*Nettavisen* Sport.

2011 - et stort år for norsk idrett

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Gjenopplev høydepunktene her.

Da vi på et møte i sportsredaksjonen fikk jobben med å skrive om de ti største norske idrettshøydepunktene fra 2011, tenkte jeg: grei skuring.

Det var før jeg begynte å telle.

For det har vært et formiddabelt idrettsår for norske utøvere - kanskje om man ser bort fra fotballen da. Å få skjært ned det til bare ti høydepunkter er faktisk en svært utakknemlig jobb.

VM i Holmenkollen var en braksuksess på absolutt alle måter, med et par logistiske unntak, vi har fått en verdensrekord i skiflyging av en nordmann på norsk jord, våre syklister har levert et år som neppe kommer til å bli gjentatt med det første og vi har stjerner i verdensidretter som snowboard og golf.

Samtidig har vi fått vårt første VM-gull i en annen stor idrett, nemlig svømming og et norsk lag har vunnet Mesterligaen. Håndballjentene gikk også hen og vant sitt andre VM-gull, og er dermed regjerende verdens-, europa- og OL-mestere.

Faktisk har året vært så bra at det har vært en beinhard øvelse å kutte ned til bare ti høydepunkter, og vi er langt fra enig med oss selv fra dag til dag. Så her der det rom for debatt. Ta den i kommentarfeltet nederst, og forsøk å holde argumentasjonen på et saklig nivå.

Og dermed setter vi i gang med listen.

Alexander Dale Oen - VM-gull og EM-gull på 100 meter bryst

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomassen, Christian


Som den første nordmannen i historien ble Alexander Dale Oen verdensmester i svømming. Det skjedde under VM i Shanghai, bare tre dager etter massakren på Utøya. Hele mesterskapet ble en emosjonell belastning for bergenseren.

- Det var utrolig spesielt på mange måter. Det var veldig ambivalent og du visste ikke helt hva du skulle føle, på mange måter. Det var kanskje det vanskeligste. Jeg var veldig glad for mine egne prestasjoner, men også veldig trist for det som hadde skjedd i Norge. Det var viktig å fokusere der og da. Det eneste jeg tenkte på var å bruke det til en positiv drift, sa Dale Oen i Det store intervjuet med Nettavisen i høst.

Les intervjuet her: - Hadde ikke samvittighet til å la alt være trist

Marit Bjørgens fire gull i ski-VM

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lien, Kyrre


Marit Bjørgen ble den soleklare dronningen av Ski-VM i Oslo. Seire i sprint, 15 km jaktstart og 10 km klassisk og på stafetten sikret trønderjenta fire gull. At hun overlot til Therese Johaug å ta gullet på 30 kilometer fri, gjorde det hele neste bare større.

- Er det noe som kan toppe dette mesterskapet i framtiden, Marit, spurte Nettavisen etter stafettgullet, og fikk følgende svar:

- Nei, i langrenn vil jeg nok ikke oppleve noe større, erkjenner hun.

Etterpå ble stafettjentene hyllet av minst 70.000 elleville nordmenn i Oslo sentrum. Da hadde Marit Bjørgen et kledelig beskjedent ønske: - Håper vi blir husket

Ingen grunn til bekymring Marit, absolutt ingen grunn.

Therese Johaugs utklassing på 30 km under Ski-VM

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Vi var blitt vant til at Marit Bjørgen vant, men for mange var det kanskje enda større da Therese Johaug utklasset lagvenninnen og Justyna Kowalczyk i VMs siste kvinneøvelse. Hun danset oppover bakkene, lett som en fjær, og da hun etter målgang satte seg opp og skrek sitt JAAAAAA utover skistadion i Holmenkollen, gråt voksne menn foran tv-apparatene.

For en jente som inntil da aldri hadde vunnet et individuelt verdenscuprenn, var det en ting som var helt klart: - Skal nyte hvert sekund

Petter Northugs VM

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kallestad, Gorm

«Hylla» over skiskytterblinkene på langrennsstadion i Holmenkollen vil for all fremtid hete Northug-flata. Det var her Petter Northug avgjorde alle sine tre VM-gull. Både på 30 km jaktstart, stafetten og 50 km fri parkerte skikongen motstanderne her. Til sammen sikret Northug seg tre gull og to sølvmedaljer under VM i Oslo.

At han leverte så til de grader, med tanke på det presset han hadde på seg, er dønn imponerende. Northug viste også sin faktisk ganske fremtredende ydmyke side etter femmilsgullet: - Får nesten dårlig samvittighet

Thors Hushovds to etappeseirer i Tour de France

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pascal Pavani

De norske syklistenes innsats i denne sommerens Tour de France kommer dessverre trolig aldri til å bli gjentatt. Thor Hushovds to seirer kom på ukarakteristisk vis. Den 13. etappen var til alt overmål klassifisert som en fjelletappe. Hushovd gikk offensivt til verks og lå som nummer tre over den siste toppen, drøyt to minutter bak Jeremy Roy. De hentet Oksen fra Grimstad inn i utforkjøringen ned mot Lourdes, og stakk fra konkurrentene med tre kilometer igjen.

Les om etappen: Overlegen Hushovd vant fjelletappe

På den 16. etappen, heller ikke det en spurtetappe, ble det til alt overmål dobbelt norsk. Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Hushovds lagkamerat Ryder Hesjedal lå tet og med hjelp fra Hesjedal slo Hushovd landsmannen i spurten. Hushovd bar også den gule ledertrøya fra andre til åttende etappe.

Les om etappen: - Trippel norsk

Edvald Boasson Hagens to etappeseirer i Tour de France

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Solum, Stian Lysberg

To norske etappevinnere i ett og samme Tour de France lar seg høre. Og når begge attpåtil vinner to etapper hver, er det bare å gi seg ende over. Edvald Boasson Hagen vant sin og Skys første etappe på den sjette etappen fra Dinan til Lisieux, da han spurtslo Matthew Goss og Thor Hushovd.

Les om etappen: - Trodde andre var sterkere enn Edvald

Men Boasson Hagen kan ikke bare spurte. Den 17. etappen inneholdt én førstekategoristigning, to andrekategorier og to tredjekategorier. På den siste stigningen knuste rudsbygdingen ingen ringere en Sylvain Chavanel og resten av klatregutta. Ingen klarte å ta ham igjen under nedkjøringen til Pinerolo, og Boasson Hagen vant med 40 sekunder.

Les om etappen: Edvalds herlige revansj

Suzann Pettersens tre seirer

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andy Lyons

Endelig vant Norges golfdronning igjen. To seire på LPGA-touren og én på Europatouren har gjort at Suzann Pettersen har ligget som nummer to på kvinnenes verdensranking i golf gjennom nestne helel 2011.

Pettersen var også sentral da Europa slo USA under Solheim Cup i høst. Da snudde hun sin singelkamp mot Michelle Wie den siste dagen med tre birdier på de siste tre hullene.

- World class, sa Suzann selv om akkurat den prestasjonen, og det er vanskelig å være uenig.

Les saken om de tre birdiene: - Jeg fant dem på e-bay i morges

Larviks seier i Mesterligaen

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lien, Kyrre

Ingen norske lag, uansett idrett, hadde noensinne vunnet en Mesterliga-turnering. Før i år.

Larvik har lenge vært kjedsommelig best i Norge, men den virkelig stor prestasjonen var finaleseieren mot spanske Itxako i vår. Med ettmålsseier etter to kamper ble Vestfold-jentene historiske.

At det skulle feires var det ingen som var i tvil om.

- Det blir noen øl i garderoben , sa Linn Jørum Sulland i gledesrusen etter den avgjørende kampen i Spania.

Johan Remen Evensen - 246,5 meter i Vikersund

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daniel Sannum-lauten

Det går ikke an å droppe en norsk verdensrekord i skihopp satt i Norge på en liste som dette. Vikersundbakken er bygget om til verdens største skiflygingsbakke foran VM i 2012, og allerede under prøve-VM serverte Johan Remen Evensen belønningen.

Evensen leverte like godt to rekorder. Først 243 meter, før han klinket til med 246,5 meter i kvalifiseringen til rennet fredag 11. februar. Dagen etter delte han seieren i rennet med Gregor Schlierenzauer etter hopp på 240 og 234,5 meter, og viste for all verden at rekordene ikke var noen tilfeldighet. I rennet på søndagen ble det andreplass bak nevnte Schlirenzauer.

Selv trener Mike Kojonkoski ble overrasket over rekordhoppene: - Trodde ikke han var så sterk

Håndballjentenes VM-gull

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andre Penner

Med en gravid Gro Hammerseng hjemme i Norge, og middelmådige resultater i oppkjøringen var ikke Norge favoritter i VM. Det var det Russland som var. Og etter å ha tapt for Tyskland i åpningskampen var ikke troen stor hos andre enn jentene selv. Men det er tross alt det viktigste, og etter den innledende ydmykelsen var ble det en ren triumferd for de norske jentene i Brasil.

I finalen mot Frankrike var de norske jentene overlegne, og vant med solide åtte mål.

Høydepunkter som ikke nådde helt opp:
Jaysuma Saidy Ndure ble første nordmann under 10 blank på 100 meter og tok en imponerende fjerdeplas på 200 meter i VM.
Tarjei Bøs sesong med VM-gull på 20 km, to stafettgull og verdenscupseier sammenlagt.
Aksel Lund Svindal ble verdensmester i superkombinasjonen.
Torstein Horgmo med seier i Big Air under X Games med en triple cork, som den første i verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag