200 ryttere evakuert fra tourfjell

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Snøbyger på fjellet Tour de France passerer to ganger denne uka.

18.07.11 12:21

Det er 100 år siden Col du Galibier for første gang dukket opp på Tour de France-programmet. I 1911 var Emile Georget den første rytteren over toppen.

Han var, sammen med Paul Duboc og Gustave Garrigou, de eneste rytterne som ikke gikk (!) over toppen.

Tidene har forandret seg noe siden den gang, men fremdeles er fjelltoppen 2.645 meter over havet en tøff og værutsatt påkjenning.

Værfast på Galibier
Det fikk man blant annet bekreftet i helgen, da 200 sykkelturister ble overrasket av snøvær i området. Rytterne var iført shorts og T-skjorte, og det passet litt dårlig ispedd tre varmegrader og snø.

- De ble fanget av vær og snø, forteller en brannmann til nyhetsbyrået AFP ifølge Le Parisien.

Styrker fra alarmsentralen i La Grave rykket ut for å hjelpe følget. Flere av dem var nedkjølt og fikk i seg varm væske foran bussferden ned mot Bourg d’Oisans igjen.

Både torsdag og fredag inntar Tour de France fjellet. Først som en del av den knallharde etappen mellom Pinerolo og Galibier.

Rytterne skal over tre fjelltopper på over 2000 meters høyde.

- Col d’Agnel (2744 meter) er lang, mens Col d’Izoard (2360) er ond, forteller Sky-direktør Sean Yates til ProCycling Magazine. Disse toppene skal man altså over før toppavslutningen på Galibier.

Minusgrader og snø
Fredag kjører rytterne over fjellet igjen og passerer ned på den andre siden. Etappen avsluttes oppover et annet legendarisk fjell, nemlig Alpe d’Huez.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Værmeldingen de neste dagene bringer ikke bare gode nyheter for rytterne. Det kommer mer snø tirsdag kveld, mens temperaturen synker til to minusgrader onsdag formiddag.

Torsdag er det meldt minusgrader om natta og seks varmegrader og regn når rytterne inntar klatringen. Fredag blir det i hvert fall sol, men temperaturen kryper ikke over én varmegrad før utpå ettermiddag.

Om det er nok til å stanse Tour de France-feltet? Selvsagt ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.