Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

2009: Bystøl narkotatt

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Lars Bystøl bekrefter at han har levert en positiv dopingprøve.

Den tidligere hopphelten, som vant både gull og bronse under de olympiske lekene i Torino i 2006, testet i november positivt under en dopingprøve i forbindelse med et norgescuprenn i Vikersund.

Se og Hør skriver at Bystøl testet positivt for det narkotiske stoffet tetrahydrocannabinol (THC), et stoff som finnes i cannabis, som brukes til å fremstille hasj og marihuana.

- Medfører riktighet
- Det medfører riktighet at jeg har avlagt positiv dopingprøve. Det dreier seg om et ikke-prestasjonsfremmende middel, og er ikke tatt i konkurransesituasjon, sier Bystøl til Se og Hør.

Han har avgitt forklaring til Norges Idrettsforbund. Nå venter han på eventuell dom og suspensjon.

Antidoping Norge vil ikke uttale seg om Bystøl-saken.

- Vi kommenterer aldri saker før de er anmeldt, sier spesialrådgiver Per Elias Kalfoss i Antidoping Norge til Nettavisen.

- Betyr dette at saken ikke er anmeldt til dere?

- Det kan jeg heller ikke kommentere.

Cannabis er ikke prestasjonsfremmende, men står på dopinglisten fordi det er skadelig.

- Det er tre grunner til at et stoff står på dopinglista; Det er prestasjonsfremmende, helseskadelig eller skader idrettens anseelse. To av disse tre kriterene må være oppfylt. Cannabis står på listen fordi det er helseskadelig og skader idrettens anseelse, sier Kalfoss.

Den vanligste straffen for å teste positivt for cannabis, er fire måneders utestengelse.

Alkoholproblem
Dette er ikke første gang Bystøl havner i trøbbel på grunn av ulovlig bruk av rusmidler. Sommeren 2007 ble han tatt for promillekjøring i Soknedal i Sør-Trøndelag. Han ble dømt til 30 dager betinget fengsel og til å betale en bot på 10 000 kroner.

Senere erkjente han at han hadde et alkoholproblem.

- Det verste er likevel at jeg gjennom mine handlinger hvor jeg nå har kjørt med promille, har satt andres liv og helse i fare. Jeg har tatt konsekvensen av mine handlinger og søkt profesjonell hjelp for å komme ut av denne hengemyren som jeg selv er skyld i. Jeg håper at jeg kan komme tilbake i hoppbakken, skrev Bystøl i en pressemelding etter hendelsen.

Samtidig beklaget han:

- Jeg beklager overfor kjæresten min, min familie, venner og kolleger og hele Hopp-Norge at jeg har satt meg selv i en så tåpelig situasjon enda en gang!

Nettavisen var fredag formiddag i kontakt med landslagshopperen Bjørn Einar Romøren, som tok bronse i lagkonkurransen i OL i Torino sammen med Bystøl i 2006. Romøren ønsket ikke å kommentere Bystøl-saken.

- Jeg har ingen kommentar, sier Romøren til Nettavisen.

- Håper han får orden på livet
Hoppsjef Clas-Brede Bråthen er mer bekymret for Lars Bystøls ve og vel enn hvor skadelig saker som dette er for hoppsporten.

- Jeg har ikke rukket å fundere over dette på hoppsportens vegne. Jeg er først og fremst lei meg og trist på Lars' vegne. Jeg er opptatt av at han må bruke dette til å komme seg ut av dette. Jeg kan ikke tro at han ønsker å havne i situasjoner som dette i framtiden. Jeg håper at han vil bruke dette til å komme seg videre og få orden på livet sitt, sier Bråthen til Nettavisen.

- Kan og vil Skiforbundet gjøre mer for Lars?

- Hoppsporten har alltid forsøkt å ta vare på sine egne, og det vil vi fortsette med. Dersom Lars ønsker å få orden på ting, skal vi selvfølgelig se på hva vi kan gjøre i denne sammenhengen, det er det ingen tvil om. I denne sammenhengen er det viktig å påpeke at han ikke har inntatt disse stoffene i et forsøk på å jukse. Han er en del av et miljø som på ingen måte er prestasjonsfremmende, sier hoppsjefen, oppriktig bekymret.

- Kan Lars Bystøl komme tilbake til verdenscupen?

- Alt er mulig og spesielt i en idrett som skihopping. Det handler om at Lars får bukt med de problemene han etter min mening har og deretter får tilbake gleden ved å hoppe. Jeg skal ikke utelukke noenting, men det er ikke dette fokuset vi har nå. Hvordan ender det med gutten? I det store og hele er idretten en parentes, påpeker Bråthen overfor Nettavisen.

Holmenkollrennet i mars i fjor er det foreløpig siste verdenscuprennet Lars Bystøl har deltatt i. Det kan også vise seg å ha vært hans siste.

Se video av Bystøls gullhopp i Torino:

HTML EMBED

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!