RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Det brutte løftet

Sist oppdatert:
William Fuglset ga seg selv ett løfte før tippeligasesongen startet i 2009.

Nettavisens sportsjournalister forteller om idrettsøyeblikkene vi ikke glemmer fra 2009. Dette idrettsminnet er skrevet av William Fuglset.

Les tidligere artikler i serien her

Årets sportsøyeblikk for min del kan egentlig ikke sies å være et øyeblikk. I stedet dreier det seg om åtte måneder i sammenhengende lykkerus; kun avbrutt av bunnløs fortvilelse en søndag i ny og ne.

La oss legge omstridte mål og hodeløse taklinger til side for en liten stund.

For et engasjert grenlandshjerte i sort og hvitt var forventningene store når det nærmet seg mars måned. Odd Grenland var igjen tilbake i det gode selskap, etter et relativt problemfritt år i Adeccoligaen, og spørsmålet var om laget var godt nok til å kunne holde seg vekk fra den forhatte nedrykksstreken.

Hellig løfte
Det startet ikke særlig lovende.

Etter 0-3-tapet for Viking i åpningsrunden 15. mars, ga jeg et hellig løfte til meg selv. Uansett hvordan Tippeliga-sesongen ville utvikle seg, skulle det ikke deppes. Ingen nullpoengere, uansett hvor bitre de enn ville være, skulle ta vekk gleden over igjen å spise kirsebær med de beste lagene i landet.

I stedet skulle det tas vare på de gode øyeblikkene, de gangene det var vi som kunne juble, de gangene det var vi som var best.

Tross alt kom det antakeligvis ikke til å bli så fryktelig mange av dem.

Bedre enn fryktet
Det løftet ble aldri holdt.

Grunnen er selvfølgelig at 2009 utartet seg til å bli et helt annet år enn fryktet. Etter Viking-matchen fulgte det ti kamper på rekke og rad uten tap, og plutselig var det nyopprykkede laget oppe og kjempet om medaljer i Tippeligaen.

Og derfor gjorde det plutselig ubeskrivelig vondt å tape med ett mål mot andreplassen på bortebane, eller miste seieren i andre omgang mot den hittil ubeseirede serielederen.

Det var imidlertid fortsatt like godt å vinne.

Berg- og dalbane
Som den ene søndagen i juli, da vi besøkte Vålerenga på Ullevaal Stadion.

Odd Grenland hadde nettopp gått på sitt første hjemmetap for sesongen, mens motstanderne på den andre siden av banen måtte reise seg etter tre strake tap.

Bare en fantastisk Arni Gautur Arason hindret Vålerenga i å ta ledelsen opptil flere ganger, mens vi var dødelig effektive på våre sjanser og vant 3-0.

Det er disse øyeblikkene som dukker opp når jeg tenker på sportsåret 2009.

Eller hjemmekampen mot Stabæk, der Odd Grenland i en dårlig kamp klarte å utligne til 1-1 like før slutt. Den scoringen var som en seier i selv, men gledesrusen gikk over i tårevåt fortvilelse da en forsvarstabbe på overtid sørget for at Stabæk likevel tok med seg de tre poengene.

Noe av sjarmen med fotball er hvor fort himmelen kan forandres til et pinende, ulykkelig helvete.

Godt av nedrykket
Det holdt ikke helt inn, men det holdt nesten: Vi endte på en fjerdeplass, og gjorde en mer enn godkjent sesong.

For meg vil 2009 alltid være året da Odd Grenland plutselig var et av de beste fotballagene i Norge.

Kanskje var det sånn at laget faktisk trengte et opphold i Adeccoligaen, at det var nødvendig å få en påminnelse om at man ikke overlever i Tippeligaen uten å blø for drakta?

Kanskje ville ikke fotballengasjementet i Grenland vært like stort, dersom Odd hadde tilbrakt flere sesonger like over nedrykksstreken – istedet for den berg-og-dalbanen vi har opplevd de siste årene?

I så fall er det en trøst til både Fredrikstad- og Bodø/Glimt-supportere. Ja, til og med også Lyn- og HamKam-fansen:

Etter uværet kommer den blåe himmelen - med de nye, gode øyeblikkene.

Det er bare å glede seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere