaron Lennon, Moussa Dembele, Scott Parker og Gareth Bale – få lag kan matche denne kvartetten. Får Tottenham en kvalitetsheving i forsvar og en enda bedre spiss enn Jermain Defoe, som jeg egentlig har stor sans for, så er londonlaget en tittelutfordrer.

2.Jan Verthongen spilte ikke mot Manchester United, og det sies at han ble hvilt, men en manager hviler da vitterlig ikke en spiller mot et lag som Manchester United – sånt gjør man kampen før eller kampen etter man møter et lag som United. Jeg synes dette var et merkelig trekk av André Villas-Boas, men forklaringen kom etter kampen: Belgieren var syk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Yates / AFP / NTB scanpix

3. Hugo Lloris imponerte meg ikke ved Manchester Uniteds 1-0-scoring søndag, signert Robin van Persie. Tom Cleverley la ballen inn fra høyresiden og over mot venstre stolpe. Lloris rakk å sideforskyve, men stoppet opp før han kom helt bort til stolpen. Dermed kunne nederlenderen enkelt heade ballen inn i nettmaskene, nettopp ved første stolpe.

Opptredenen til David De Gea var også svak, synes jeg, da Tottenham fikk utligningen på overtid. Det er greit nok å bokse der, men han bør jo legge mer kraft i det. Ballen bør bokses ut av sekstenmeteren. Kom deg inn i styrkerommet, David!

4. Patrice Evra har en egen evne til å tiltrekke seg negativ oppmerksomhet, men denne gang skal han få litt positiv. Mens han skulle ta et innkast etter en times spill på White Hart Lane, ble han pepret med snøballer. Det så ganske uskyldig ut, de var små og ble kastet løst, og Evra tok imot dem med et smil. Det er befriende å se en spiller gjøre lite ut av en situasjon han har mulighet til å gjøre mye ut av.

5. Tottenham hjalp med sitt overtidsmål til 1-1 både Manchester City og nøytrale fans, som ønsker spenning så lenge som mulig. Fem poeng er ingen uoverkommelig ledelse – og det vet manchesterlagene bedre enn noen. I fjor ledet United med åtte poeng på City seks runder før slutt, og det endte med at City tok ligagullet på bedre målforskjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Matthews / Pa Photos / NTBscanpix

6. Det finnes to versjoner av Fernando Torres. Den vi så i Liverpool og den vi ser i Chelsea. Disse versjonene henger selvfølgelig sammen, og der ligger også nøkkelen til formsvikten. Her er en teori:

Basert på alt jeg har lest av og om Torres, er han en familiekjær og jordnær gutt. Han er fremdeles sammen med barndomskjæresten. Et slikt menneske vil ofte slite når det kommer inn i et miljø hvor typer som John Terry er ledere. Man kan si hva man vil om Terry, men han har sine karakterbrister. Hvis Terry er representativ for miljøet i Chelsea, og det er han jo, kan forklaringen på formsvikten til Torres kanskje være så enkel som at han ikke liker lagkameratene?

7. Ærlighet i fotball er så sjelden at både jeg og en kamerat virkelig stusset da Wojciech Szczesny svarte «ja, det var straffespark» på spørsmålet om det var korrekt å dømme straffespark mot ham på fellingen av Ramires. Se og lær, fotballspillere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Chris Brunskill / Getty / All Over Press

8. Det er flere veteraner i Premier League som fremdeles varter opp med gode prestasjoner. Steven Gerrard har funnet storformen i løpet av vinteren og viser nå at han fortsatt er blant ligaens aller beste spillere.

Rio Ferdinand kan fremdeles, han også. Jeg trodde virkelig Jermain Defoe skulle utligne etter det flotte forarbeidet fra Aaron Lennon drøyt ti minutter før slutt i Tottenhams kamp mot Manchester United, men Ferdinand klarte å blokkere avslutningen fra den normalt giftige Spurs-spissen.

Når det er sagt, er han selvfølgelig ikke på samme nivå som før. Manchester United har bare holdt nullen tre ganger på de 20 kampene Ferdinand har spilt denne sesongen.

9. Sparkingen av Nigel Adkins i Southampton fikk meg til å stusse. 15.-plass i Premier League etter opprykk fra divisjonen med det latterlige navnet, er jo absolutt ikke en prestasjon man skal kimse av. Under Adkins spilte Southampton tidvis strålende fotball. Jeg husker fremdeles godt hvor uheldig laget var som ikke fikk poeng ut av møtene med Manchester City og United tidlig i sesongen.

Nå ser det imidlertid ut til at Adkins’ prestasjoner (han løftet klubben 51 plasser på 26 måneder) hadde lite med saken å gjøre. Southamptons styreleder, Nicola Cortese, så sjansen til å sikre seg en manager han virkelig har sans for og stor tro på og grep den. Mauricio Pochettino er denne manageren. Petter Veland i C More hadde mye pent å si om Pochettino. Det blir spennende å se hvilke resultater han oppnår i sørkystklubben.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

10. Vegard Forren-kjøpet gjør det selvfølgelig ekstra spennende. Han bør kunne spille seg inn på laget relativt raskt (dette ble skrevet før mandagens kamp – jeg antok at han ikke spilte der), selv om Saints har fått skikk på forsvarsspillet og «kun» hadde 1,0 baklengsmål i snitt per kamp de siste ti ligakampene før 0-0-kampen mot Everton mandag kveld.

11. Kanskje Matt Le Tissier har et poeng når han hevder at Nicola Cortese har «et egoproblem»?

12. Hvem sier at Newcastle ikke kan rykke ned? Vi vet alle at lag som får en god sesongstart, lett kan flyte på den og lande på en flatterende god tabellplass. Og omvendt. Newcastle United er i ferd med å bli et prakteksemplar på begge deler. Alan Pardews gjeng har bare vunnet to av de fjorten ligakampene som er spilt siden 1. november.

13. I helgen ble det tap 1-2 hjemme mot Reading. Ja, Reading. Adam Le Fondre kom inn fra benken i det 70. minutt, utlignet til 1-1 i det 71. og scoret 2-1-målet – som avgjorde kampen – i det 77. minutt. Et greit innhopp.

14. Daniel Sturridge imponerte for Liverpool mot Norwich City. Han står med tre kamper og tre mål for Liverpool nå. Det gleder meg. Brendan Rodgers er en manager jeg har sans for, men han trenger virkelig å lykkes med et spillerkjøp nå og det ser det ut til at han har gjort i Sturridge.

15. Det er lett å bli nervøs når man ønsker å imponere en ny manager. Bare spør Jason Puncheon i Southampton, som løp av banen 20 minutter før slutt og var borte i et par minutter før han kom tilbake.

- Han måtte på do. Det var en anspent dag. Når det kommer en ny manager inn ønsker spillere å imponere, og da kan nervene ta overhånd, konstaterte den nye manageren, Mauricio Pochettino, etterpå.

16. Manchester City krever visstnok 31 millioner pund for Mario Balotelli. Det er galskap å betale så mye for en spiller som fremdeles er veldig umoden. Svært få klubber kan gamble med spillerkjøp i denne størrelsesorden, de fleste må vite at de får det de betaler for i slike tilfeller. Det er det umulig å vite med Balotelli.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pa Photos / Scanpix

17. Sir Alex Ferguson fortjener straff for kommentarene om linjemann Simon Beck etter 1-1-kampen mot Spurs. Manchester Uniteds manager klagde over at Wayne Rooney ikke fikk straffespark, fastslo at Beck hadde «en skikkelig dårlig kamp» og trakk på toppen av dette opp en episode fra 2009, da samme Beck overså en offside på Didier Drogba i forkant av ivorianerens scoring for Chelsea.

Selv om det faktisk var straffespark og potensielt kostet United to viktige poeng, er dette slik fotballen er og det vet også Ferguson. Det er vanskelig nok å være linjemann om ikke Englands mektigste manager skal gjøre deg upopulær og forhatt blant millioner av mennesker.

18.Daily Telegraph har tirsdag en interessant artikkel om keepersituasjonen i Manchester United. Der hevdes det at sentrale spillere i klubben har mistet troen på keeper David De Gea, selv om både Ferguson og keepertrener Eric Steele fremdeles mener at spanjolen har et stort potensial. Utviklingen har imidlertid ikke vært like bra som United hadde ventet og nå begynner det å bli en etablert oppfatning at han aldri vil passe inn i den mer fysiske spillestilen i England. De Gea er en fabelaktig skuddstopper, men feltarbeidet hans koster United viktige poeng.

19. Det overrasker meg at Liverpool ikke har gjort mer på overgangsmarkedet hittil i januar. Den klubben bør vite hvor dyrt det kan være å handle spillere det siste døgnet før vinduet stenger. Jeg sikter til Andy Carroll-kjøpet selvsagt, som kostet Liverpool 35 millioner pund.

20. Vi har fått veldig positiv respons på at vi følger overgangsvinduet direkte hele måneden. Jeg vil gjerne takke dere for dette. Sånt er veldig motiverende. Vi har slitt med mye sykdom i redaksjonen den siste uka, men resten av måneden regner jeg med at vi skal klare å ha fullt fokus på denne dekningen, som dere finner her: http://livesport.nettavisen.no/Event/LIVE_Overgangsvinduet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag