RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marthes fem smeller

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ulykkesfuglen Marthe Kristoffersen måtte tåle fem slag i trynet. Så kom gjennombruddet.

Marthe Kristoffersen er bare 19 år og fortsatt junior. Sånn sett har hun forsert veien mot verdenstoppen raskere enn de fleste.

Likevel er det ingen overdrivelse å si at Meråker-jenta har møtt nok av motgang på veien mot søndagens gjennombrudd i verdenscupen, tredjeplassen på 10 km fri i Lahti.

Absolutt alle husker hva som skjedde under VM-stafetten i Liberec for snart to uker siden. Kristoffersen gikk ut i tet på sisteetappen, men mistet medaljen på oppløpet etter å ha gått på en skikkelig smell på håpløse ski.

- Hele verden raste sammen, innrømte hun etterpå.

Les også:Derfor var det ikke Marthes feil

Tøff vraking
Men VM-stafetten var langt fra første gang supertalentet møtte motgang.

Under junior-VM i 2007 gikk hun som 17-åring inn til sølv på 5 km fri, bak Charlotte Kalla, men foran løpere som Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug. Likevel ble hun vraket på det norske stafettlaget i mesterskapet.

- Å få den beskjeden var det verste jeg har opplevd i mitt liv, fortalte Kristoffersen et år senere, i forbindelse med NM i Granåsen.

Lite visste hun da om at også junior-VM i 2008 skulle bli en gedigen skuffelse. Kristoffersen fikk de individuelle konkurransene ødelagt av sykdom, men krøket seg på beina tidsnok til å få gå på det norske stafettlaget som vant gull.

Mageplask og brukket ski
Også denne vinteren startet problemene lenge før den ulykksalige VM-stafetten.

På åpningsetappen i Tour de Ski ramlet Kristoffersen på magen i en utforkjøring og brakk den ene skia. Dermed var hele touren i realiteten ødelagt før den var i gang. For øvrig fullførte Kristoffersen aldri Tour de Ski. Natta før avslutningsetappen ble hun rammet av oppkastsjuke.

For andre gang på rad skulle hun dessuten få et junior-VM ødelagt av uhell og sykdom. Dermed mistet hun muligheten til å bli individuell juniorverdensmester, og da var selv nok et stafettgull et magert plaster på såret.

- Det er klart at Marthe i perioder har vært veldig skuffet og nedbrutt. Verst var det under junior-VM i år, tror jeg. Den karamellen var tung å svelge, fordi det var det største målet i vinter. Men Marthe har vært flink til å legge dette bak seg, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

- Ganske sta ...
- Det har vært ganske mye uhell, erkjenner hovedpersonen.

- Hvordan har du klart å komme deg igjennom det?

- Jeg er ganske sta, og skal liksom reise kjerringa. Jeg prøver å glemme nedturene og fokuserer på å få revansje. Jeg lar meg ikke knekke så lett, fastslår hun.

Nettavisen intervjuer Marthe Kristoffersen på telefon, men det er ikke vanskelig å høre at hun snakker med et bredt smil om munnen dagen etter tredjeplassen i Lahti.

- Jeg hadde en kjempedag i går. Jeg merket fra første stavtak at det var en sånn dag der jeg bare kunne gå det jeg var god for. Jeg tok bare sjansen og kjørte på. Det er ikke hver dag man har sånne dager, så det gjelder å ta mulighetene når de byr seg, sier 19-åringen, som nå forbereder seg til verdenscuprenn på hjemmebane i Granåsen torsdag og lørdag.

Det kan bare bli en ny opptur.

Kvoten for motgang er oppbrukt.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere