RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva skjedde med gamlehjemmet?

Foto: Christian Thomassen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Strømsgodset er blitt en talentfabrikk. Hva skjedde egentlig?

- Jeg husker Davy Wathne kalte oss et gamlehjem.

Jostein Flo, Strømsgodsets sportslige leder, humrer nå, men gjorde det ikke da.

- Jeg husker jeg hadde lyst til å si: Vent og se!

Nå kan han det.

På oppsiktsvekkende kort tid har Strømsgodset gått fra å være Tippeligaens eldste lag, til å bli en av de største talentfabrikkene og ett av de mest spennende fotballagene i Norge. Men hva var det egentlig som skjedde?

Hvor på veien forsvant gamlehjemmet?

Hvem bestemte at det skulle satses ungt?

Og hvem skal ha æren for at de har lyktes?

- Vi var konkurs
- Vi må tilbake til 2005. Oktober, sier Jostein Flo til Nettavisen.

- Året før jublet vi for hver spiller som forsvant ut. Vi var konkurs. Vi lå nede som klubb. Vi hadde slitt lenge, og lå på nedre halvdel av Adeccoligaen, tilføyer den sportslige lederen i Strømsgodset.

I kulissene var det hektisk møtevirksomhet. En investorgruppe sa seg villig til å redde klubben, og 26. oktober lyste følgende tittel mot fansen på klubbens hjemmeside: «Reddet».

Det handlet imidlertid ikke bare om økonomi. Det handlet minst like mye om sportslig suksess. Adeccoligaen var lite fristende for investorene. De var villig til å spytte inn penger, men kravet var klart nok: Rykk opp på første forsøk. Så etablere seg. Koste hva det koste vil.

Dermed ble «gamlehjemmet» født.

- Vi måtte være sikre på at vi kom til å rykke opp, og kom raskt til at vi trengte folk som hadde vært med på mye før for å klare det, sier Flo nå.

Øyvind Leonhardsen ble hentet inn. Ronny Deila ble spillende assistenttrener. Peter Kovacs kom fra Viking, og Christer George fra danske AGF. I tillegg hentet Flo og trener Dag-Eilev Fagermo kjente navn som Mattias Anderson, Einar Kalsæg, Jan Frode Nornes, Kristian Sørli og Keijo Huusko.

- Det var dyrt, sier Flo til Nettavisen.

- Veldig dyrt.

- Men investorene spurte hva som skal til for å rykke opp. Så ga de oss det vi trengte.

Heldigvis for drammenserne fungerte det. Strømsgodset gikk ubeseiret gjennom sine ti første kamper, tapte så tre på rad før de aldri så seg tilbake i resten av sesongen i Adeccoligaen i 2006. De vant serien foran Aalesund, og hadde hele 13 poeng å gå på ned til Bryne på 3. plass.

- Det fungerte akkurat som vi håpet, legger han til.

- Stopper spillerflukten
Men like viktig som A-lagssatsingen var det som skjedde utenfor gresset på Marienlyst hver søndag.

- Klubben ble nesten delt i to, erindrer Flo

Det ble ansatt en egen spillerutvikler og også en egen sportslig leder for stortalentene. Det ble opprettet en egen fotballinje på Drammen videregående. Dermed stoppet de talentflukten til Lyn og NTG.

- Vi måtte ta tak i det, sier trener Ronny Deila.

- Det var så mange talenter som reiste rett forbi Drammen og Strømsgodset. Med en egen fotballinje stoppet vi det. Nå er tilbudet der like bra, sier trener Ronny Deila til Nettavisen.

Dermed begynte arbeidet med Lars Sætra, Mohammed Keita og de andre spillerne, mye basert på en helhetlig satsing i klubben.

- Vi har ikke noe større talenter enn andre, men vi er ekstremt bevisste, sier Deila til Nettavisen.

- Det handler om å skape en prestasjonskultur. Da handler det om om tre ting: trygghet, tillit og trivsel. Det er mange andre som sier at de jobber med det samme, men det handler om måten man gjennomfører det på. Det handler om å bry seg om mennesker. Det handler om å bevisstgjøre mennesker. Der har norsk fotball mye å gå på, fortsetter han.

- Alt i livet handler om valg, men for en 18-åring er det vanskeligere å ta de rette valgene. Da er vi der for å hjelpe.

Foryngelse
Alt gikk som Strømsgodset ønsket i 2006 og 2007. Først rykket de altså opp. Så endte de på 10. plass av 14 lag i Tippeligaen. Dag-Eilev Fagermo forsvant til Odd, og Ronny Deila overtok i januar 2008. Sammen med Jostein Flo begynte nå del to av planen som ble lagt i 2005.

Nå skulle stallen bli yngre.

Gamlehjemmet hadde gjort jobben sin.

Unge Fredrik Nordkvelle, hentet fra Pors, ble raskt sentral. Stortalentet Mohammed Keita fikk debuten sin. Keeper Adam Larsen også. Marcus Pedersen ble hentet inn før fjorårssesongen, og foran årets sesong hentet de bevisst inn enda flere unggutter, blant andre Jo Inge Berget.

Lars Sætra debuterte i fjor høst, og Mads Ryghseter (18), kanskje den neste store fra Drammen, fikk sjansen i serieåpningen.

- Kravet i 2005 var opprykk. Derfor brukte vi rutinerte spillere. Så skulle vi bruke 3-4 år etterpå til å senke snittalderen. Målet var en spillerstall med 70 prosent av spillerne i alderen 23 år eller yngre. Så kunne de resterende 30 prosentene være eldre enn det, sier Flo.

- Nesten for ungt
- Men det kan også bli for ungt for tidlig. Vi bør ikke ha en yngre A-lagstropp enn det vi har nå. Vi er nå egentlig helt på en nedre grense, fortsetter han.

Flo understreker imidlertid at det langt i fra er sikkert at snittalderen ligger rundt 23 om tre år.

- Vi har fått inn såpass mange sentrale, unge spillere som holder høyt nivå at det godt kan hende at snittalderen ligger på 26 om tre år.

Ronny Deila skal ha mye av æren for ungdomslinja.

- Han har turt å spille med unge spillere hele veien. Uansett, sier Flo.

Og akkurat der har Deila vært urokkelig. Selv da Strømsgodset lå helt sist i Tippeligaen etter 11 serierunder i fjor.

- Vi har hatt en bevisst plan. Den har også handlet om å være spillende. Jeg rykker heller ned enn å spille rævafotball. Hvis man bare skal slåss, forsvare seg og håpe at det går bra, så blir det ingen utvikling. Alt handler nemlig om utvikling. Da må man akseptere at folk gjør feil, og i stedet jobbe hardt for at de til slutt mestrer det de sliter med.

- I fjor tapte vi alt på våren, men fortsatte på samme måte. Så vant vi mye på høsten.

- Tvilte du noen gang på om det skulle gå?

- Man er jo alltid nysgjerrig på hvor raskt det kommer til å gå, men jeg var aldri i tvil om at veien vi valgte var rett. Man har jo to valg. Det ene er å jobbe med utvikling, prosess og å gjøre laget best mulig. Det andre er å syte over manglende ressurser og at man trenger nye spillere.

Ny kontrakt
Strømsgodset tvilte heller ikke. Da andre kanskje lurte på om Deila ville overleve som trener, ga de treneren sin i stedet ny kontrakt.

Nå høster de fruktene.

Spørsmålet er hvor bra det kan bli. Nå ligger drammenserne på 5. plass, men for at Deilas menn skal ta ytterligere skritt må de bli bedre borte. Det har kun blitt én eneste borteseier siden august 2008, og den kom mot fortapte Lyn i fjor.

- Vi er gode nok til å lykkes borte, men dette handler også om utvikling. Laget må få nok kamper på bortebane. Så må de få følelsen av å lykkes også der, sier Deila.

Og første sjanse til det er altså torsdag kveld, borte mot Molde.

Følg Molde-Strømsgodset i Nettavisens livesystem 18.00 torsdag. Sandefjord-Vålerenga spilles 20.00.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere