RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem favoritter i fotball-VM

Foto: EPA/Scanpix
Sist oppdatert:
Det er nøyaktig ett år til fotball-VM åpnes i Sør-Afrika. Sjekk hvem som er Nettavisens favoritter.

Det 19. VM-sluttspillet i historien blir tidenes første på det afrikanske kontinentet, og starter fredag 11. juni 2010, om nøyaktig ett år. Tradisjonen tro spiller vertslandet åpningskampen, mot en foreløpig uvisst motstander.

Fem lag er allerede kvalifisert; Sør-Afrika som vertsnasjon, Nederland som vinner av Norges kvalikgruppe, og i tillegg Australia, Japan og Sør-Korea.

Sju tidligere vinnere
Sju nasjoner har vunnet VM så langt. Brasil har flest VM-titler med sine fem, mens Italia har fire, Tyskland har tre (alle som Vest-Tyskland), Argentina og Uruguay har to og Frankrike og England har ett.

Det er naturlig å ta utgangspunkt i disse nasjonene når man skal lete fram favorittene til gullet i 2010.

Brasil tilhører alltid det ypperste favorittsjiktet, takket være sin enorme base av ekstremt talentfulle spillere. Argentina har vunnet de to siste OL-turneringene med sine ungdomslag. Tyskland ser ut til å være å regne med, mens vi nok allerede nå kan garantere at Uruguay ikke vinner. Frankrike sliter med et generasjonsskifte og England har ikke utrettet noe i internasjonal fotball siden mennesket landet på månen.

Spania, England og Tyskland holder stø kurs i kvalifiseringen, mens Frankrike og Italia ser ut til å måtte vente en stund til med å bestille billetter til Sør-Afrika. I Sør-Amerika ser både Brasil og Argentina ut til å komme seg gjennom kvalifiseringen, selv om VM-billettene foreløpig ikke er klare til utdeling på dette kontinentet.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Tre utfordrere
Hvilke andre nasjoner kan blande seg inn?

Spania, naturligvis. Den regjerende europamesteren. Nederland er allerede klare, har mange spennende typer og har dessuten allerede vært i to VM-finaler. Russland imponerte tidvis enormt under Guus Hiddinks ledelse i EM i Sveits og Østerrike og ga seg ikke før Spania sto på motsatt banehalvdel i semfinalen.

Bortsett fra tidligere VM-vinnere og disse tre utfordrerne, har Nettavisen vanskelig for å se andre klare vinnerkandidater.

Fifa-rankingen plasserer Spania som verdens beste landslag, foran Nederland på andreplass, Tyskland på tredjeplass, Italia på fjerde- og Brasil på femteplass. Noen svar på hvem som er den største favoritten vil vi kanskje få under det kommende Confederations Cup, det såkalte prøve-VM, som starter 14. juni.

Nettavisen rangerer VM-favorittene slik:

5. Italia
Begrunnelse: Stor mesterskapserfaring og rik på vinnerkultur. Slipper inn svært få mål.

4. Nederland
Begrunnelse: Spilte tidvis fantasifotball under EM i 2008 og har alltid svært dyktige individualister. Det virker som om lagfølelsen er sterkere i Nederland enn tidligere.

3. Argentina
Begrunnelse: Lionel Messi. Det er hovedårsaken. Har vunnet de to siste OL-turneringene med ungdomslaget og bør være modne for gullkamp i 2010.

2. Brasil
Begrunnelse: Fem VM-gull burde vel holde som begrunnelse. Mangler en toppspiss av typen Ronaldo/Romario, men har Kaka og flere andre offensive våpen.

1. Spania
Begrunnelse: Verdens for tiden beste landslag, ifølge Fifa-rankingen. Har spillere i ypperste verdensklasse i alle ledd.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere