RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uforenelig med våre etiske retningslinjer

Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Peter Mueller har fått sparken. Håvard Bøkko fortviler.

SOGNSVANN (Nettavisen): - Styret i Norges Skøyteforbund har på bakgrunn av de fakta og forklaringer som foreligger i saken besluttet å heve avtalen med Peter Muellers selskap med umiddelbar virkning.

Det kunngjorde skøytepresident Vibecke Sørensen på en pressekonferanse på Toppidrettssenteret mandag ettermiddag.

Enstemmig styre
- Et enstemmig styre har besluttet at det som skjedde er såpass alvorlig at vi velger å avslutte avtalen, sa presidenten, og fortsatte:

- Vi mener at opptredenen er helt uforenelig med skøytesportens og idrettens etiske retningslinjer. Norges Skøyteforbund ønsker ikke å identifisere seg med slik opptreden, og ønsker ikke å ha en rollemodell som opptrer slik overfor våre utøvere.

I mandagens utgave av Aftenposten ble det spekulert i at det ville koste Skøyteforbundet om lag to millioner å sparke Mueller. Skøytepresidenten tolker det annerledes.

Vi har vurdert de økonomiske konsekvensene. Etter vår mening er dette et alvorlig kontraktsbrudd som gjør at vi kan heve treneravtalen, sa hun.

- Kan ikke tilpasse terminlista
Toppidrettssjef Jarle var også til stede på pressekonferansen, og Olympiatoppen stiller seg bak beslutningen.

- Dette handler om hendelsen, utøveren og treneren, men det handler også om toppidrettens troverdighet og tillit blant alle som engasjerer seg i det, sa Aambø.

At de skjer mindre enn tre måneder før OL, kommenterte han slik:

- Når vi først har tatt et slikt standpunkt, kan vi ikke tilpasse det terminlista. Da må vi ta det der og da, og så får vi jobbe samme med forbundet, og satt ned ei gruppe for å se på sportslige løsninger.

- Svært skuffet
Det var noen minutter før kl. 16 mandag ettermiddag NRK meldte at Mueller får sparken som følge av den påståtte trakasseringen av Maren Haugli, med henvisning til en pressemelding der Mueller selv bekreftet at samarbeidet var avsluttet.

- Jeg er svært skuffet over avgjørelsen og over Skøyteforbundets fremgangsmåte. Saken er blitt fremstilt i media som om jeg har drevet seksuell trakassering av Maren Haugli. Dette har jeg ikke gjort, sier Mueller, og fortsetter:

- Jeg ga en upassende kommentar om henne under en middag etter verdenscupstevnet i Berlin 31. oktober 2009. Kommentaren var sagt i en sosial sammenheng og spøkefullt ment, og jeg tror ikke det ble oppfattet som annet enn dette av de tilstedeværende, fortsetter Mueller.

Utsatte avgjørelsen
Det var i forrige uke det ble kjent at Maren Haugli, som står utenfor skøytelandslaget, hadde rapportert Mueller til Norges Skøyteforbund for muntlig trakassering av seksuell art i forbindelse med verdenscupløpene i Berlin.

Forbundsstyret valgte å utsette ferdigbehandlingen av saken til verdenscupen i Vikingskipet var overstått. Fredag gikk også både Mueller og Haugli ut og sa de hadde lagt saken bak seg.

Da styret satte seg ned for å behandle saken, var det blant annet med beskjed fra idrettspresident Tove Paule om at nulltoleranse for trakassering teller mer enn hensynet til norske medaljemuligheter i OL.

- Det må aldri bli slik at muligheten for resultater og medaljer går foran dette, sa Paule til Dagbladet mandag.

Hun ble altså hørt.

Skuffet Bøkko
Det ble ikke Norges største, for ikke å si eneste, OL-håp i skøyter, Håvard Bøkko. Han advarte i helgen forbundet mot å sparke Mueller.

Nå er han fortvilet, og frykter et comeback for tidligere landslagstrener Hans Trygve Kristiansen.

- Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre. Det eneste som er sikkert er a Hans Trygve Kristiansen ikke blir treneren min. Treningsprinsippene hans kommer 20 år for seint, sier Bøkko til Hallingdølen, om mannen bak suksessen til vår forrige skøytekonge, Johann Olav Koss.

Bøkko frykter at trenerskiftet kan være ødeleggende for hans muligheter i Vancouver, og utelukker ikke et videre samarbeid med Mueller utenfor landslaget.

- Sportslig vil det være den beste løsningen. For det finnes ingen som er i nærheten av å være en like god trener. Men det kan oppstå praktiske problemer i forhold til resten av laget og forbundet, sier Bøkko til lokalavisa.

På mandagens pressekonferanse ble det ikke sagt noe om hvem som overtar trenerjobben, og Vibecke Sørensen ville heller ikke stenge døra for et videre samarbeid mellom Bøkko og Mueller.

- Vi må se hvordan tingene utvikler seg, sa Sørensen.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere