Gå til sidens hovedinnhold

250 millioner til Molde: Er det bra for norsk fotball?

Er det bra for norsk fotball om Molde slår Ferencvaros i kveld? Når 250 millioner ligger i premiepotten.

Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Først dette veldig enkle: Det er åpenbart bra for Molde, om de spiller seg inn i Champions League. På sett og vis gøy også, for alle som heier på norsk fotball. Men er en Molde-seier ensbetydende med «bra for norsk fotball»?

Jeg mener svaret er nei - og det handler på ingen måte om at jeg hater Molde FK. De er riktig nok til tider ganske usympatisk breiale der oppe på nordvestlandet, men i så måte har de følge av i hvert fall tre klubber som hvert år burde tilhøre toppen i norsk fotball - Brann, Rosenborg og Vålerenga.

Les også: Kitolano stormet rett i bussen etter utvisningen. Så kom Ohi med en klar melding: - Må være klokere

Det er systemet som gjør at jeg lurer på om jeg skal holde med Norge eller Ungarn i morgen kveld. 250 millioner kroner - en kvart milliard - vil havne i Budapest eller Molde. Hva som skjer i ungarsk fotball interesserer meg egentlig ikke. Men 250 millioner til Molde … Sier det seg ikke sjøl at dette forrykker balansen i norsk fotball noe alvorlig? Og det på svært uheldig vis?

250 millioner inn på konto vil gjøre Molde i stand til å støvsuge markedet for de beste norske spillerne. Akkurat som det skjedde da Rosenborg spilte Champions League ti år på rad. Og var RBKs Champions League-eventyr «bra for norsk fotball»? Eller var det rett og slett bra for RBK?

Jeg er klar over at Molde inn i gruppespillet i Champions League gir Norge flere plasser i andre europacuper. Og det er bra. Men det veier ikke opp, slik jeg ser det, for de negative konsekvensene for norsk fotball generelt.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen.

Forventer jeg så at Molde FK skal si nei til en kvart milliard? Selvfølgelig gjør jeg ikke det. Men jeg ville hatt samme syn på saken dersom det var mitt kjære Vålerenga som i morgen var i Moldes situasjon. Det er systemet jeg vil til livs.

Det er hinsides enhver fornuft at laget som vinner Champions League kan innkassere en drøy milliard: 1.000.000.000 kroner. Likeledes at en plass i gruppespillet gir 250 millioner i gevinst. Dette systemet er skreddersydd av og for de rikeste klubbene. Resultatet er sementering. I andre sammenheng heter det «å dra stigen opp etter seg».

Jeg forventer som sagt ikke at ledelsen i MFK skal protestere. Men hva mener Norges Fotballforbund? NFF har ikke makta i UEFA, for å si det forsiktig - men Norge har vel en stemme også i dét selskapet? Har vi noen gang innlevert protest mot denne sinnssyke pengegaloppen?

Les også: Sportspill: Nordmannen knuser Moldes Champions League-drøm

Jeg diskuterer disse sakene nærmest daglig i godt lag med fotballsupportere, og veit at mange deler mitt syn på saken.

Toppfotballsjef Lise Klaveness er i mammapermisjon, og bør slippe å svare i offentligheten. Men vikarierende sjef, Truls Dæhli, har ganske sikkert en mening om dette.

Og som mangeårig profilert kommentator i VG har han vel rikelig erfaring med, og ditto tilgang til media?

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett