RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg sluttet med fotballen

Foto: Jan Kåre Næss (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men i kveld, to år etter, kan Roar Johansen lede Sarpsborg til Tippeligaen. Hvem er han egentlig?

Sarpsborg lå med brukket rygg.

Økonomien var elendig. De startet sesongen med minuspoeng. Og midt i juni lå laget på nedrykksplass i Adeccoligaen. Hovedtrener Conny Carlsson ga seg. Inn kom Roar Johansen. Fem måneder etter er østfoldingene bare 90 minutter unna Tippeligaen.

Men hvem er egentlig Roar Johansen (40)?

Finnes ikke
Et raskt søk på Wikipedia gir ingen svar. Det vil si, Roar Johansen finnes på Wikipedia. Men det er ikke Sarpsborg-treneren. Sarpsborg-fansen får dermed ta det som en utfordring - dere må snarest mulig opprette profilen hans. Den Roar Johansen som nå ligger inne på Wikipedia, er nemlig den gamle Fredrikstad-spilleren Roar Johansen - som spilte en haug med landskamper, og også vant flere liga- og cuptitler med plankebylaget på 50- og 60-tallet.

Det kan vel ikke Sarpsborg-fansen være fornøyd med?

Sarpsborg-treneren humrer.

- Jeg synes det er godt å være litt anonym, jeg.

- Men nå nærmer du deg kjendisstatus?

- Kjendis og kjendis. Hva er egentlig en kjendis? Men jeg har jo skjønt at flere har lagt merke til navnet mitt nå, ja. Og går jeg en tur i byen så er det fryktelig mange som nå vet hvem jeg er. Sånn var det ikke akkurat før.

Følg Kongsvinger-Sarpsborg fra minutt til minutt direkte fra 19.35.

Skader ødela
Selv fikk han aldri noen stor fotballkarriere. Som keeper i Rygge holdt han det gående til han var 18 år. Så måtte han opereres i kneet for tredje gang. Etterpå skjønte han raskt at sjansene for å oppnå noe stort som fotballspiller ikke var store med mer plastikk og skruer enn normale biter i beinet.

I stedet begynte han umiddelbart med en trenerkarriere.

Først for småguttelag og andre aldersbestemte lag i Rygge. Senere som assistent for Kai Erik Herlovsen i Råde. Så endte han i Moss. Han trente juniorlaget der i to år. Så ble han keepertrener for A-laget. Til slutt ble det en jobb på heltid under Knut Tørums ledelse.

Under Tørums siste år spilte Moss fantastisk fotball, gikk bortimot ubeseiret gjennom høstsesongen, men måtte gå via kvalifisering etter tap 3-4 hjemme mot Sandefjord i en festforestilling i siste serierunde. Så ble det tap mot Molde i kvalifiseringen til Tippeligaen.

Samtidig med suksessen i Moss var Johansen sentral på aldersbestemte jentelandslag. Den gangen var ambisjonene store.

- Jeg sluttet
Men så ble han egentlig fornøyd.

- Da jeg valgte å slutte i Moss og med landslaget, så var egentlig utgangspunktet at jeg følte at jeg hadde kommet så langt som jeg selv hadde ønsket å gjøre, sier han til Nettavisen.

- Jeg ga meg egentlig med fotballen.

Men heldigvis dere i Sarpsborg, en fotballspillende samboer og klubben deres reddet den videre karrieren.

For samboeren spilte fotball for Rapid. Johansen sa ja til å trene dem. Mest for å drive med noe ved siden av jobben.

Så ringte Sarpsborg.

De var i beite for en keepertrener, og i mål sto Joacim Heier - en spiller Johansen hadde trent i Moss. Han ble smigret over tilbudet, og takket ja. Da er vi kommet til vinteren for to år siden. Johansen var tilbake. To ganger i uka. Som keepertrener.

Få kunne da tro at han nå er i ferd med å bli en av tidenes suksesstrenere i norsk fotball.

- Det var en utrolig fin gjeng å komme inn. Året etter, etter fjorårets sesong, fikk jeg så spørsmål om å kombinere keepertrener-jobben med rollen som assistent. Det sa jeg ja til. I sommer, da det gikk som det gikk med Conny Carlsson, spurte de så om jeg ville overta ut sesongen.

Det sa han også ja til.

- Jeg hadde jo ikke noe å tape, tenkte jeg.

- Klubben lå jo nede med halvveis brukket rygg økonomisk. Vi lå på nedrykk. Jeg håpet å kunne snu en trend. Så har det gått som det har gått.

Tre supre måneder
Gått som det har gått, sier Johansen. Men for å si det som det virkelig er - det har gått ekstremt bra. Før Johansen overtok hadde Sarpsborg hele tiden vært et lag som kunne vise glimt av eksepsjonell fotball. Men de slet borte. De sto blant annet uten bortseier i serien da han overtok.

Så endret alt seg.

De tok årets første bortseier i serien 5. juli. På tre måneder tok Sarpsborg så 16 poeng av 18 mulige på bortebane, og 10 av 12 mulige poeng hjemme. Farvel nedrykksstrid. Velkommen opprykksdrøm.

25. oktober ble playoff-plassen et faktum. Med 1-0-seier hjemme over HamKam sendte de dem ned til 2. divisjon, samtidig som de sikret playoff-plassen med én serierunde igjen å spille. Så ble erkerival Fredrikstad slått på bortebane i playoffsemifinalen. Så ble Kongsvinger slått hjemme i playoffinalen.

- Du er en skikkelig suksesstrener...

- Det er klart at ting har gått litt fort, men vi har tydeligvis gått de rette veiene. Det er gledelig å se at min måte å være på som trener har fungert. At filosofien har fungert. At jeg som person har fungert. Men jeg har bare vært en liten brikke av mange brikker i Sarpsborg.

- Men hva videre?

- Det er jo nå klart at jeg tar ett år til her. Uansett i hvilken divisjon det blir. Det gleder jeg meg til. Da får jeg testet mine tanker og ideer også i en oppkjøringsfase inn mot en sesong. Samtidig er jeg veldig ydmyk. Jeg vet at hvis vi taper tre kamper neste år, så kan jeg plutselig være verdens største drittsekk her.

- Alle liker jo morsom fotball
Han er fortsatt lærer ved Jeløy folkehøyskole, og poengterer at akkurat det har vært viktig for ham selv om han neste år blir trener på heltid. Ellers mener han at han er som en ganske så normal 40-åring. Han leser gjerne en god bok og han spiller litt golf så lenge det er sesong for det.

Så spørs det hvordan livet blir om det blir opprykk torsdag kveld. Sarpsborg leder 3-2 etter hjemmekampen mot Kongsvinger.

Kan det holde?

- Vi har allerede vunnet to kvalifiseringskamper av to mulige. Ja, Kongsvinger reduserte til 2-3 helt på slutten av forrige kamp, men skal vi være misfornøyde med å vinne 3-2 i en kvalifiseringskamp om en plass i Tippeligaen, da er vi historieløse. Samtidig er det heller ikke vanskelig. Vinner Kongsvinger nok til å slå oss, så er det de som fortjener å rykke opp.

Sarpsborg har imidlertid som mål å spille seg til Tippeliga-plass.

- Det er ofte lettest å slå ballen langt og håpe på at noe skjer, men jeg føler ikke nødvendigvis at det er med på å utvikle hver enkelt fotballspiller. Jeg kjører alltid mye pasningsøvelser på trening, og jeg gir spillerne stor frihet til å være kreative offensivt i banen. Alle jeg kjenner synes det er mest gøy å se på fotball når det er en del trekantspill og ballbesittelse. Det synes jeg også. Det både artig å se på og det er artig å spille sånt. Derfor får spillerne mine lov til prøve. De får lov til å feile, sier han.

- Du virker å ha beina godt plantet nede på jorda?

- Ja. En dag går det jo ikke bra. Da er det greit å ikke være langt oppe i skyene.

Men torsdag kveld. På Gjemselund. Når dommeren blåser av ca. 21.30.

Da håper Johansen at han i alle fall kan få noen minutter høyt der oppe.

Følg Kongsvinger-Sarpsborg fra minutt til minutt direkte fra 19.35.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere