RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tre nordmenn draftet av NHL

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Som tredje, fjerde og femte nordmann siden år 2000.

Denne helgen er det hektisk aktivitet i den kanadiske hovedstaden Ottawa, hvor samtlige NHL-klubber er samlet for å fordele de største ishockeytalentene i verden.

Tampa Bay Lightning hadde førstevalget og gjorde som forventet, nemlig å sikre seg Steven Stamkos.

- Veldig overrasket
I slutten av tredje runde valgte Dallas Stars med sitt 89. valg å lese opp navnet Scott Winkler. Det høres ut som en amerikaner, men er faktisk en nordmann på 18 år med fortid i Frisk Asker.

- Jeg ble veldig overrasket. Jeg var ganske langt nede på listen, så når jeg ble valgt som nummer 89 betyr vel det at dette laget var mer interessert, sier Scott Winkler til Nettavisen.

18-åringen er dermed den tredje norske ishockeyspilleren som i løpet av 2000-tallet er blitt draftet av en NHL-klubb. Ole-Kristian Tollefsen og Marius Holtet er det to øvrige. Også Holtet ble draftet av Dallas Stars.

Dette betyr at ingen andre NHL-klubber enn Dallas Stars kan forhandle med Winkler om en kontrakt de neste to årene. Det betyr også at klubben kommer til å følge ham opp tett og bistå han i utviklingen som spiller.

- Jeg har hatt en del kontakt med Dallas, og alle virket veldig hyggelige og profesjonelle, forteller hockeytalentet.

I tillegg til Winkler ble to andre norske spillere draftet lørdag. Mats Frøshaug ble valgt som nummer 161 av Vancouver Canucks og Jonas Holøs som nummer 170 av Colorado Avalanche.

- Enorm utvikling
Winkler var en av Norges beste spillere i U18-VM i år, og gjorde to mål og fem assists på fem kamper. Han endte dessuten med imponerende +6 i pluss/minus-statistikken.

- Han har hatt en voldsom utvikling. Det var en enorm forskjell å se ham for Norge i VM i år i forhold til i fjor. Det var som natt og dag, sier Anders Blegeberg, tidligere U-landslagstrener og nå ansatt på WANG Toppidrettsgymnas.

Blegeberg beskriver Winkler som en ving med et godt skudd, en bra innstilling og arbeidsmoral og som en spiller som fullfører taklingene skikkelig.

- Jeg har nok utviklet meg veldig det siste året. Når du spiller i Nord-Amerika, må du det. Du må tilpasse deg spillet deres, det går raskere og spilles på mindre baner, forteller Winkler til Nettavisen.

Navnet kommer fra faren Rod Winkler, som flyttet til Norge fra Canada på 80-tallet.

Scott Winkler tilhørte forrige sesong det amerikanske juniorlaget Russell Stover Stars. Neste sesong skal han spille for Cedar Rapids i juniorligaen USHL før planen er å spille collegehockey i Colorado den påfølgende sesongen. Så venter forhåpentligvis NHL.

I Tollefsens fotspor
Ole-Kristian Tollefsen ble i likhet med Winkler draftet i tredje runde. Mens Winkler ble valgt som nummer 89 i årets draft, ble Tollefsen valgt som nummer 65 av Columbus Blue Jackets i 2002. Nesgutten har senere spilt seg inn på Columbus og er nå en av to aktive nordmenn i NHL (Patrick Thoresen er den andre).

- Hva betyr det å bli draftet?

- Da er du inne i systemet, og da får du to år på deg til å vise at du duger. Hvis du ikke blir draftet, må du gå den lange veien om Sverige eller lignende, forteller Tollefsen til Nettavisen.

Winkler kommer nå til å bli fulgt tett av speiderne til Dallas og vil også få delta på alle treningsleirene klubben arrangerer for sine talenter. Men selv om 18-åringen nå åpenbart vil bli satset på av Dallas, er det lang vei fram til spill i NHL.

- Det er vanskelig å komme seg inn på Dallas. Det er mange eldre gutter der. Men de signerer ofte de spillerne de drafter, og det er positivt, mener Tollefsen.

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Vinn flatskjermer i Nettavisens EM-quiz

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere