Gå til sidens hovedinnhold

- 30-50 utlendinger bør vekk

Nils Johan Semb mener at antall utlendinger i Tippeligaen må kuttes med opptil 50 mann.

Etter at TV 2 gikk inn med en milliard kroner i norsk fotball, kom en eksplosiv vekst i antall importerte spillere. Det er nå to år siden man passerte 100 utlendinger. Men veksten har bremset opp.

Ved seriestart i fjor var det 113 utlendinger i Tippeligaen. Dagen før seriestart sesongen 2008 er tallet 117. Det utgjør 34 prosent av spillerstallene.

Flest i HamKam, færrest i Godset
HamKam har flest utlendinger, nærmere bestemt 11. Deretter følger Viking, Aalesund, Fredrikstad og Lyn med ti utlendinger hver. I den andre enden finner vi Strømsgodset med fire og Vålerenga med fem. Denne uka hentet Bodø/Glimt inn Willis Forko - uten engang å ha sett ham spille først.

- Rundt en tredjedel av spillerne i Tippeligaen er utlendinger. På det aller meste har det vel vært 129. Det har heldigvis ikke blitt flere, men stabilisert seg rundt 120, forteller Nils Johan Semb til Nettavisen.

Den tidligere landslagssjefen er spesialkonsulent for Norges Fotballforbunds toppfotballavdeling i tillegg til jobben som ekspertkommentator for TV 2 og landslagssjef for U19-laget. Han er - som man forstår - svært interessert i dette temaet.

- De beste utlendingene gjør Tippeligaen og treningsmiljøene bedre, men alt for mange utlendinger er stallfyll som ikke gjør fotballen vår noe bedre. Antallet kunne med fordel vært redusert med 30-50 spillere. Det ville gitt mye større muligheter til å utvikle egne talenter, mener Semb.

Tre norske tenåringer i 2007
Forrige sesong spilte under halvparten av de 113 utlendingene fast i sine lag.

- Jeg tror det var om lag 40 prosent av utlendingene som spilte mer enn 75 prosent i fjor. Men det var også 40 prosent som spilte godt under halvparten, forteller Semb til Nettavisen.

Likevel var det bare 25 tenåringer som spilte nok til å få poeng på Nettavisens spillerbørs. Bare seks av disse var på banen i over halvparten av de 26 serierundene og bare tre av dem - Erling Knudtzon i Lyn, Espen Børufsen i Start og Tarik Elyounoussi i Fredrikstad - har norsk pass.

- Det er et generelt problem at man ikke gir tenåringer spilletid. Og at utlendinger blir hentet inn som stallfyll, er ikke bra, sier U21-landslagstrener Øystein Gåre til Nettavisen.

- Men trenerne er veldig resultatavhengige, så man kan jo skjønne dem også, legger Gåre til.

På rett spor
Nils Johan Semb har også stor forståelse for at trenerne opplever det som vanskelig å ta hensyn til talentutvikling når det stilles så store krav til resultater.

- Denne problematikken er ikke enkel. Men jeg tror også at dette er det viktigste feltet å ta tak i for at norsk fotball skal utvikle seg.

(Artikkelen fortsetter)

Mye positivt gjøres allerede, forteller Semb og Gåre. Bildet er ikke helsvart.

- Klubbene tar dette på alvor. De bruker mer penger og større ressurser enn noensinne på spillerutvikling. Det er veldig positivt. Klubbene ansetter flere og flere på heltid og har tatt store steg. Det neste skrittet er å slippe talentene til på banen, mener Semb.

Mange av de talentene som i fjor slet benken, vil trolig få rikelig med spilletid kommende sesong. Det rimer også med erfaringene til Gåre og Semb, som opplever at talentene gjerne etablerer seg i Tippeligaen når de nærmer seg 21 års alder.

- Jeg hadde fire U21-spillere som ikke spilte mye for Vålerenga i fjor, som har gått til nye klubber og nå får spilletid, konstaterer Øystein Gåre.

Nils Johan Semb mener at det beste man kan gjøre, er å brette opp ermene og møte utfordringen.

- Jeg har ikke noen tro på restriksjoner og reguleringer. Vi må møte klubbene og bli bedre på det de gjør med de unge spillerne. De neste 18- og 19-åringene vi utvikler må bli bedre enn de forrige 18- og 19-åringen vi utviklet. Etter hvert vil de bli så gode at de blir brukt framfor utlendinger fra femte og sjette hylle, tror Semb.

- Ekstremt viktig
- Hvor viktig er det for et stort talent å få kamperfaring i ung alder?

- Jeg tror det har veldig stor betydning. Kanskje ikke når det kommer fra en liten klubb som 17- eller 18-åringer, men når man blir mellom 18 og 20 år er det veldig viktig å få spilletid. Se på Per Ciljan Skjelbred. Se på Tarik Elyounoussi, oppfordrer Semb.

- Mange trodde at Tarik var for lett og man vegret seg for å slippe ham til i 2006, men så fikk Fredrikstad skader og ble nødt til å bruke ham. Han tok nivået med én gang, selv om han kanskje ikke scoret så mange mål. Og så ble han en av Tippeligaens største profiler i 2007. Det er utrolig viktig at de største talentene får spilletid på høyeste nivå, fastslår den hittil eneste mannen som har trent Norges herrelandslag til et EM-sluttspill.

(Artikkelen fortsetter)

Det er lite som tyder på at det blir noen flere tenåringer å se i Tippeligaen 2008. Basert på lagenes oppstillinger i generalprøvene samt erfaringene fra forrige sesong, har Nettavisen sett på lagenes forventede førsteellevere kommende sesong.

Peter Orry Larsen (18) og Jonathan Parr (19) kommer nok til å spille mye for Aalesund og Odion Jude Ighalo (18) i Lyn, men ellers er det vanskelig å se for seg noen tenåringer som får spille fast kommende sesong.

Roser anleggsutviklingen
Snittalderen vil trolig være drøyt 27 år og lagene vil i snitt ha rundt 4,2 utlendinger på banen fra start. Her ligger Fredrikstad øverst med 64 prosent utlendinger (7), mens Lyn og Stabæk har 55 prosent (6) og Aalesund, HamKam, Rosenborg og Viking har 45 prosent.

Hvis forholdet mellom utlendinger og unggutter forandrer seg de nærmeste årene, vil trolig fotballforbundets satsing på kunstgressbaner og ballbinger være en stor del av forklaringen.

- Forbundet har gjort en kjempejobb når det gjelder anleggsutviklingen med alle kunstgressbanene og ballbingene man har bygd i nærheten av skoler og så videre. Jeg har veldig stor tro på at anleggsbiten vil bidra til at vi utvikler bedre spillere, avslutter Nils Johan Semb.

Det er bare å håpe. Det gjør nok Åge Hareide også.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus