RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun knuser Bjørndalen

Foto: Bob Winsett (© Bob Winsett/CORBIS)
Sist oppdatert:
Trodde du at Ole Einar Bjørndalen nå har flest verdenscupseire, må du tro om igjen.

PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Spenningen har ligget der i lang tid. Når skulle Ole Einar Bjørndalen gå forbi den svenske alpinlegenden Ingemar Stenmark i antall verdenscupseire og bli tidenes mestvinnende skiidrettsutøver?

Norske fans kunne juble da Bjørndalen gikk inn til sitt tredje gull av tre mulige på tirsdagens normaldistanse. Samtidig tok han sin 87. verdenscupseier og passerte dermed Stenmarks 86.

- Stenmark var det store forbildet mitt når jeg var liten. Han kjørte og vant alt han holdt på med. Det var kult å få muligheten til å komme opp på hans nivå, sier Bjørndalen til Nettavisen.

Strides om topplassen
Hender det at du stopper opp og tenker på hvor mye du har vunnet?

- Det hender at det kommer tanker. Da prøver jeg å finne på noe interessant å gjøre, så jeg glemmer det. Det er ikke bra å tenke på noe sånt, mener Bjørndalen.

Men gikk Bjørndalen faktisk forbi Stenmark med sin 87. verdenscupseier? Derom strides de lærde. Mer om det senere.

DISKUTER: Hvilke seierstall bør sammenlignes når man ser Bjørndalen opp mot Stenmark? Kan man i det hele tatt sammenligne de to? Diskuter nederst!

Det som i hvert fall har vært en opplest og vedtatt sannhet er at Ingemar Stenmark var mannen Bjørndalen måtte slå for å bli den mestvinnende skiidrettsutøveren i verdenscupen i historien. I Norge har vi ikke brydd oss om at den tyske skøyteløperen Gunda Niemann-Stirnemann har hele 98 enkeltseire i verdenscupen. Hvem bryr seg vel om annen vinteridrett når det er norske nasjonalhelter som skal hedres?

Ukjent sveitser på topp
Nå viser det seg uansett at Ole Einar Bjørndalen likevel ikke kan kalle seg tidenes mestvinnende skiidrettsutøver i verdenscupen. Han er faktisk langt unna det antall seire som trengs.

- Freestyleutøveren Conny Kissling er den mestvinnende vinteridretts- og skiidrettsutøver noensinne, fastslår den kjente idrettshistorikeren Tom A. Schanke overfor Nettavisen.

Han har etter tips fra Erlend Vålandsmyr i TVRomerike funnet fram til resultatene til den, for oss nordmenn, ukjente sveitsiske utøveren.

- Kissling var verdens desidert beste freestyler mellom 1982 og 1992 og vant hele 106 verdenscupseire. Seirene kom i alle fire øvelser - ballett, hopp, kulekjøring og sammenlagt, sier Schanke.

Schanke har tidligere vært i tvil om freestyle skal regnes med blant skiidrettene, men har nå landet på at det er der øvelsen hører hjemme.

- Som historiker må jeg gi det komplette bildet, selv om folk i Norge ikke skulle finne dette interessant, sier han.

Les mer om Kissling på Det internasjonale skiforbundets hjemmesider.

- Helt høl i hue
For øvrig er han lei av hele debatten rundt Bjørndalen og Stenmark.

- Det er høl i hue å avgjøre hvilken idrettsutøver som er best når det er snakk om forskjellige grener og forskjellige epoker. Derimot går det an å sammenligne noe så enkelt som rene verdenscupseire, men da må det gjøres riktig, understreker han.

- Må trekke fra mesterskapsgull
Skiskyting er den eneste vinteridretten som regner VM og OL som verdenscupstarter. Schanke mener man må trekke fra Bjørndalens mesterskapsgull i hans totale antall verdenscupseire.

- Ole Einar Bjørndalen har 72 rene verdenscupseire. At han i tillegg har 15 mesterskapsgull kan man ikke ta med i den sammenligningen, mener Schanke.

Han har satt sammen to oppdaterte lister over de mestvinnende utøverne i verdenscupen innen skiidrett og annen vinteridrett. I parentes har han tatt med hvor mange mesterskapsgull utøverne har.

FLEST WC-SERIE I SKIIDRETTER:  
106 (+ 1)   Conny Kissling, Sveits                        Freestyle
86 (+ 5)   Ingemar Stenmark, Sverige            Alpint
72 (+15)   Ole Einar Bjørndalen, Norge          Skiskyting
62 (+ 5)   Annemarie Moser-Pröll, Østerrike     Alpint
       
FLEST WC-SEIRE I ANDRE VINTERIDRETTER:  
98 (+19)   Gunda Niemann, Tyskland    Skøyter
69 (+ 8)   Bonnie Blair, USA                            Skøyter
67 (+ 8)   Jeremy Wotherspoon, Canada           Skøyter
67 (+ 7)   Karine Ruby, Frankrike                       Snowboard

Av tabellene kan man lese at Ingemar Stenmark har 86 rene verdenscupseire, mens Ole Einar Bjørndalen har 72. Dersom man tar med mesterskapstitlene ender Stenmark på 91, mens Bjørndalen har 87.

DISKUTER: Hvilke seierstall bør sammenlignes når man ser Bjørndalen opp mot Stenmark? Kan man i det hele tatt sammenligne de to? Diskuter nederst!

Men begge blir grundig slått av den til nå ukjente Conny Kissling. Hun troner suverent på toppen med 106 verdenscupseire, i tillegg til ett mesterskapsgull.

Høyest totalsum på antall seire har derimot Gunda Niemann-Stirnemann med 117, men skøyteløpere teller vi som kjent ikke med i Norge i denne forbindelse.

Er jaktstart fair?
Andre poeng som også kan trekkes frem i sammenligningen mellom Bjørndalen og Stenmark er at det nå er langt flere konkurranser i skiskyting enn det var i alpint på Stenmarks tid. Det kan også være verdt å merke seg at Stenmark vant alle sine seire i slalåm (40) og storslalåm (46). Ole Einar Bjørndalen har seire i alle de individuelle skiskytterdisiplinene, det vil si sprint, jaktstart, fellesstart og normaldistansen.

Flere vil nok hevde at disiplinen jaktstart også har gjort det enklere for Bjørndalen å komme opp i et høyt antall seire. En enkeltøvelse der utøveren får et forsprang på alle andre fordi han vant en konkurranse dagen før, er i utgangspunktet enklere å vinne enn når alle starter likt.

Men for all del. Ingen skal ta fra Ole Einar Bjørndalen den fantastiske prestasjonen han så langt har gjort som skiskytter - og langrennsutøver. Så får man heller fortsette å krangle om tall helt til Bjørndalen har slått Conny Kissling - og Gunda Niemann-Stirnemann - noe som neppe er en umulighet at vil skje.

DISKUTER: Hvilke seierstall bør sammenlignes når man ser Bjørndalen opp mot Stenmark? Kan man i det hele tatt sammenligne de to? Diskuter nederst!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere