Gå til sidens hovedinnhold

26 år siden sist – skjer det i dag?

- Ja, jeg tror det, sier mannen som sist ledet Norge til stafettgull i OL.

WHISTLER (Nettavisen): - Det hadde vært en sensasjon hvis vi ikke hadde vunnet, mimrer Dag Kaas.

Han var landslagstrener sist norske langrennsjenter vant stafettgull i OL. Det skjedde i Sarajevo, og året var 1984.

26 år senere er Kaas fagansvarlig for langrenn i Olympiatoppen. Torsdag blir han kanskje vitne til at Norge igjen inntar stafettronen.

- Ja, jeg tror det. Jeg har faktisk kjempetro på at det går bra, sier Kaas til Nettavisen.

Les også: Bjørgen åpner for nytt OL

Verdens beste lag
Han glemmer selvfølgelig aldri det som skjedde i Sarajevo.

- Bakgrunnen den gangen var at vi hadde verdens beste lag, men vi hadde mislyktes i de to individuelle distansene før stafetten. Vi hadde riktig nok alle fire inne blant de sju beste i begge renn, men gullet manglet, forteller han.

Uttaket foregikk heller ikke den gangen uten dramatikk. Mest bråk etter vrakingen var det Anette Bøe som laget.

- Men Anette var faktisk bare et sjettevalg. Det var Marit Myrmæl som var nærmest laget, og som hadde mest grunn til å være skuffet. Det var tøff kamp om plassene, og det skal det være. Sjuendeplass individuelt holdt ikke til å komme med på stafetten, sier Kaas.

- Hadde vært en sensasjon
Selve stafetten ble aldri veldig spennende, til det var Norge altfor suverene.

- Inger Helene Nybråten fikk luke etter en kilometer. Anne Jahren på andre og Britt Pettersen på tredje økte ledelsen, og Berit Aunli åpnet så hardt på fjerde at hun kunne kontrollere inn til mål.

- Hva husker du best fra løpet?

- Den store gleden, og ikke minst lettelsen. Det hadde vært en stor sensasjon om vi ikke hadde vunnet, så vi hadde press på oss, sier Kaas.

Noen sensasjon er det ikke om gullet glipper for de norske jentene torsdag. Men det er nok flere enn Kaas som har Norge som favoritter etter at den svenske leiren ble rammet av sykdom.

- Sterk ankerkvinne
- Jeg vil si den største utfordringen er at vi har løpere som i utgangspunktet ikke er 5-kilometerløpere. Både Vibeke Skofterud, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira er jenter som er bedre på lengre distanser. Men de har alle forutsetninger for å henge med.

- Og i Marit Bjørgen har vi en veldig sterk ankerkvinne. Hun har den styrken og hurtigheten som trengs, resonnerer Dag Kaas.

Skulle de norske jentene vinne, er det tredje gang at Norge vinner kvinnestafetten i OL. Første gang var i 1968, mens hittil siste gang var i 1984.

Et norsk gull vil også innebære at den totale OL-gullbeholdningen i norsk kvinnelangrenn dobles i løpet av Vancouver-lekene, fra tre til seks.

Før Marit Bjørgen tok sine to gull, hadde norsk kvinnelangrenn bare tre gull – de to stafettene og Bente Skaris individuelle gull fra 2002.

Et gull vil også bety at Marit Bjørgen tangere Sonja Hennie som tidenes kvinnelige olympier fra Norge.

PS. Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen var også med da Norge sist vant VM-gull i stafett, i 2005. Fjerde kvinne på laget den gangen var Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken