RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hva gjør du nå, Gøran Sørloth?

Sist oppdatert:
Dyreofring, Brann-tilbud og Leeds. Nettavisen har tatt en prat med RBK-helten og Nederland-dödaren, Gøran Sørloth.

- De brukte en spiss kniv, og stakk hull i halsen på geita. Så tappet de blodet i et krus. De ville at vi skulle drikke det. Det var sånn de ønsket oss velkommen, men jeg var ikke så veldig begeistret og slapp. Hadde det vært en halvliter derimot ...

Gøran Sørloth ler godt.

Nettavisen får tak i 46-åringen da han setter seg i bilen etter et jobboppdrag i Trysil. Det er 35 mil tilbake til Trondheim, kona og tre unger.

Det er tydelig at Rosenborg-legenden, som skjøt Nederland i senk på Ullevaal i 1992 og ble kjent som verdens beste møtende spiss, fortsatt har det bra. Glimtet i øyet var ett av kjennetegnene da han terroriserte motstandere i Norge og Europa på 80- og 90-tallet. De gode kommentarene sitter like løst nå.

- Utrolig deilig at Norge møter Nederland. Det sikrer at vi gamle ikke blir glemt, sier han.

Og:

- Om jeg var verdens beste møtende spiss? Ja, jeg var vel det. Det var vel ingen andre.

Men kanskje viktigst:

- Jeg angrer ikke på noe jeg har gjort.

18 mål på seks kamper
Gøran Sørloth ble født i Kristiansund 16. juli 1962, og fotballkarrieren startet egentlig ordentlig på Rissas A-lag som 15-åring. Som 17-åring scoret han 18 mål på seks kamper om høsten. Det fikk Strindheim på banen, og Sørloth meldte overgang. Det ble en eneste lang suksesshistorie.

Da Sørloth ankom klubben vaket klubben i datidens 3. divisjon (2. divisjon i dag), men med Sørloth lengst fram rykket klubben opp til toppdivisjonen. Etter en sesong på toppnivå med Strindheim tok Rosenborg kontakt.

Det ble starten på et evigvarende kjærlighetsforhold.

Sørloth dunket inn to mål i debuten mot Mjøndalen, og den første sesongen på Lerkendal ble kronet med trøndernes første seriegull på 14 år. Senere fikk han også med seg ytterligere fire seriemesterskap og tre cupgull etter at Nils Arne Eggen ankom Trondheim i 1988.

Nær Brann-overgang
Det var imidlertid ikke langt ifra at RBK-eventyret i stedet hadde endt i Bergen.

- Brann var etter meg to år på rad, og i 1987 tenkte jeg en del på et klubbytte. Vi hadde hatt en sesong med nedturer i Rosenborg, og var ikke spesielt gode. Så hørte jeg at Nils Arne (Eggen) skulle komme til oss i 1988. Da forsvant alle de tankene. Jeg ville nemlig spille under ham, sier Sørloth.

Eggens inntreden ble den mest betydningsfulle i Sørloths fotballkarriere. Med sine klare tanker om spillestil og oppspillsmønstre fikk Sørloth rollen som oppspillspunkt. Dermed var legenden et faktum: Gøran Sørloth ble verdens beste møtende spiss.

Eggens comeback på Lerkendal kunne heller ikke gått bedre. Rosenborg vant serien og cupen, og i cupfinalen scoret Sørloth et av tidenes Ullevaal-mål. På halvspretten fra 40 meter, og det mot nettopp Brann.

- Veldig bittert
Ett år senere, senhøsten 1989, opplevde han karrierens største nedtur. Erland Johnsens skudd fra 40 meter reddet norsk 1-1 borte mot Skottland. Rett etter kampen reiste da 27 år gamle Sørloth til England og Leeds.

- Jeg scoret tre mål på to reservelagskamper, og var der i litt over 20 dager, sier han.

- Leeds hadde en masse gode spillere. Gordon Strachan var der. Vinne Jones også, og jeg var så nær som det gikk an å bli, sier han.

Leeds hadde imidlertid ikke penger til to spisser, og manager Howard Wilkinson valgte Lee Chapman og ikke Sørloth.

- Jeg husker at han kalte meg inn på kontoret og sa: «I´m sorry». Gordon Strachan ønsket meg også velkommen tilbake.

- Det var bittert, og er uten tvil den største nedturen i karrieren. Jeg var hundre prosent sikker på kontrakt. Når det da ikke skjedde, så gjør det noe med deg som person, fortsetter han.

Lee Chapman hjalp Leeds tilbake til den engelske toppdivisjonen, og ble senere toppscorer (i alle turneringer) på øverste nivå for klubben. Sørloth tror også han kunne blitt en suksess.

- Jeg tror det kunne blitt kjempebra. De var på vei opp en divisjon, og vi traff hverandre veldig bra i de dagene jeg var der. Det var bittert. Veldig bittert.

- To eventyr
Sørloth fikk senere også med seg to andre utenlandsopphold, men overgangene til tyske Borussia Mönchengladbach og tyrkiske Bursaspor er av mange karakterisert som rene bomturer. Det ble med fem kamper i Tyskland. Drømmeovergangen til England endte i stedet altså med en nedtur i Tyskland.

Så altfor mye bedre gikk det egentlig ikke i tyrkiske Bursaspor.

- Men det begynte egentlig bra. I den første treningskampen mot brasilianske Botafogo scoret jeg samme mål som i cupfinalen mot Brann – fra ca. 40 meter.

Kanskje det ville gått enda bedre om Sørloth hadde drukket geiteblodet som ble tappet til ham da han kom til Tyrkia?

Men selv om omgivelsene gjerne ser på de to utenlandsoppholdene som mislykkede, har tiden fått Sørloth selv til å se det hele i et noe annet lys.

- Når jeg ser tilbake på de nå så synes jeg vel egentlig at det er en stor suksess å ha fått prøvd seg i de to klubbene. Jeg hadde hobbyen min som jobb, og tjente penger på det. Det var jo et eventyr. Jeg er jo fra lille Norge, og i ettertid så tenker man mer over hvor heldig man er som har kunnet vært ute, representert landet, blitt cup- og seriemester, og opplevd alt jeg har gjort, understreker han.

De tre største
Høydepunkter er det nemlig nok av, og det mye omtalte målet mot Nederland i 1992 kommer ikke engang inn på Sørloths toppliste.

- Mine tre største opplevelser? Det største var debutsesongen med Rosenborg i 1985 og seriegullet der.

- Etter det vil jeg nevne det å få spille fotball-VM for Norge i 1994. VM hadde jeg jo bare sett på TV i alle år før det, og å få spille selv og oppleve det var helt rått.

Sørloth fikk én kamp, mot Irland, og var nær ved å sende Norge videre i hele mesterskapet. Avslutningen havnet imidlertid oppå tverrliggeren. Ikke under.

- Hadde den gått inn så ville jeg nok stått på sokkel et eller annet sted i Norge. Antakeligvis i Rissa...

- Det tredje største i karrieren var vel the double med Rosenborg i 1988.

(Saken fortsetter under bildet)

- Hva var ditt beste mål?

- Det var på Lerkendal, men jeg husker faktisk ikke mot hvem eller om det var for Strindheim eller Rosenborg. Det jeg husker er at det var et slags brassespark fra kanten av 16-meteren og i motsatt kryss.

- Hva med målet mot Nederland?

- Det var vel kanskje det viktigste målet jeg scoret i karrieren. Da var vi på mange måter på vei til VM.

- Hva tror du om kveldens kamp?

- Det viktigste er vel kanskje at vi bare ser muligheter. At man klarer å smitte alle til å skrive og snakke om at dette kan vi klare. Sånn var det den gangen vi spilte. Alle trodde det var mulig. Dessverre er det nå en del som sår tvil. Jo da, Nederland er fantastiske og gode, men det må vi bare riste av oss. Vi må bare tenke på oss selv, og at dette kan vi klare.

GRATIS MOBILTJENESTE:Følg Norge-Nederland fra minutt til minutt på mobil.nettavisen.no

Prioriterer ungene
Så var det hovedspørsmålet i denne saken da. Hva gjør han egentlig nå?

Etter at Sørloth la opp i 1995 tjente han først til livets opphold i TV 2. Først var han involvert i fotballen. Så ble han programleder for travsendingene.

Senere forsøkte han seg i eiendomsbransjen, og var også innom Maske-gruppen som driver med salg av kontorutstyr. Nå er Sørloth imidlertid ansatt i firmaet Autotal, et firma som driver med forsikring og mekling i bilbransjen, og som er deleid av flere hundre norske merkeforhandlere. Da Autotal ble opprettet var målet å utfordre gigantene If, Gjensidige og Vesta.

- Hvorfor ikke en karriere på ledersiden innen fotballen?

- Årsaken er at jeg har tre barn (jente på 10, gutt på 13 og jente på 15) som er særdeles aktive på idrettsfronten, og jeg har ønsket å følge opp dem.

- Men jeg er jo for så vidt sentralt med fortsatt da. Jeg er jo sjefstrener for Strindheims piker 10-lag. Og jeg spiller fortsatt for Rosenborgs veteranlag, gliser han.

- Og der herjer du?

- Herje er vel å ta hardt i, men jeg holder vel brukbart nivå. Forskjellen er vel at nå er jeg ikke bare møtende spiss. Nå er jeg vel av og til stående spiss...

- Savner du livet i rampelyset?

- Det jeg savner er å være sammen med gutta på trening. Jeg savner det fellesskapet man hadde sammen hver dag. Og storkampene da. Som den mot Nederland, cupfinaler og sånt. Det er jo gulrota når man holder på.

- Men egentlig er jeg en særdeles fornøyd person. Jeg følte meg privilegert den gangen, og det gjør jeg fortsatt også, sier Gøran Sørloth - fortsatt med 30 mil igjen til Trondheim.

Følg Norge-Nederland fra minutt til minutt fra 19.00 her.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere