RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Han er et fysisk monster

Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)
Sist oppdatert:
17 år gamle Kjetil Stiansen får skøytegutta til å måpe.

HAMAR (Nettavisen): Torsdag skrev Nettavisen om Norges to 17-årige skøytehåp, som ligger langt foran det Håvard Bøkko gjorde på samme alder. De blir skrytt opp i skyene av skøytefolket.

Kjetil Stiansen er smigret av rosen, og tror også selv at han vil få en god sesong.

- Det kan bli veldig bra. Jeg har hatt et veldig stort løft siden i fjor, sier han til Nettavisen.

Her finner du Kjetil Stiansens utvikling tidsmessig.

Her finner du Håvard Bøkkos utvikling tidsmessig.

- Helt rå
Stiansens spisskompetanse ligger i en svært velutviklet fysikk. Her ligger han foran de fleste på sin egen alder.

- Han er fire meter høy, og svær og sterk, sier en imponert Håvard Bøkko til Nettavisen.

Veteranen Eskil Ervik, som har gjort comeback på skøytelandslaget i år, utdyper.

- Han er et fysisk monster. Til å være på den alderen er han helt rå, sier Ervik til Nettavisen, men skynder seg med et flir å legge til at han selv fortsatt så vidt klarer å holde unna for Stiansen på fysiske tester.

Stiansens vitale mål er forøvrig 1,89 meter på sokkelesten og 88 kilo på vekta.

Kjetil Stiansen og resten av landslagsløperne skal gå i nye, rød-sorte trikoter i årets sesong.
Kjetil Stiansen og resten av landslagsløperne skal gå i nye, rød-sorte trikoter i årets sesong.

Best på 1500m
Kjetil Stiansens muskelkraft gjør at han så langt i karrieren har vist størst potensial på de kortere distansene. 1500 meteren er så langt favorittdistansen.

- Jeg trener programmet for å bli allrounder, men jeg har alltid likt å gå fort på korte distanser. Samtidig sier den norske folkesjela at det er allround som teller, og det lukter jo også svidd når Bøkko drar til på 10.000 meteren, resonnerer Stiansen.

Selv har han gått 10.000 meter én gang. Akkurat den ga ikke inspirasjon til videre milsluking.

- Det var utendørs på Gol i NM i fjor. Løpet gikk i snø og 10 minus, erindrer Stiansen.

Så langt vet ikke 17-åringen, som før årets sesong ble tatt opp på landslaget under landslagstrener Peter Muellers ledelse, om han kommer til å spesialisere seg på noen øvelser.

- Men som Peter sier; Det er bedre å bli nummer 1 på én distanse, enn å bli nummer 4 på tre distanser, sier Stiansen.

Hans tidligere trener i Aktiv skøyteklubb på Valle Hovin i Oslo, Bjørn Kroken, mener det er liten tvil om at hans gamle elev kan bli blant de beste skøyteløperne i verden.

- Vi har sett til nå at det er 1500 meteren som peker seg ut, så vi får se med tiden om han kan bli en Sven Kramer eller Håvard Bøkko som tar hele spennet av distanser, sier han til Nettavisen.

Bjørn Kroken har vært en viktig person i utviklingen av Kjetil Stiansen som skøyteløper.
Bjørn Kroken har vært en viktig person i utviklingen av Kjetil Stiansen som skøyteløper.

Sesongens mål
Uansett er det ikke tvil om at Stiansen kommer til å satse på de lengre distansene også i år. Det skyldes ikke minst at sesongens store mål er junior-VM i Moskva i mars. Der står 500 meter, 1500 meter, 3000 meter og 5000 meter på allround-programmet.

- Jeg ble nummer 12 i fjor og bør kunne klatre en del plasser der. Jeg satser på å havne rundt pallen både i sammendraget og på enkeltdistanser. Det er alltid noen gærninger fra Nederland og noen amerikanere som går fort, men når jeg ser på tidene til nå i år blir jeg ikke veldig avskrekket, sier Kjetil Stiansen, som har to sesonger igjen som junior.

Han legger ikke skjul på at han også håper å få prøve seg i verdenscupen for seniorer i år.

- Konkurrerer om OL-plass
Det håper også Peter Mueller at Stiansen skal kvalifisere seg til.

- Det er det samme om han er junior eller senior. Nå går han med seniorene, og jeg forventer at han vil kjempe om en plass i verdenscupen. Er han god nok til det er det heller ingenting i veien for en OL-plass, sier Mueller.

- Jeg har ikke tenkt mye på OL denne sesongen. Men mitt ultimate mål er OL-gull på 1500 meter. Det hadde vært kult å få det til i OL 2014, svarer Stiansen.

I tillegg til 12. plassen i junior-VM forrige sesong, fikk han en 2. plass i junior-NM i allround og en 3. plass i junior-NM sprint. Begge de to junior-NM’ene ble vunnet av jevngamle Sverre Lunde Pedersen, som du kan lese mer om i Nettavisen i helgen.

Sesongen har startet bra med nye personlige rekorder for begge de to ungguttene, men det er Kjetil Stiansen som ifølge stoppeklokken har tatt de største skrittene.

Peter Mueller tror fremtiden kan bringe med seg store ting for Kjetil Stiansen.
Peter Mueller tror fremtiden kan bringe med seg store ting for Kjetil Stiansen.

Økt treningsmengde
Årsaken skyldes i stor grad en voldsom økning i treningsmengde.

- Jeg har i hvert fall trent 25 prosent mer i år, kanskje enda mer enn det og. Jeg slet mye med kondisen i fjor, så jeg har jobbet med å bygge opp den. I tillegg er jeg blitt mye sterkere, forteller Stiansen.

Aktiv-trener Bjørn Kroken forteller om en bedring også i teknikken.

- Kjetil har senket overkroppen og hele sittestillingen, noe som fører til mindre luftmotstand. Det er viktig ikke minst fordi han er så stor, sier Kroken til Nettavisen.

- Tar skritt hver dag
Fortsetter utviklingen hans er det slettes ikke noen umulighet med OL-gull i 2014, og trener Peter Mueller ser forbedringer hele tiden.

- Han tar skritt hver dag. Kjetil har for første gang trent veldig hardt i år, så det blir veldig spennende å følge med ham fremover, sier Mueller, som får det beste skussmål av eleven tilbake.

- Peter er helt konge, egentlig. Han motiverer veldig godt for å si det mildt. Han har trua på oss unge og tilpasser opplegget for oss, for det kan være veldig tungt med den økte treningen i begynnelsen, sier Stiansen.

Kommende storstjerne
Det var nettopp i den alderen Kjetil Stiansen er nå at Håvard Bøkkos utvikling skjøt fart under kyndig veiledning av Peter Mueller.

Dersom samarbeidet mellom Stiansen og Mueller blir i nærheten av like bra, har Norge en kommende storstjerne på skøytebanen.

PS. Fredag kveld starter NM på enkeltdistanser i Vikingskipet. Resultatene der vil være avgjørende for hvilke løpere som får gå verdenscup fremover. Ikke se bort fra at Kjetil Stiansen vil gjøre seg bemerket på resultatlistene i helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere